Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2018/53. hét

Listamustra - Listamustra 2018/53. hét

Az ünnepeket már magunk mögött hagytuk, de az európai rangsorokban csak most, az amerikaiakban és a hazaiakban a jövő héten csúcsosodik ki a karácsony. A dalok brit húszas mezőnyében tizenöt ünnepi sláger tanyázik. A zeneszámoknál a brit lista élét egy újonc énekesnő szerezte meg, aki a német rangsorban viszont újra trónfosztott lett. Egy rapper került a helyére, ezáltal csodásan megkoronázta az évét, idén nyolc felvétellel aratott rajt-cél győzelmet.

Az Egyesült Királyságban a wisconsini születésű, albán származású Ava Max vette át a vezetést a Sweet but Psycho című szerzeménnyel, amelynek videoklipjében alaposan elbánik hűtlen barátjával. Németországban Capital Bra nyitott a csúcson a Benzema című dallal. Az orosz–ukrán gyökerű berlini rapper kilenc héttel ezelőtt a Roli Glitzer Glitzer (featuring Luciano & Eno), húsz hete a Melodien (featuring Juju), huszonnégy hete a Für euch alle (Bushido featuring Samra & Capital Bra), huszonnyolc hete a Berlin lebt, harminc hete a One Night Stand, harmincnégy hete a Neymar (featuring Ufo361), harminchét hete a 5 Songs in einer Nacht című zeneszámmal iratkozott fel a lista élére. A német TOP 10-ben még egy újdonság található két drezdai rappertől: a koszovói albán származású Azet és a libanoni származású Zuna felvétele, a Lelele a hatodik pozícióban indít.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: Thank U, Next

Egyesült Királyság – Ava Max: Sweet but Psycho

Németország – Capital Bra: Benzema

Magyarország – Mariah Carey: All I Want for Christmas Is You

 

Karácsonyi slágerdömping

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát megszakítással hatodik hete a floridai születésű, New Yorkban élő Ariana Grande uralja a Thank U, Next című szerzeménnyel. A húszas mezőnyben hat ünnepi zeneszám szerepel: az All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey – 1994) a hetedik, az It’s the Most Wonderful Time of the Year (Andy Williams – 1963) a tizedik, a Rockin’ Around the Christmas Tree (Brenda Lee – 1958) a 11., az A Holly Jolly Christmas (Burl Ives – 1964) a 12., a Jingle Bell Rock (Bobby Helms – 1957) a 13., a The Christmas Song (Merry Christmas to You) (Nat King Cole – 1961) a 17. helyen van.

A brit listán LadBaby a Starship amerikai pop-rock zenekar 1985-ös felvétele, a We Built This City átdolgozásával a csúcsról a 21. pozícióba esett. Az All I Want for Christmas Is You a második, a Last Christmas (Wham! – 1984) a harmadik, a Fairytale of New York (The Pogues featuring Kirsty MacColl – 1987) a negyedik, a Do They Know It’s Christmas? (Band Aid – 1984) a hatodik, az It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas (Michael Bublé – 2011) a hetedik, a One More Sleep (Leona Lewis – 2013) a nyolcadik, a Merry Christmas Everyone (Shakin’ Stevens – 1985) a kilencedik, a Step into Christmas (Elton John – 1973) a tizedik, a Driving Home for Christmas (Chris Rea – 1988) a 11., az I Wish It Could Be Christmas Everyday (Wizzard – 1973) a 12., a Santa Tell Me (Ariana Grande – 2014) a 13., a Rockin’ Around the Christmas Tree a 16., a Merry Xmas Everybody (Slade – 1973) a 17., a Happy Xmas (War Is Over) (John Lennon & Yoko Ono, The Plastic Ono Band – 1971) a 18., a Wonderful Christmastime (Paul McCartney – 1979) a 20. helyen tanyázik.

A német húszas mezőnyben tizenhárom karácsonyi dalra lelünk: az All I Want for Christmas Is You a második, a Last Christmas a harmadik, a Driving Home for Christmas az ötödik, a Wonderful Dream (Holidays are Coming) (Melanie Thornton – 2001) a hetedik, a Merry Christmas Everyone a kilencedik, a Happy Xmas (War Is Over) a tizedik, a Hallelujah (Pentatonix – 2016) a 12., a Wonderful Christmastime a 13., a Santa Tell Me a 14., az It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas a 15., a Thank God It’s Christmas (Queen – 1984) a 16., a Feliz Navidad (José Feliciano – 1970) a 19., a Christmas Time (Bryan Adams – 1985) a 20. pozícióban található.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban tizenkét ünnepi sláger szerepel: az All I Want for Christmas Is You az első, a Last Christmas a hatodik, a Driving Home for Christmas a kilencedik, a Rockin’ Around the Christmas Tree a 19., az Add tovább (Hóban ébred…) (Csondor Kata – 2009) a 20., a Merry Christmas Everyone a 22., a Santa Claus Is Comin’ to Town (Mariah Carey – 1994) a 26., a Mary’s Boy Child / Oh My Lord (Boney M. – 1978) a 28., az A Holly Jolly Christmas (Michael Bublé – 2011) a 37., az It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas a 38., a White Christmas (Michael Bublé – Duet with Shy’m – 2011) a 39., a Jingle Bells (Michael Bublé & The Puppini Sisters – 2011) a 40. helyen van. Ariana Grande újdonsága, az Imagine a bronzérmes pozícióban debütált. A rádióállomásaink továbbra is, nyolcadik hete Calvin Harris skót producer és Sam Smith angol énekes szerzeményét, a Promisest játsszák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kodak Black: Dying to Live

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Udo Lindenberg: MTV Unplugged 2 – Live vom Atlantik

Magyarország – Hooligans: Jég hátán

 

Karácsonykor sem győzték le a filmzenei korongot

Az amerikai albumrangsor élén Kodak Black floridai rapper második stúdiólemeze, a Dying to Live startol 89 ezer példánnyal, amelyből mindössze 5 ezer az eladás. A második helyen egy másik rapper, a philadelphiai Meek Mill negyedik stúdióalbuma, a Championships, a harmadikon az A Star Is Born (Csillag születik) című film zenéje tanyázik. A Spider-Man: Into the Spider-Verse (Pókember: Irány a Pókverzum) című animációs film zenéje (Soundtrack from & Inspired by the Motion Picture) 52 ezerrel (14 ezer az értékesítés) az ötödik, a New Jersey-i Bruce Springsteen dupla koncertlemeze, a Springsteen on Broadway a 11. pozícióba érkezett meg. A karácsonyi albumok közül a kanadai Michael Bublé első változatban még 2011-ben megjelent korongja, a Christmas található a legmagasabban, a negyedik helyen. A múlt heti listavezető, XXXTentacion rapper posztumusz lemeze, a Skins a 17. pozícióba zuhant.

A brit piacon megszakításokkal 24. hete a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című film zenéje a legnépszerűbb. A második helyen az angol George Ezra második stúdióalbuma, a Staying at Tamara’s, a harmadikon az amerikai Roy Orbison (1936–1988) nagylemeze, az Unchained Melodies (a legendás énekes zeneszámai a londoni The Royal Philharmonic Orchestra kíséretében hallhatók rajta, a tavalyi A Love So Beautiful című album folytatása), a negyediken Michael Bublé idei stúdiólemeze, a Love, az ötödiken ünnepi albuma, a Christmas szerepel. Az első új jelzésű korong, 21 Savage georgiai rapper második stúdiólemeze, az I Am > I Was a 33. pozíciót foglalta el.

Németországban második hete az 1946-os születésű Udo Lindenberg német rockzenész koncertalbuma, az MTV Unplugged 2 – Live vom Atlantik (dupla CD-n, dupla DVD-n és bakeliten is kapható) vezet. A második helyen szintén egy korosabb német zenész, az 1956-ban született Herbert Grönemeyer stúdiólemeze, a Tumult, a harmadikon egy fiatal német énekes, az 1984-es születésű Mark Forster stúdióalbuma, a Liebe tanyázik. A karácsonyi korongok közül Helene Fischer krasznojarszki születésű német énekesnő a The Royal Philharmonic Orchestrával készített 2015-ös nagylemeze, a Weihnachten a legkelendőbb, a hetedik pozícióban található.

A hazai negyvenes mezőnyben öt újdonság szerepel: a Hooligans stúdióalbuma, a Jég hátán az első, az Edda Művek koncertkiadványa, CD-je és DVD-je, a 44 év – Budapest, Papp László Sportaréna, 2018. március 10. a második, az AWS rockegyüttes a Madách Színházban szeptember 27-én tartott koncertjének CD-je és DVD-je, a Madách a kilencedik, Demjén Ferenc stúdiólemeze, a Még lázad a szív a 21., a Korál dupla koncertalbuma, az Amikor vége az utolsó dalnak is… – Budapest Sportaréna 2018. 05. 05. a 39. helyen kezdett.

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2018. 12. 31. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2018/53. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2018/53. hét