Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2019/1. hét

Listamustra - Listamustra 2019/1. hét

Az Egyesült Királyságban és Németországban a karácsonyi kiadványok közül csak a brit albumrangsorban maradt egy mutatóban – a kanadai Michael Bublé 2011-es nagylemeze, a Christmas a 77. helyen szerepel. Az ünnepi slágerek és korongok a listákról való távozása a már visszaesőben lévők jobb pozíciókba történő visszatérését eredményezte.

Ez a daloknál a leglátványosabb: a brit élmezőnybe öt (Post Malone & Swae Lee: Sunflower; Mark Ronson featuring Miley Cyrus: Nothing Breaks Like a Heart; George Ezra: Shotgun; James Arthur & Anne-Marie: Rewrite the Stars; Kodak Black, Travis Scott, Offset: Zeze) a németbe négy (Dynoro & Gigi D’Agostino: In My Mind; Panic! at the Disco: High Hopes; Mero: Baller los; KitschKrieg featuring Trettmann, Gringo, Ufo361 & Gzuz: Standard) szerzemény jött vissza. A jövő héten ugyanez vár az amerikai és a hazai rangsorokra is, amelyekben a héten csúcsosodik ki a karácsony. Az Egyesült Királyságban második hete Ava Max zeneszáma, a Sweet but Psycho a legnépszerűbb. A wisconsini születésű, albán származású énekesnő felvétele Németországban újra visszaszerezte a trónt, megszakításokkal ötödik hete vezet.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: Thank U, Next

Egyesült Királyság – Ava Max: Sweet but Psycho

Németország – Ava Max: Sweet but Psycho

Magyarország – Mariah Carey: All I Want for Christmas Is You

 

Az ünnep amerikai és hazai kicsúcsosodása

Az USA-ban megszakítással hetedik hete a floridai születésű, New Yorkban élő Ariana Grande slágere, a Thank U, Next az első. Mivel a Hot 100 a december 21-ével kezdődő hét forgalmát tükrözi, a mezőnyben még hemzsegnek a karácsonyi örökzöldek. A TOP 10-ben négy található belőlük: az All I Want for Christmas Is You (Mariah Carey – 1994) a harmadik, a Jingle Bell Rock (Bobby Helms – 1957) a nyolcadik, a Rockin’ Around the Christmas Tree (Brenda Lee – 1958) a kilencedik, az A Holly Jolly Christmas (Burl Ives – 1964) a tizedik helyen van.

A brit tízes mezőnyben három új belépőre lelünk. Post Malone New York-i születésű, Texasban élő hiphopelőadó szerzeménye, a december 24-én kiadott Wow. negyvenhét pozíciót száguldva az ötödik, az új őrület, a Pinkfong nevű dél-koreai oktatási és szórakoztató cég Baby Sharkja (az előadói gyerekek) huszonegyet javítva a hatodik, Zara Larsson svéd énekesnő zeneszáma, a Ruin My Life huszonhatot előlépve a kilencedik. Az utóbbi két hétig a 11. helyen is tanyázott, s már senki sem gondolt arra, hogy bekerül a legnépszerűbbek közé, mert erősen visszaesőben volt.

A német élmezőnyben egy új jelzésű felvétel is szerepel, öt hamburgi rappertől. LX, Maxwell, Bonez MC, Gzuz és Sa4 újdonsága, a HaifischNikez Allstars a bronzérmes pozícióban debütált. Robin Schulz német producer Erika Sirola finn énekesnővel készített dala, a Speechless tizenöt helyet ugorva a kilencedik.

A magyar Single (track) Top 40 rangsort az All I Want for Christmas Is You uralja. Az ezüstérmes pozícióban a Last Christmas (Wham! – 1984) található. Majka és Horváth Tamás szerzeménye, a Meztelen a harmadik, Sam Smith angol énekes zeneszáma, a Fire on Fire a 11., a Feliz Navidad az eredeti előadótól, a Puerto Ricó-i José Felicianótól (1970) a 21., ugyanez, a Feliz Navidad, kiegészítve a Mis Deseos című bevezetővel Michael Bublé és Thalía mexikói énekes-színésznő tolmácsolásában (2011) a 27., Pápai Joci az idei A Dalba beválogatott felvétele, Az én apám (a szövegírója és társzeneszerzője Caramel) a 28., a tavalyi magyar X-Faktor győztese, a USNK erdélyi rapduó egy újabb zeneszáma, a Stom a 37., Aydan (Vajda Gergő) és BencsikTamara duója, az Anymood felvétele, az In Your Eyes a 38. helyen kezdett. A rádióállomásaink kilencedik hete Calvin Harris skót producer és Sam Smith slágerét, a Promisest sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – 21 Savage: I Am > I Was

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Udo Lindenberg: MTV Unplugged 2 – Live vom Atlantik

Magyarország – Edda Művek: 44 év – Budapest, Papp László Sportaréna, 2018. március 10.

 

Rapalbumok amerikai sikere az ünnepek alatt

Közvetlenül karácsony előtt, december 21-én került forgalomba két népszerű rapper, a georgiai 21 Savage második stúdiólemeze, az I Am > I Was és a New York-i A Boogie wit da Hoodie szintén második stúdióalbuma, a Hoodie SZN. Az USA-ban az előbbi 131 ezer példánnyal (18 ezer az eladás) az első, az utóbbi 90 ezerrel (6 ezer az értékesítés) az ezüstérmes pozícióba érkezett meg. A TOP 10-ben három karácsonyi korong tanyázik: a Christmas (Michael Bublé – 2011) a harmadik, a The Christmas Song (Nat King Cole – 1962) a hetedik, a Merry Christmas (Mariah Carey – 1994) a nyolcadik helyen van.

Az Egyesült Királyságban továbbra is, megaszakításokkal 25. hete a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) 2017. december 8-án megjelent zenéje vezet. Az amerikai film dalait – amelyeket javarészt a színészek adnak elő – népszerű énekesek és együttesek tolmácsolásában felvonultató, 2018. november 16-án kiadott The Greatest Showman: Reimagined című nagylemezt nem ebben a rangsorban, hanem a válogatásalbumok listáján jegyzik, ahol hatodik hete a második a napjaink slágereit összegyűjtő Now That’s What I Call Music! című válogatás 101. része mögött, előtte egy hétig uralta a mezőnyt. A fő rangsor ezüstérmes pozíciójában az angol George Ezra 2018. március 23-án forgalomba került második stúdiólemeze, a Staying at Tamara’s, a bronzérmesben a Take That öt héttel ezelőtt a rangsor élén indító dupla gyűjteménye, az Odyssey szerepel. Az utóbbi korongon a manchesteri fiúcsapat népszerű zeneszámai új változatban csendülnek fel (a Boyz II Men, Barry Gibb, Lulu és a Sigma is közreműködik egy-egy felvételben, az utóbbi kettő az eredeti verziójukban is benne volt, pontosabban a Cry a Sigma dala, a fiúk a közreműködők), s három új szerzemény: az Out of Our Heads, a Spin és az Everlasting is felkerült rá. A Take That jelenleg háromtagú: Gary Barlow, Mark Owen és Howard Donald alkotja. A százas mezőnyben nincs új jelzésű korong.

Németországban az első két helyen – az elmúlt két héthez hasonlóan – két veterán német zenész albuma található: az elsőn az 1946-os születésű Udo Lindenberg koncertlemeze, az MTV Unplugged 2 – Live vom Atlantik, a másodikon az 1956-ban született Herbert Grönemeyer stúdióalbuma, a Tumult tanyázik. A harmadikon Zaz francia énekesnő negyedik stúdiólemeze, az Effet miroir van. 21 Savage albuma (I Am > I Was) a 87. pozícióba iratkozott fel, a százas mezőny egyetlen újdonságaként.

Idehaza az első és a második helyezett helyet cserélt egymással. Ezúttal az Edda Művek koncertkiadványa (CD+DVD), a 44 év – Budapest, Papp László Sportaréna, 2018. március 10. vezet, a Hooligans stúdiólemeze, a Jég hátán a második. Az Álomutazó tavaly decemberben is több alkalommal volt látható a BOK Csarnokban. A mesemusical CD-je újra megjelent, egy új zeneszámmal és az előadás DVD-jével kiegészítve – a 40. pozícióból a bronzérmesbe lépett. A negyvenes mezőnyben egy új jelzésű korong is szerepel, Köteles Leanderék koncertalbuma, a Leander Szimfonik – Live at BMC, amely a tizedik helyet szerezte meg.

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2019. 01. 07. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2019/1. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2019/1. hét