Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2019/3. hét

Listamustra - Listamustra 2019/3. hét

Ha húsz évvel ezelőtt a zenei szakemberek meglátták volna, hogy 2019 januárjának közepén 823 (!) eladott példány elegendő lesz az amerikai albumrangsor csúcsának a megszerzéséhez, elképedtek volna, s elkönyvelik, hogy addigra megszűnik a könnyűzene. A listavezető korong természetesen nem ennyivel, hanem a streameléssel együtt 58 ezerrel uralja a mezőnyt. Változnak az idők – húsz évvel ezelőtt még nem is ismertük ezt a szót.

Az A Boogie wit da Hoodie New York-i rapper második, Hoodie SZN című stúdiólemeze került az amerikai rangsor élére, amely két héttel ezelőtt 90 ezerrel (6 ezer volt az értékesítés) a második helyre iratkozott fel, a múlt héten 58 ezerrel szintén második volt. Az ezüstérmes pozícióban 56 ezerrel az elmúlt két hét első helyezettje, 21 Savage georgiai rapper második stúdióalbuma, az I Am > I Was, a bronzérmesben 49 ezerrel a Spider-Man: Into the Spider-Verse (Pókember: Irány a Pókverzum) című animációs film zenéje található.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Post Malone & Swae Lee: Sunflower

Egyesült Királyság – Ava Max: Sweet but Psycho

Németország – Shindy: Dodi

Magyarország – Majka x Horváth Tamás: Meztelen

 

Megérkeztek az év első slágerjelöltjei

Halsey egyik szeme sír, a másik nevet. A New Jersey-i énekesnő szerzeménye, a Without Me az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában egy hét után trónfosztott lett, viszont bekerült az élmezőnybe, két pozíciót előlépve a kilencedik Benny Blanco virginiai producer zeneszáma, az Eastside, amelyben az énekesnő közreműködőként hallható Khalid georgiai énekessel közösen. A lista csúcsát a Pókember: Irány a Pókverzum fő betétdala, a Sunflower foglalta el – a két hiphopsztár, a New York-i születésű, Texasban élő Post Malone és a kaliforniai születésű Swae Lee felvétele a múlt héten a harmadik helyen szerepelt.

A brit piacon már beindult 2019 – a húszas mezőnyben négy újdonság tanyázik. Sam Smith angol énekes és Normani atlantai születésű, Houstonban élő énekesnő szerzeménye, a Dancing with a Stranger a negyedik, Calvin Harris skót producer és Rag’n’Bone Man angol énekes zeneszáma, a Giant a hetedik, Gesaffelstein francia producer és The Weeknd kanadai énekes dala, a Lost in the Fire a kilencedik, az 1998 és 2012 között működött, tavaly újjáalakult Westlife ír együttes felvétele, a Hello My Love a 13. pozícióban nyitott. Az élen nincs változás, negyedik hete Ava Max wisconsini születésű, albán származású énekesnő slágere, a Sweet but Psycho vezet. Jax Jones angol producer az ugyancsak angol Years & Years poptrióval készített szerzeménye, a Play három helyet javítva a nyolcadik.

A Sweet but Psycho (Ava Max) a német rangsor csúcsát újra elhagyta, eddig megszakításokkal hat hétig volt első. A TOP 10-ben három új jelzésű zeneszámra lelünk, ezúttal is német rapperektől. Shindy (az édesapja német, az édesanyja görög) dala, a Dodi az első, a marokkói származású Farid Bang felvétele, a #niemalsantäuschen a negyedik, Fero47 szerzeménye, a Jaja a nyolcadik pozícióban indít.

A magyar Single (track) Top 40 listát második hete Majka és Horváth Tamás slágere, a Meztelen uralja. Hiro és Giajjenno testvérek rapduója, az AK26 zeneszáma, a Vissza a tizedik, a New Level Empire dala, a Megtörténtünk a 15., a Loud Luxury kanadai producerduó és Brando Los Angeles-i énekes felvétele, a Body a 24., két angol előadó, James Arthur és Anne-Marie slágere, a Rewrite the Stars a The Greatest Showman: Reimagined című korongról a 27., a Delerium kanadai elektrozenei duó és Sarah McLachlan kanadai énekesnő 1997-es szerzeménye, a Silence a 28., Nigel Stately magyar lemezlovas-producer és Peter Fulop (Fülöp Péter) zeneszáma, a Golden Life Family, az Aranyélet című tévéfilmsorozat főcímdalának a remixe a 32., a Panic! at the Disco Las Vegas-i pop-rock zenekar felvétele, a High Hopes a 33., Gashi koszovói albán származású, New York-i rapper, DJ Snake francia producer és French Montana marokkói születésű, New York-i rapper szerzeménye, a Creep On Me a 39. helyen debütált. A rádióállomásaink még mindig, 11. hete Calvin Harris és Sam Smith slágerét, a Promisest sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – A Boogie wit da Hoodie: Hoodie SZN

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Udo Lindenberg: MTV Unplugged 2 – Live vom Atlantik

Magyarország – Hooligans: Jég hátán

 

Tartaléklángon lévő albumkiadás

A brit százas mezőnyben nincs újdonság. Az élen megszakításokkal 27. hete a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című film zenéje található. Az ezüstérmes pozícióban az angol George Ezra második stúdiólemeze, a Staying at Tamara’s, a bronzérmesben egy újabb filmzenei korong, a Bohemian Rhapsodyé (Bohém rapszódia) szerepel.

Németországban – egy hét kihagyás után – újra Udo Lindenberg német rockzenész koncertkiadványa, az MTV Unplugged 2 – Live vom Atlantik vezet, megszakítással negyedik hete. A második helyen a szintén német Herbert Grönemeyer stúdióalbuma, a Tumult, a harmadikon az osztrák DJ Ötzi válogatása, a 20 Jahre DJ Ötzi – Party ohne Ende tanyázik. A tízes mezőnyben két új jelzésű nagylemezre lelünk. Az Artefuckt német rockegyüttes második stúdióalbuma, a Stigma az ötödik, a Soilwork svéd metálzenekar 11. stúdiólemeze, a Verkligheten a tizedik pozícióban landolt.

Idehaza visszaszerezte a trónt a Hooligans stúdióalbuma, a Jég hátán, amely három héttel ezelőtt rajt-cél győzelmet aratott, két hete és az elmúlt héten (amikor is az Edda Művek koncertkiadványa, CD-je és DVD-je, a 44 év – Budapest, Papp László Sportaréna, 2018. március 10. volt az első) a második helyen állt. Most az Edda Művek kiadványa a második. A harmadikon – akárcsak a múlt héten – a Ganxsta Zolee és a Kartel stúdiólemeze, a Helldorado újratöltve található, amely az 1999-es Helldorado új változata. A Kálmán György, Jankai Béla és Sipos Péter alkotta Triász együttes negyedik albuma, az Elveszett jó dalok a 20. pozícióban kezdett a negyvenes mezőny egyetlen új jelzésű korongjaként.

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2019. 01. 21. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2019/3. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2019/3. hét