Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2019/4. hét

Listamustra - Listamustra 2019/4. hét

Megérkezett 2019 első világslágere! Ariana Grande november 3-án teljesen váratlanul rukkolt elő pályafutása eddigi legsikeresebb, Thank U, Next című dalával. Egy ideig azt mondogatták, hogy a floridai születésű, New Yorkban élő énekes-színésznő azonos című stúdiólemeze még az év során megjelenik, ami azért lett volna furcsa, mert negyedik stúdióalbuma, a Sweetener nem sokkal előtte, augusztus 17-én került forgalomba. Időközben véglegesítették a korong kiadási dátumát, amelyről három szerzeményt ismerünk már.

A Thank U, Next és a december 14-én debütált Imagine után a második hivatalos kislemezdal, a 7 Rings az Egyesült Királyságban rajt-cél győzelmet aratott. A jövő héten az USA-ban is minden bizonnyal ezt teszi. A wisconsini születésű, albán származású Ava Max zeneszáma, a Sweet but Psycho a brit rangsorban négy hét után lett trónfosztott. A 7 Rings Ariana Grande negyedik brit listavezetője. Az Iggy Azalea ausztrál rapperlánnyal készült Problem című felvétellel 2014 júliusában egy, a két másik hölggyel, Jessie J angol énekessel, valamint Nicki Minaj Trinidad és Tobagó-i születésű, Kaliforniában élő rapperrel készített Bang Bang cíművel 2014 szeptemberében és októberében szintén egy, a Thank U, Next cíművel novemberben és decemberben hat hétig uralta a mezőnyt. Ötödik, Thank U, Next című stúdióalbuma február 8-án jelenik meg.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Halsey: Without Me

Egyesült Királyság – Ariana Grande: 7 Rings

Németország – Mero: Hobby Hobby

Magyarország – Majka x Horváth Tamás: Meztelen

 

Folytatódó tendencia – német rapperek sikere odahaza

Az USA-ban két héttel ezelőtt vette át a vezetést Halsey a Without Me című slágerrel. A New Jersey-i énekesnő a múlt héten a második helyen szerepelt vele, most visszaszerezte a trónt. Az élmezőnyben egy új belépő található. Post Malone szerzeménye, a december 24-én kiadott Wow. két pozíciót javítva a kilencedik. A New York-i születésű, Texasban élő hiphopelőadó és honfitársa, a kaliforniai születésű Swae Lee zeneszáma, a Sunflower a Spider-Man: Into the Spider-Verse (Pókember: Irány a Pókverzum) című animációs filmből az első helyről a másodikra csúszott.

A brit rangsorban a csúcson indító 7 Rings (Ariana Grande) mögött a következő újdonság, Mabel felvétele, a Don’t Call Me Up a 11. pozíciót szerezte meg. Az előadó Neneh Cherry svéd énekesnő és Cameron McVey angol szerző-producer lánya, Spanyolországban született, Londonban nőtt fel. A 34. helyről a kilencedikre ugrott Russ londoni rapper a Gun Lean című dallal.

Németországban a 7 Rings a negyedik pozícióban kezdett. A tízes mezőnyben további három új jelzésű szerzemény tanyázik, német rapperektől. A kurd származású Mero zeneszáma, a Hobby Hobby az első, Kontra K felvétele, a Warnung a hatodik, a két drezdai, a koszovói albán származású Azet és a libanoni származású Zuna dala, a Wenn die Sonne untergeht a hetedik helyen landolt.

A magyar Single (track) Top 40 listán harmadik hete Majka és Horváth Tamás slágere, a Meztelen az első. A mezőnyben hat új belépőre lelünk. Kazka ukrán trió szerzeménye, a Плакала (Cry) a 13., a kilencvenes években hódított Digital Scream discodance-duó (később trió is volt) Hé várj című 1992-es zeneszámának az új, 2.19 verziója a 16., Kollányi Zsuzsi, Lotfi Begi és Kowa felvétele, az Eszembe jutottál a 23., A Tanár című tévéfilmsorozat főcímdala, a Széllel szemben, a ByeAlex és a Slepp slágere a 28., Rilès francia–algériai rapper szerzeménye, a Pesetas a 32., Lana Del Rey New York-i születésű, Los Angelesben élő énekesnő zeneszáma, a Hope Is a Dangerous Thing for a Woman like Me to Have – but I Have It a 40. pozícióba iratkozott fel. A rádióállomásaink változatlanul, 12. hete Calvin Harris skót producer és Sam Smith angol énekes felvételét, a Promisest játsszák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – A Boogie wit da Hoodie: Hoodie SZN

Egyesült Királyság – Soundtrack: The Greatest Showman

Németország – Oomph!: Ritual

Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Árnyék és fény

 

Újabb negatív rekord az USA-ban

Az amerikai piacon második hete A Boogie wit da Hoodie New York-i rapper második stúdióalbuma, a Hoodie SZN a legnépszerűbb kiadvány. Ezúttal 56 ezerrel uralja a mezőnyt, amelyből csak 749 példány az eladás – ez újabb negatív rekord első helyezett nagylemez esetében. Az ezüstérmes pozícióban 52 ezerrel a Pókember: Irány a Pókverzum zenéje, a bronzérmesben 46 ezerrel 21 Savage georgiai rapper második stúdióalbuma, az I Am > I Was szerepel.

Az Egyesült Királyságban megszakításokkal 28. hete a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című film zenéje vezet. A TOP 10-ben három idei korong is felbukkant, angol zenészektől. Dodie (Dodie Clark) popénekesnő hétdalos EP-je, a Human az ötödik, James Blake popénekes negyedik stúdiólemeze, az Assume Form a hatodik, a Thunder hardrock-zenekar 12. stúdióalbuma, a Please Remain Seated a nyolcadik helyet foglalta el. Az amerikai rangsor jövő heti potenciális vezetője, Future atlantai rapper hetedik stúdiólemeze, a Future Hndrxx Presents: The Wizrd a 16., a The Twilight Sad skót postpunk-együttes ötödik stúdióalbuma, az It Won/t Be Like This All the Time a 17., Maggie Rogers marylandi popénekesnő első stúdiólemeze, a Heard It in a Past Life a 25. pozícióban startol.

A német élmezőnyben négy újdonság található. Az Oomph! német rockzenekar 13. stúdióalbuma, a Ritual az első, Alice Merton német popénekesnő (az édesapja angol, sokáig Kanadában éltek) első stúdiólemeze, a Mint a második, a Papa Roach kaliforniai numetal-együttes tizedik stúdióalbuma, a Who Do You Trust? a negyedik, Yassin algériai származású német rapper második szólólemeze, az Ypsilon a nyolcadik helyen nyitott.

Nálunk – a várakozásnak megfelelően – 2019 elsőként megjelent, nagy sikerre számító albuma, a Kowalsky meg a Vega tíz saját szerzeményt és egy átdolgozást (Republic: Ezt a földet választottam) tartalmazó Árnyék és fény című stúdiólemeze (DVD-t is csomagoltak mellé, koncertfelvételekkel) érkezett meg a legmagasabb pozícióba. A negyvenes mezőnyben további két új jelzésű kiadvány tanyázik. Az Aurora győri punkrock-zenekar első két hanghordozójának, az 1988-as demónak és az 1989-es Viszlát Iván címűnek az új, felújított változata (az előbbin az 1998-as újrakiadásról lemaradt, csupán az eredeti kazettán szereplő Sötét a kép című zeneszám is helyet kapott) az ötödik, Pély Barna első szólóalbuma, a Blue Heart a 11. pozícióban debütált.

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2019. 01. 28. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2019/4. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2019/4. hét