Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2019/5. hét

Listamustra - Listamustra 2019/5. hét

Ráférne egy alapos frissítés az amerikai Hot 100 tízes mezőnyére. Ariana Grande ugyan hozta a kötelezőt, ahogy egy hete megjósoltuk, a 7 Rings című újdonsága a brit után az amerikai rangsorban is rajt-cél győzelmet aratott. De ez csak picit frissítette fel az élmezőnyt, a mögötte található kilenc szerzemény többsége már hetek óta a legnépszerűbbek között van.

A 7 Rings a Hot 100 történetében a 33. olyan sláger, amely a csúcson indít. A harminckettediket is Ariana Grande jegyzi – a november 3-án kiadott Thank U, Next cíművel egy hét megszakítással hét hétig állt az élen. Az 1993. június 26-án Floridában született, New Yorkban élő énekesnő ötödik stúdiólemeze, a Thank U, Next pénteken, február 8-án jelenik meg, s várhatóan 2019 első, nagy számban értékesített albuma lesz világszerte.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: 7 Rings

Egyesült Királyság – Ariana Grande: 7 Rings

Németország – Capital Bra: Prinzessa

Magyarország – Ariana Grande: 7 Rings

 

Capital Bra újabb németországi győzelme

Az Egyesült Királyságban a 7 Rings (Ariana Grande) második hete vezet. A Frankfurtban született (az édesapja ott szolgált egy amerikai katonai bázison) J. Cole észak-karolinai rapper először szerepel a brit TOP 10-ben – a Middle Child című zeneszáma a kilencedik helyen debütált. Mabel (Neneh Cherry svéd énekesnő és Cameron McVey angol szerző-producer lánya) felvétele, a Don’t Call Me Up négy pozíciót javítva a hetedik, Lewis Capaldi skót énekes szerzeménye, a Someone You Loved hármat előlépve a tizedik.

Capital Bra, a németek vezető rappere odahaza ott folytatja, ahol 2018 végén abbahagyta: a Prinzessa című dallal az első helyre érkezett meg. Egy éven belül ez a kilencedik a csúcson nyitó slágere. Öt héttel ezelőtt a Benzema, tizennégy hete a Roli Glitzer Glitzer (featuring Luciano & Eno), huszonöt hete a Melodien (featuring Juju), huszonkilenc hete a Für euch alle (Bushido featuring Samra & Capital Bra), harminchárom hete a Berlin lebt, harmincöt hete a One Night Stand, harminckilenc hete a Neymar (featuring Ufo361), negyvenkét hete a 5 Songs in einer Nacht című zeneszámmal iratkozott fel a rangsor élére. A tízes mezőnyben még egy újdonság tanyázik, Shirin David német énekesnő és videoblogger felvétele, az Orbit az ötödik pozícióban landolt.

A 7 Rings a német listán a negyedik helyen maradt, nálunk a csúcson kezdett. A Single (track) Top 40 rangsorban további hat új belépőre lelünk. A ByeAlex és a Slepp Giajjennóval, az AK26 duó egyik rapperével készült szerzeménye, az Anya a 14., Calvin Harris skót producer és Rag’n’Bone Man angol énekes dala, a Giant a 15., egy újabb zeneszám a League of Legends videojátékból, az Awaken (League of Legends featuring Valerie Broussard & Ray Chen) a 16., Sam Smith angol énekes és Normani atlantai születésű, Houstonban élő énekesnő szerzeménye, a Dancing with a Stranger a 32., Lee So-ra dél-koreai énekesnő és a BTS dél-koreai fiúcsapat egyik rappere, Suga felvétele, a Song Request a 37., Leo Moracchioli norvég énekes-zenész és Peter Honoré angol gitáros átdolgozása az AC/DC Thunderstruck című slágeréből (Metal Version) a 38. pozíciót szerezte meg. A rádióállomásaink 13. hete Calvin Harris és Sam Smith dalát, a Promisest sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Future: Future Hndrxx Presents: The Wizrd

Egyesült Királyság – Bring Me the Horizon: Amo

Németország – Dendemann: Da nich für!

Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Árnyék és fény

 

Legyőzték a filmzenei korongot

Az USA-ban – a várakozásnak megfelelően – Future hetedik stúdióalbuma, a Future Hndrxx Presents: The Wizrd startol az élen 125 ezer példánnyal, amelyből 15 ezer az eladás. Az atlantai rappernek ez a hatodik amerikai listavezető lemeze. Az előző négy stúdióalbumával (Hndrxx – 2017, Future – 2017, Evol – 2016, DS2 – 2015), valamint a Drake-kel közös, 2015-ös What a Time to Be Alive című koronggal volt első még. Az élmezőnyben további két újdonság található. Maggie Rogers marylandi énekesnő első stúdiólemeze, a Heard It in a Past Life 49 ezerrel (37 ezer az értékesítés) a második, Cody Johnson texasi countryénekes hetedik albuma, az Ain’t Nothin’ to It 35 ezerrel (23 ezer az eladás) a kilencedik helyet foglalta el.

A brit piacon a Bring Me the Horizon rajt-cél győzelmet arató hatodik stúdiólemeze, az Amo vetett véget a The Greatest Showman (A legnagyobb showman) című amerikai film korongja trónolásának, amely (eddig) megszakításokkal huszonnyolc hétig uralta a mezőnyt. A sheffieldi rockzenekar először szerepel a rangsor csúcsán. A Rudimental londoni drum and bass kvartett harmadik stúdióalbuma, a Toast to our Differences az ötödik (az előző kettő, a 2015-ös We the Generation és a 2013-as Home listavezető volt), az egykori vezető fiúcsapat, az orlandói Backstreet Boys kilencedik stúdiólemeze, a DNA a hetedik pozícióban indít.

A német TOP 10-ben hét új jelzésű korong tanyázik. Dendemann hamburgi rapper albuma, a Da nich für! az első, a Backstreet Boysé (DNA) a második, a Bring Me the Horizoné (Amo) a harmadik, a Stimmen der Berge német nép- és popzenei együttes lemeze, a Deutsches Gold az ötödik, a King Diamond dán metálzenekar koncertalbuma, a Songs for the Dead Live a hetedik, a Rival Sons kaliforniai rockegyüttes stúdiólemeze, a Feral Roots a nyolcadik, a Neal Morse kaliforniai zenész vezette The Neal Morse Band dupla konceptalbuma, a The Great Adventure a kilencedik helyen debütált.

Nálunk második hete a Kowalsky meg a Vega lemeze (CD+DVD), az Árnyék és fény a legkelendőbb kiadvány. Az ezüstérmes pozícióban az Edda Művek koncertalbuma (CD+DVD), a 44 év – Budapest, Papp László Sportaréna, 2018. március 10., a bronzérmesben a Hooligans stúdiólemeze, a Jég hátán található. A negyvenes mezőnyben nincs új belépő.

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2019. 02. 04. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2019/5. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2019/5. hét