Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2019/6. hét

Listamustra - Listamustra 2019/6. hét

A 7 Rings című dalával hódító Ariana Grande után másodikként a Backstreet Boys írta be magát 2019 zenetörténetének első fejezetébe. Az öttagú floridai, orlandói együttes a kilencvenes évek közepétől közel egy évtizedig a világ vezető fiúcsapata volt. Az ezredfordulón állt pályája csúcsán. Csillaga időközben sokat halványult, de még mindig nagy a rajongótábora, főleg odahaza.

A Backstreet Boys kilencedik stúdiólemeze, a DNA az amerikai rangsor élén debütált 234 ezer példánnyal, s ami leginkább figyelemre méltó, hogy ebből 227 ezer az eladás. Ezzel az eredménnyel még az év végén is előkelő helyen végezhet a formáció, tavaly ugyanis 285 ezer példány volt a legtöbb, ami a megjelenés hetében elfogyott egy korongból – a Dave Matthews Band virginiai rockzenekar Come Tomorrow című stúdióalbumából kelt el ennyi. A Backstreet Boys elsőként Európában futott be. Az első, 1996-os, cím nélküli stúdiólemezét odahaza nem is adták ki. A második, az 1997-es kontinensükön a Backstreet’s Back címet kapta. A tengerentúlon egy speciális változatban került forgalomba cím nélkül, a két európai album népszerűbb szerzeményeit tartalmazta, és a negyedik pozícióig jutott. A harmadik, az 1999-es Millennium már listavezető volt az USA-ban, csakúgy, mint a következő, a 2000-es Black & Blue. A 2005-ös Never Gone a harmadik, a 2007-es Unbreakable a hetedik, a 2009-es This Is Us a kilencedik, a 2013-as In a World Like This az ötödik helyig vitte az amerikai rangsorban. Tehát a fiúk több mint tizennyolc év után foglalták el újra a lista csúcsát. A DNA a jövő héten zuhanórepülésbe fog, ahogyan ez az európai piacokon már meg is történt. A brit rangsort már el is hagyta (a múlt héten a hetedik pozícióban landolt), a németben a második helyről a tizedikre esett.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: 7 Rings

Egyesült Királyság – Ariana Grande: 7 Rings

Németország – Capital Bra: Prinzessa

Magyarország – Lady Gaga & Bradley Cooper: Shallow

 

A filmzene visszaszerezte a magyar trónt

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát második hete a Floridában született, New Yorkban élő Ariana Grande pénteken megjelent ötödik, Thank U, Next című stúdiólemezének második slágere, a 7 Rings uralja. Az élmezőnyben egy új belépő található: J. Cole zeneszáma, a Middle Child a listán tartózkodás második hetében a 26. pozícióból a negyedikbe ugrott. A frankfurti születésű, észak-karolinai rapper ilyen magasan még nem járt, eddig az ATM című felvételével szerepelt a legmagasabban, a hatodik helyen.

Az Egyesült Királyságban harmadik hete a 7 Rings (Ariana Grande) az első. A tízes mezőnyben egy újdonság tanyázik, a hetedik pozícióban kezdő Bury a Friend, az előadója Billie Eilish. A tizenhét éves Los Angeles-i énekesnő 2017 augusztusában rukkolt elő a Don’t Smile at Me című kilencdalos EP-jével. Első stúdióalbuma, a When We All Fall Asleep, Where Do We Go? a tervek szerint március 29-én kerül forgalomba.

A német rangsort második hete az orosz és ukrán gyökerű Capital Bra berlini rapper szerzeménye, a Prinzessa vezeti. A TOP 10-ben egy-egy újdonságra és új belépőre lelünk. Mozzik koszovói rapper-énekes és Loredana svájci rapper-énekesnő zeneszáma, a Romeo & Juliet a második helyre érkezett meg. Calvin Harris skót producer és Rag’n’Bone Man angol énekes slágere, a Giant nyolc pozíciót javítva a hetedik.

A magyar Single (track) Top 40 lista élére visszatért a Shallow az A Star Is Born (Csillag születik) című amerikai filmből – a két főszereplő, Lady Gaga és Bradley Cooper duettje megszakításokkal ötödik hete uralja a mezőnyt. A rangsorban négy újdonság van. Az erdélyi Bagossy Brothers Company felvétele, az Olyan Ő a 18., a tavalyi X-Faktorban ismertté vált Tamáska Gabi dala, a Bárhol a 29., két amerikai hiphopsztár, a kaliforniai Boogie és a Missouri államban született, Michiganben élő Eminem szerzeménye, a Rainy Days a 36., Daddy Yankee Puerto Ricó-i énekes és 1993 egyik hatalmas világslágerét, az Informert jegyző kanadai Snow zeneszáma, a Con Calma a 38. helyen rajtol. A rádióállomásaink változatlanul, 14. hete Calvin Harris az angol Sam Smithszel készült slágerét, a Promisest játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Backstreet Boys: DNA

Egyesült Királyság – The Specials: Encore

Németország – Within Temptation: Resist

Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Árnyék és fény

 

Legendás együttes a brit rangsor csúcsán

Az USA-ban a Backstreet Boys az élen indító albuma (DNA) mellett a húszas mezőnyben még egy új jelzésű nagylemez található: a Bring Me the Horizon angol rockzenekar hatodik stúdióalbuma, az Amo a 14. pozícióba iratkozott fel. A listán szereplés második hetében nagyot lépett előre a Weezer Los Angeles-i pop-rock együttes 12. stúdiólemeze, a Weezer (Teal Album). A korongot január 24-én adták ki, s a múlt héten egy nap eredményeivel a 47. helyen nyitott. A héten 39 ezer példánnyal (27 ezer az értékesítés) az ötödik pozícióba jött fel.

A brit élmezőnyben öt újdonság tanyázik angol zenészektől. A szünetekkel 1977 óta létező The Specials ska-zenekar nyolcadik stúdiólemeze, az Encore az első (az előző, az átdolgozásokat tartalmazó Conquering Ruler 2001-ben jelent meg, legutóbb a harmadik, az 1984-es In the Studio került be a rangsorba, amelyet a The Special AKA név alatt készítettek), a Busted pop-rock trió negyedik stúdióalbuma, a Half Way There a második, az 56. életévében járó Ian Brown rockénekes hetedik stúdiólemeze, a Ripples a negyedik, Fredo rapper első stúdióalbuma, a Third Avenue az ötödik, az öttagú Steps csapat egyik énekesnője, Claire Richards első szólólemeze, a My Wildest Dreams a kilencedik helyen startol. A White Lies angol postpunk együttes ötödik stúdióalbuma, a Five a 14., a Within Temptation holland szimfonikus metálzenekar hetedik stúdiólemeze, a Resist a 15. pozícióban debütált.

A Within Temptation albuma (Resist) Németországban az első helyet foglalta el. A TOP 10-ben további három új jelzésű korongra lelünk. Kurdo iraki kurd származású, német rapper nagylemeze, az 11ta Stock Sound 2 a második, egy másik német rapper, a libanoni származású King Khalil albuma, a B-TK a hetedik, az Amigos német duó nagylemeze, a Best of Fox – Das Tanz-Album a nyolcadik pozícióban landolt.

Idehaza harmadik hete a Kowalsky meg a Vega koncert DVD-vel kiegészített stúdiólemeze, az Árnyék és fény a legnépszerűbb kiadvány. A negyvenes mezőnyben öt újdonság van. A Rudimental angol drum and bass kvartett harmadik stúdióalbuma, a Toast to our Differences az ötödik, a Gyulai Húszfeldolgozó című lemez – amelyen a Magna Cum Laude húsz slágere, népszerű dala mások előadásában hallható – a hetedik, a Backstreet Boys albuma (DNA) a nyolcadik, a Bring Me the Horizoné (Amo) a 26., Bérczesi Róbert együttese, a Hiperkarma stúdiólemeze, A napsütötte rész a 35. helyet szerezte meg.

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2019. 02. 11. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2019/6. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2019/6. hét