Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2019/9. hét

Listamustra - Listamustra 2019/9. hét

Ariana Grande ötödik, Thank U, Next című stúdiólemeze az amerikai és a brit rangsorban továbbra is első, a németben két héttel ezelőtt a harmadik helyen debütált, a héten negyedikből lett kilencedik, idehaza második hete tanyázik a listán, a 11. pozícióból a 34. helyre hátrált. A dalok amerikai rangsorában az album mind a tizenkét zeneszáma megtalálható még, az általunk figyelt európai listákon viszont már csak a három nagy sláger szerepel róla.

Az amerikai Hot 100 rangsorban egy kivételével Ariana Grande összes felvétele rontott a múlt heti pozícióján. Az az egy a listavezető, a 7 Rings, amely ötödik hete uralja a mezőnyt. Az Egyesült Királyságban – ahol egy előadó csak három szerzeménnyel lehet jelen a rangsorban – a megszakítással négy hétig vezető 7 Rings az élről a negyedik helyre csúszott. A Break Up with Your Girlfriend, I’m Bored – amely két hete rajt-cél győzelmet aratott – egy pozíciót rontva a harmadik. A Needy kiesett a listáról, a helyére, a 30. pozícióba a Thank U, Next tért vissza, amely hat hétig volt első. Németországban a 7 Rings a 10., a Break Up with Your Girlfriend, I’m Bored a 18., a Thank U, Next a 62. helyen tanyázik. Nálunk a 7 Rings a kilencedik, a Break Up with Your Girlfriend, I’m Bored a 14., a Thank U, Next a 39. pozícióban van.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: 7 Rings

Egyesült Királyság – Lewis Capaldi: Someone You Loved

Németország – Shirin David: Gib ihm

Magyarország – Lady Gaga & Bradley Cooper: Shallow

 

Lewis Capaldi az év nagy felfedezettje lehet

Az USA-ban a 7 Rings mögött három korábbi első helyezett található. Az ezüstérmes pozícióban Halsey slágere, a Without Me szerepel (öt és hét héttel ezelőtt uralta a mezőnyt), a bronzérmesben Post Malone és Swae Lee zeneszáma, a Sunflower tanyázik a Spider-Man: Into the Spider-Verse (Pókember: Irány a Pókverzum) című animációs filmből (hat hete vezetett). A negyedikben Ariana Grande egy másik felvételére, a Thank U, Next címűre lelünk – ez megszakítással hét hétig volt első. Az ötödik helyen kezdett Cardi B New York-i rappernő és Bruno Mars hawaii énekes duettje, a Please Me.

A brit rangsor csúcsát egy újonc, az 1996. október 7-én született Lewis Capaldi skót énekes foglalta el a Someone You Loved című szerzeményével. Az élmezőnyben egy-egy újdonság és új belépő található. P!nk pennsylvaniai énekesnő áprilisra tervezett Hurts 2B Human című nyolcadik stúdiólemezének előhírnöke, a Walk Me Home a nyolcadik pozícióba érkezett meg. Tom Walker skót énekes Just You and I című 2017-es dalának az idei változata kilenc helyet javítva a tizedik.

A német listán Shirin David német énekesnő és videóblogger a múlt héten az ezüstérmes pozícióban indító zeneszáma, a Gib ihm került az élre. A szokásos rapújdonságok: a berlini, orosz és ukrán gyökerű Capital Bra felvétele, a Capital Bra je m’appelle a harmadik, a két drezdai, a koszovói albán származású Azet és a libanoni származású Zuna szerzeménye, a Fragen a negyedik helyre iratkozott fel. A rangsorban tartózkodás negyedik hetében, október 26-án érte el eddigi csúcspozícióját, a tizedik helyet Lady Gaga és Bradley Cooper duettje, a Shallow az A Star Is Born (Csillag születik) című filmből. A világsláger a 22. hetét tölti a listán, s most – nyilván elsősorban az Oscar-gálán kapott a Legjobb eredeti betétdal-díjnak köszönhetően – tizenkilenc pozíciót ugorva a nyolcadik.

A Shallow a magyar Single (track) Top 40 rangsort megszakításokkal nyolcadik hete uralja. A mezőnyben öt új belépő szerepel. A Walk Me Home (P!nk) a 16., a Please Me (Cardi B & Bruno Mars) a 22., Lauv San Franciscó-i énekes és Troye Sivan johannesburgi születésű, Los Angelesben élő énekes zeneszáma, az I’m So Tired… a 26., Robin Schulz német producer és Erika Sirola finn énekesnő felvétele, a Speechless a 37., Armin van Buuren holland producer 2016-os szerzeménye, a Great Spirit (vs. Vini Vici featuring Hilight Tribe) a 40. helyet szerezte meg. A rádióállomásaink harmadik hete a wisconsini születésű, albán származású Ava Max slágerét, a Sweet but Psychót játsszák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: Thank U, Next

Egyesült Királyság – Ariana Grande: Thank U, Next

Németország – Dream Theater: Distance over Time

Magyarország – Kowalsky meg a Vega: Árnyék és fény

 

A Dream Theater németországi diadala

Az amerikai piacon második hete Ariana Grande albuma, a Thank U, Next vezet, ezúttal 151 ezer példánnyal, amelyből 20 ezer az eladás. A floridai születésű, New Yorkban élő énekesnő a 2013-as Yours Truly, a 2014-es My Everything és a tavalyi Sweetener című stúdiólemezével is első volt, csupán a 2016-os Dangerous Woman című stúdióalbumával nem sikerült a csúcsszerzés, a második pozícióig jutott vele. A Florida Georgia Line nashville-i countryduó negyedik stúdiólemeze, a Can’t Say I Ain’t Country 50 ezerrel (29 ezer az értékesítés) a negyedik, Drake kanadai hiphopsztár 2009-es So Far Gone című mixtape-albumának az újrakiadása (a streaming platformokon eddig nem volt elérhető) 45 ezerrel (7 ezer az eladás) az ötödik, Avril Lavigne kanadai énekesnő hatodik stúdiólemeze, a Head Above Water 28 ezerrel a 13. helyen startol.

Az Egyesült Királyságban a Thank U, Next harmadik hete uralja a mezőnyt – két hete 65 214, a múlt héten 31 404 példánnyal állt az élen, most 21 659 példánnyal vezet. Giggs londoni rapper ötödik stúdióalbuma, a Hollow Man Giggs Presents Big Bad… a hatodik,a Sleaford Mods nottinghami punkduó ötödik stúdiólemeze, az Eton Alive a kilencedik, a Dream Theater Long Island-i progresszív metálzenekar 14. stúdióalbuma, a Distance over Time a 12. pozícióban nyitott.

Németországban a Dream Theater nagylemeze (Distance over Time) a csúcson landolt. A TOP 10-ben további három újdonságra lelünk. Egy másik amerikai metálegyüttes (thrash-metál), a New Jersey-i Overkill 19. stúdióalbuma, a The Wings of War az ötödik, a hetvenéves Joachim Witt német zenész és színész (& Orchester) koncertkiadványa, a Refugium a hetedik, B-Tight kaliforniai születésű, berlini rapper nagylemeze, az Aggroswing a nyolcadik helyen debütált.

Idehaza megszakítással ötödik hete a Kowalsky meg a Vega korongja, az Árnyék és fény (stúdióalbum és koncert-DVD) a legnépszerűbb. David Bowie (1947–2016) két-két stúdió- és koncertlemezének a felújított változata, az 1984-es Tonight a 10., az 1983-as Let’s Dance a 15., a Glass Spider (Live Montreal ’87) a 35., a Serious Moonlight (Live ’83) a 36. pozícióban rajtol. A RoTor miskolci metálzenekar stúdióalbuma, a Most vagy soha a 27. helyen kezdett.

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2019. 03. 04. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2019/9. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2019/9. hét