Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2019/11. hét

Listamustra - Listamustra 2019/11. hét

A három testvér: Kevin, Joe és Nick Jonas alkotta Jonas Brothers pályafutásának 2005-ben indult és 2013-ig tartott első szakaszát nem nevezhetjük elsöprő sikertörténetnek. A formációban több volt, mint amennyit sikerült kiaknázni. A fiúk ez alatt az évek alatt csak két dallal szerepeltek az amerikai élmezőnyben. A visszatérő szerzeményükkel viszont robbantottak, az USA-ban rajt-cél győzelmet arattak.

A New Jersey-i Jonas Brothers eddig négy stúdiólemezt adott ki: 2006-ban az It’s About Time, 2007-ben a Jonas Brothers, 2008-ban az A Little Bit Longer és 2009-ben a Lines, Vines and Trying Times címűt. Az amerikai rangsorban az első a 91. pozícióig vitte, a másodiknak az ötödik hely volt a csúcspozíciója, a harmadiknak és a negyediknek a listavezetés is összejött. Az amerikai piacon mostanáig az elsőből 123 ezer, a másodikból 2 millió 409 ezer, a harmadikból 2 millió 82 ezer, a negyedikből 757 ezer példány kelt el. A trió a karrierje első fejezetében két 2008-as zeneszámmal, a Burnin’ Up (featuring Big Rob) és a Tonight cíművel került be az amerikai tízes mezőnybe – az előbbi az ötödik, az utóbbi a nyolcadik helyig jutott. A Jonas Brothers visszatérő felvétele, a Sucker az amerikai Hot 100 történetében a 34. olyan sláger, amely a csúcson indít.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Jonas Brothers: Sucker

Egyesült Királyság – Lewis Capaldi: Someone You Loved

Németország – Mero: Wolke 10

Magyarország – Lady Gaga & Bradley Cooper: Shallow

 

Senki sem veszélyezteti Lewis Capaldi trónolását

Az USA-ban a múlt héten az Oscar-gálán aratott sikere hatására az élre álló Shallow – Lady Gaga és Bradley Cooper duettje a Csillag születik című filmből – a várakozásnak megfelelően ismét elindult lefelé, a hatodik pozícióban kötött ki. A TOP 10-ben a friss első helyezett (Jonas Brothers: Sucker) mellett egy visszatérő is található: Cardi B New York-i rappernő és Bruno Mars hawaii énekes duettje, a Please Me két héttel ezelőtt az ötödik pozícióban debütált, a múlt héten a 14. helyre hátrált, most a harmadikra jött fel.

A brit mezőnyt harmadik hete Lewis Capaldi skót énekes uralja a Someone You Loved című szerzeményével. Dave nigériai származású angol rapper-énekes 26 390 példánnyal a brit albumrangsor csúcsán landoló Psychodrama című első stúdiólemezéről a Disaster (featuring J Hus) a nyolcadik, a Streatham a kilencedik, a Location (featuring Burna Boy) a 11. pozícióban nyitott.

A német élmezőnyben három német rapper két újdonsága startol. A kurd származású Mero zeneszáma, a Wolke 10 az első, a koszovói albán származású Azet és a libanoni származású Zuna közös felvétele, a Kamehameha az ötödik helyet szerezte meg. A duó stúdióalbuma, a Super Plus a nagylemezek német listájának az élén kezdett – a korong mind a tizennégy dala a százas mezőnyben tanyázik.

A magyar Single (track) Top 40 rangsorban megszakításokkal tizedik hete a Shallow (Lady Gaga & Bradley Cooper) az első. A Sucker (Jonas Brothers) a második, Louis Tomlinson angol énekes szerzeménye, a Two of Us a hetedik, Billie Eilish Los Angeles-i énekesnő zeneszáma, a Wish You Were Gay a 34., Evelyn Knight (1917–2007) amerikai énekesnő felvétele, a Lucky Lucky Lucky Me a 38. pozícióba iratkozott fel. Keith Flint öngyilkosságának hatására zenekara, a The Prodigy két 1996-os slágere érkezett meg a listára: a Firestarter a 24., a Breathe a 30. helyre. A rádióállomásaink ötödik hete a wisconsini születésű, albán származású Ava Max szerzeményét, a Sweet but Psychót játsszák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Hozier: Wasteland, Baby!

Egyesült Királyság – Dave: Psychodrama

Németország – Azet & Zuna: Super Plus

Magyarország – Leander Kills: Luxusnyomor

 

Ír zenész amerikai diadala

A dalok brit és amerikai rangsorában is az ezüstérmes pozícióig jutott Take Me to Church című slágerrel ismertté vált Hozier a tengerentúlon még népszerűbb, mint Európában. Az ír énekes Wasteland, Baby! című második stúdióalbuma az Egyesült Királyságban egy hete a hatodik helyet foglalta el. Az USA-ban 89 ezer példánnyal (ebből 75 ezer az eladás) a lista csúcsán rajtol. A tízes mezőnyben további három új jelzésű korongra lelünk. 2 Chainz georgiai rapper ötödik stúdiólemeze, a Rap or Go to the League 65 ezerrel (13 ezer az értékesítés) a negyedik, egy másik rapper, a pennsylvaniai Lil Skies második stúdióalbuma, a Shelby 54 ezerrel (6 ezer az eladás) az ötödik, Solange houstoni születésű, New Orleansban élő énekesnő (Beyoncé húga) negyedik stúdiólemeze, a When I Get Home 43 ezerrel (11 ezer az értékesítés) a hetedik pozícióban indít.

A brit piacon – ahogy fent írtuk – Dave albuma (Psychodrama) debütált az élen. A Foals oxfordi rockegyüttes ötödik stúdiólemeze, az Everything Not Saved Will Be Lost – Part 1 a második (a korong második része szeptemberre várható), az ezredforduló utáni három-négy év vezető angol énekesnője, Dido ötödik stúdióalbuma, a Still on My Mind a harmadik, Sigrid norvég énekesnő első stúdiólemeze, a Sucker Punch a negyedik, a 61. életévében járó Paul Weller angol zenész koncertalbuma (Band & Orchestra), az Other Aspects – Live at the Royal Festival Hall a tizedik helyen landolt.

A német TOP 10-ben nyolc újdonság szerepel. Ahogy írtuk már, Azet és Zuna nagylemeze (Super Plus) az aranyérmes, Finch Asozial német rapper első stúdióalbuma, a Dorfdisko az ezüstérmes, a Kärbholz német rock-punk zenekar nyolcadik stúdiólemeze, a Herz & Verstand a bronzérmes, a Subway to Sally német folk-metál együttes 13. stúdióalbuma, a Hey! az ötödik, Dido korongja (Still on My Mind) a hatodik, az ír folkzenét játszó német Fiddler’s Green 14. stúdiólemeze, a Heyday a hetedik, az angol születésű, Németországban élő Ross Antony musicalszínész albuma, a Schlager lügen nicht a nyolcadik, a Children of Bodom finn metálzenekar tizedik stúdiólemeze, a Hexed a kilencedik pozícióban nyitott.

Idehaza második hete a Leander Kills harmadik stúdióalbuma, a Luxusnyomor a legnépszerűbb kiadvány. A negyvenes mezőnyben két új jelzésű korong található. A Meztelen Diplomaták popegyüttes második stúdiólemeze, a Szeptemberi szél az ötödik, az In Flames svéd metálzenekar 13. stúdióalbuma, az I, the Mask a 21. helyen startol.

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2019. 03. 18. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2019/11. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2019/11. hét