Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2019/12. hét

Listamustra - Listamustra 2019/12. hét

Capital Bra, a németek vezető rappere futószalagon gyártja a dalokat. A héten a libanoni származású Samrával készült Wir ticken cíművel aratott rajt-cél győzelmet a német rangsorban. Egy éven belül ez a 11. slágere, amely a csúcson indít.

Az orosz és ukrán származású Capital Bra négy héttel ezelőtt közreműködőként a DNA című szerzeménnyel (KC Rebell featuring Summer Cem & Capital Bra), hét hete a Prinzessa, tizenkét hete a Benzema, huszonegy hete a Roli Glitzer Glitzer (featuring Luciano & Eno), harminckét hete a Melodien (featuring Juju), harminchat hete ismét közreműködőként a Für euch alle (Bushido featuring Samra & Capital Bra), negyven hete a Berlin lebt, negyvenkét hete a One Night Stand, negyvenhat hete a Neymar (featuring Ufo361), negyvenkilenc hete a 5 Songs in einer Nacht cíművel kezdett a lista élén.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande: 7 Rings

Egyesült Királyság – Lewis Capaldi: Someone You Loved

Németország – Capital Bra x Samra: Wir ticken

Magyarország – Lady Gaga & Bradley Cooper: Shallow

 

Rapdömping a német élmezőnyben

Visszatért az amerikai rangsor csúcsára az elmúlt két hétben a második helyen tanyázó 7 Rings – megszakítással hatodik hete első. A floridai születésű, New Yorkban élő Ariana Grande zeneszáma mögött korábbi listavezetők találhatók: az ezüstérmes pozícióban az egy hétig vezetett Sunflower (egy hete negyedik volt), Post Malone és Swae Lee felvétele szerepel a Spider-Man: Into the Spider-Verse (Pókember: Irány a Pókverzum) című animációs filmből, a bronzérmesben Halsey slágerére, a Without Me címűre lelünk (múlt héten ötödik volt), amely megszakítással két hétig uralta a mezőnyt. A múlt heti első helyezett, a Jonas Brothers visszatérő szerzeménye, a Sucker a hatodik pozícióba hátrált.

Az Egyesült Királyságban negyedik hete a skót Lewis Capaldi dala, a Someone You Loved vezet. A következő helyeken sincs változás: a másodikon negyedik hete Calvin Harris és Rag’n’Bone Man zeneszáma, a Giant, a harmadikon harmadik hete Mabel (Neneh Cherry lánya) felvétele, a Don’t Call Me Up van. Dave nigériai származású angol rapper-énekes ugyanazzal a három szerzeménnyel tanyázik a rangsorban, mint egy héttel ezelőtt: a Location (featuring Burna Boy) három pozíciót javítva a nyolcadik, a Disaster (featuring J Hus) kettőt rontva a tizedik, a Streatham négyet esve a 13. helyen kötött ki. Lauv lett–orosz–lengyel származású San Franciscó-i énekes és Troye Sivan johannesburgi születésű, Los Angelesben élő előadó dala, az I’m So Tired… négyet előlépve a kilencedik pozícióba jött fel.

A német listát ezúttal Mero kurd származású német rapper az albumrangsor élén landoló Ya Hero Ya Mero című első stúdiólemezének a zeneszámai lepték el – mind a tizenkettő a negyvenes mezőnyben található. A TOP 10-be is jutott belőlük. A Jay Jay az ötödik, a Träume werden wahr (featuring Brrado) a hetedik, a Wie Buffon a nyolcadik helyen debütált, a Wolke 10 az elsőről a második pozícióba hátrált, a nyolc héttel ezelőtti első helyezett, a Hobby Hobby hat pozíciót ugorva a kilencedik. A tízes mezőnyben Mero felvételei és a csúcson nyitó Wir ticken (Capital Bra x Samra) mellett további két német rapper újdonsága szerepel: a Pass auf wen du liebst (az előadó a török származású Ufo361) a harmadik, az Alleen (az előadó a kurd származású KC Rebell) a negyedik helyet szerezte meg.

A magyar Single (track) Top 40 listát megszakításokkal 11. hete Lady Gaga és Bradley Cooper uralja a főszereplésükkel játszott A Star Is Born (Csillag születik) című amerikai film Shallow című fő betétdalával. A mezőnyben hat új jelzésű szerzeményre lelünk. Funktasztikus (Csató Adorján) rapper zeneszáma, a Periféria az ezüstérmes, két dél-koreai énekesnő, Park Bom és Sandara Park felvétele, a Spring a 23., a CNCO öttagú latin-amerikai fiúcsapat Meghan Trainor massachusettsi énekesnővel és Sean Paul jamaikai előadóval készített dala, a Hey DJ a 32. (az eredeti, a mostani közreműködők nélküli változata 2017-ben jelent meg), Day és Triek hiphopelőadók, valamint Hesz Ádám énekes szerzeménye, az Őrzöd az álmod a 33., Essemm (Boros Tamás) rapper zeneszáma, a Megbántam a 36., a három: amerikai (Diplo), trinidadi (Jillionaire) és jamaikai (Walshy Fire) producer-lemezlovas alkotta Major Lazer és Amber Coffman texasi születésű énekesnő 2012-es felvétele, a Get Free a 38. pozícióba iratkozott fel. A rádióállomásaink változatlanul, hatodik hete a wisconsini születésű, albán származású Ava Max slágerét, a Sweet but Psychót sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Juice Wrld: Death Race for Love

Egyesült Királyság – Jack Savoretti: Singing to Strangers

Németország – Mero: Ya Hero Ya Mero

Magyarország – Leander Kills: Luxusnyomor

 

Nagy sikerű korongok második élete

Az USA-ban Juice Wrld chicagói születésű, Los Angelesben élő húszéves rapper második stúdióalbuma, a Death Race for Love startol az élen 165 ezer példánnyal, amelyből 43 ezer az eladás. Az élmezőnyben még egy újdonság van: Maren Morris texasi születésű, Nashville-ben élő country-pop énekesnő második stúdiólemeze, a Girl 46 ezer példánnyal (25 ezer az értékesítés) a negyedik helyet foglalta el. A zenetörténet első, hagyományos értelemben vett fiúcsapata, a New Kids on the Block a múlt század nyolcvanas éveinek végén és kilencvenes éveinek elején állt pályája csúcsán. A bostoni kvintett második, 1988-as Hangin’ Tough című stúdióalbuma új kiadásban (30th Anniversary) került forgalomba – a korong a 18. pozícióba jött vissza, a 133. hetét tölti a rangsorban. Már több mint nyolcmillió fogyott el belőle az amerikai piacon.

A brit lista élére Jack Savoretti hatodik stúdiólemeze, a Singing to Strangers érkezett meg 32 264 példánnyal. Az olasz–német–lengyel származású angol énekes eddig az előző stúdióalbumával, a 2016-os Sleep No More cíművel tanyázott a legmagasabban, a hatodik helyen. A következő új jelzésű korong, Sophie Ellis-Bextor angol énekesnő válogatáslemeze, a The Song Diaries a 14. pozícióban rajtol.

Németországban – ahogy fent írtuk – Mero albuma, a Ya Hero Ya Mero az első, az 1952-es születésű Roland Kaiser német popénekes 27. stúdiólemeze, az Alles oder Dich a második, EnteTainment német rapper második stúdióalbuma, a Teufel sei dank a negyedik, a dArtagnan német folk-rock zenekar harmadik stúdiólemeze, az In jener Nacht az ötödik, Roland Kaiser egy másik korongja, három CD-s gyűjteménye, az Alles Kaiser – Das Beste am Leben a hatodik helyen indít. Az Alphaville német szintipop együttes első, 1984-es Forever Young című stúdióalbuma felújított verzióban, különböző változatokban jelent meg (a nagy csomag három CD-t, egy DVD-t és egy bakelitot tartalmaz), aminek köszönhetően a nagylemez a nyolcadik pozícióba tért vissza, 35. hete található a rangsorban.

Idehaza harmadik hete a Leander Kills harmadik stúdióalbuma, a Luxusnyomor a legnépszerűbb hanghordozó. Koncz Zsuzsa március 9-én a Papp László Budapest Sportarénában lépett fel. Ennek hatására két stúdiólemeze, egy DVD-je és két válogatásalbuma jött vissza a negyvenes mezőnybe: a Vadvilág (2016) a hatodik, a Tündérország (2013) a hetedik, az Aréna koncert – 2017. március 11. a 13., a Miért hagytuk, hogy így legyen? (1999) a 25., a Válogatott kislemezek (1996) a 34. helyen szerepel. A rangsorban öt új belépő is van. A Black-Out magyar rockzenekar 2017 januárjában a budapesti Barba Negra Music Clubban tartott huszonöt éves jubileumi koncertjének felvétele, a XXV MMXVII dupla CD-n és DVD-n a 20., Dido angol énekesnő ötödik stúdióalbuma, a Still on My Mind a 27., a Children of Bodom finn metálegyüttes tizedik stúdiólemeze, a Hexed a 33., az Omega gyűjteménye, az 1994-es Az Omega koncertek legnagyobb sikerei eredeti felvételeken a 35., a Whitesnake angol rockzenekar hatodik, 1984-es Slide It In című stúdióalbumának különböző verziókban beszerezhető újrakiadása (35th Anniversary Edition) (a legnagyobb csomagban hat CD és egy DVD van) a 37. pozícióban kezdett.

Puha József

2019. 03. 25. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2019/12. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2019/12. hét