Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2019/46. hét

Listamustra - Listamustra 2019/46. hét

2019 őszének legnagyobb európai slágere a Dance Monkey. A tizenkilenc éves Tones and I ausztrál énekesnő dala május 10-én jelent meg, s időközben az egész kontinenst meghódította – listavezető az Egyesült Királyságban, Németországban és idehaza is. Az USA-ban nagy lépésekkel halad előre.

A Dance Monkey 15. hete található a brit rangsorban, hetedik hete első. A németben 14. hete tanyázik, megszakításokkal hatodik hete uralja azt. Nálunk a hetedik hetét tölti a Single (track) Top 40 listán, s megszakítással negyedik hete vezet. Mostantól már a rádióállomásaink műsoraiban is ez legtöbbet játszott zeneszám. Kygo norvég producer és Whitney Houston (1963–2012) amerikai énekesnő Higher Love című felvételét váltotta a rádiós rangsor élén, amely egy hétig volt első. Tones and I szerzeményére az Amerikai Egyesült Államokban a listán szereplés ötödik hetében a 23. helyen lelünk, tizennyolc pozíciót javított.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Lewis Capaldi: Someone You Loved

Egyesült Királyság – Tones and I: Dance Monkey

Németország – Tones and I: Dance Monkey

Magyarország – Tones and I: Dance Monkey

 

Koszovói sztárok brit sikere

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában két héttel ezelőtt vette át a vezetést a brit zenei piac idei nagy slágere, a Someone You Loved, amelynek előadója a skót Lewis Capaldi. Ezzel a győzelemmel hovatovább egyre kevesebben számoltunk, azt hittük, a zeneszámnak már nem lesz ereje felkapaszkodni a csúcsra, ez elég későn, a listán tanyázás 24. hetében sikerült neki. A múlt héten aztán trónfosztott lett. Selena Gomez texasi énekes-színésznő felvétele, a Lose You to Love Me került az élre, amely két hete a 15. helyen debütált, az utóbbi eredménybe mindössze két napi teljesítmény számítódott bele. Most – meglepetésre – a Someone You Loved visszafoglalta a csúcsot, a Lose You to Love Me az ötödik pozícióba hátrált. A második helyen a New York-i születésű, Texasban élő hiphopsztár, Post Malone szerzeménye, a Circles, a harmadikon a kanadai Shawn Mendes és a kubai születésű, Los Angelesben élő Camila Cabello duettje, a Señorita található, amely egy hétig uralta is a mezőnyt. Két pozíciót előlépve a kilencedik a Maroon 5 Los Angeles-i popegyüttes dala, a Memories. Újra visszajött az élmezőnybe, két helyet javítva a tizedik (két héttel ezelőtt is tizedik volt) a Dan + Shay nashville-i country-pop duó a kanadai Justin Bieberrel készült 10,000 Hours című zeneszáma, amely négy hete a negyedik pozícióban rajtolt.

Az Egyesült Királyságban a múlt héten a második helyen nyitott Dua Lipa koszovói albán származású angol énekesnő felvétele, a Don’t Start Now, amely ezúttal is második. A harmadikon sincs változás, Jay Sean londoni énekes 2007-es Ride It című szerzeményének az átdolgozása szerepel itt, amelyet egy koszovói lemezlovas-producer, Regard készített – ez eddig megszakítással négy hétig tanyázott az ezüstérmes pozícióban. A TOP 10-ben egy újdonság van, J Hus londoni énekes-rapper dala, a Must Be az ötödik helyre iratkozott fel.

Németországban a Dance Monkey mögött – akárcsak egy és két héttel ezelőtt – két korábbi listavezető, Apache 207 zeneszámai: a másodikon a Roller (tíz hete volt első), a harmadikon a Wieso tust Du dir das an? (három héttel ezelőtt volt első) találhatók. A török származású német rapper még két felvétellel van jelen a tízes mezőnyben: a 200 km/h cíművel az ötödik pozícióban szerepel, a Doch in der Nacht cíművel a hetedik helyen indít. A kilencedik pozícióba érkezett meg két másik török származású német rapper, Brado és Mero szerzeménye, a Kafa Leyla.

A mi negyvenes mezőnyünkben tizenegy új belépő tanyázik. A Don’t Start Now (Dua Lipa) a harmadik, George Michael (1963–2016) angol énekes eddig kiadatlan dala, a This Is How (We Want You to Get High) a Múlt karácsony (Last Christmas) című romantikus filmvígjátékból az ötödik, Alle Farben német producer a szintén német YouNotUs producerduóval és Kelvin Jones angol–zimbabwei énekessel készült 2018-as zeneszáma, az Only Thing We Know a 11., ByeAlex és a Slepp felvétele, a Lombok a 13., két metálzenekar: a német Rammstein énekese, Till Lindemann és a svéd Hypocrisy zenésze, Peter Tägtgren vezette Lindemann szerzeménye, a Knebel a 14., Ariana Grande floridai születésű, Los Angelesben élő énekesnő, Normani atlantai születésű, New Orleansban élő énekesnő, valamint Nicki Minaj Trinidad és Tobagói születésű, New Yorkban élő rapperlány dala, a Bad to You a Charlie angyalai (Charlie’s Angels) című filmből a 22., a Bon Jovi New Jersey-i rockegyüttes zeneszáma, az Unbroken a 26., a Coldplay angol popzenekar szerzeménye, az Everyday Life a 28., Kathy Phillips amerikai énekesnő 2002-es felvétele, az I Wish a 33., a Ride It (Regard) a 38., Sam Smith angol énekes dala, az I Feel Love, Donna Summer 1977-es slágerének az átirata a 40. helyet foglalta el.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Post Malone: Hollywood’s Bleeding

Egyesült Királyság – The Script: Sunsets & Full Moons

Németország – Johannes Oerding: Konturen

Magyarország – Tankcsapda: Liliput Hollywood

 

Új lendületet kapott a Ghosteen

Másodszor tért vissza az amerikai albumrangsor élére Post Malone harmadik stúdiólemeze, a szeptember 6-án megjelent Hollywood’s Bleeding – ezúttal 78 ezer példánnyal szerezte meg a csúcsot, megszakításokkal ötödik hete első. Kanye West atlantai születésű, Chicagóban élő rapper kilencedik stúdióalbuma, a Jesus Is King a múlt héten 264 ezer példánnyal (ebből 109 ezer az eladás) startolt az élen. A második héten hetvenhárom százalékkal csökkent iránta a kereslet, s az ezüstérmes pozícióba hátrált. A harmadik helyen is rapper található, a louisianai YoungBoy Never Broke Again az AI YoungBoy 2 című mixtape-koronggal, amely három hete szerepelt a csúcson. Az élmezőny egyetlen újdonsága, Miranda Lambert texasi countryénekesnő hetedik stúdiólemeze, a Wildcard 53 ezer példánnyal (44 ezer az értékesítés) a negyedik pozícióban landolt.

A brit TOP 10-ben négy új jelzésű album tanyázik. A The Script dublini pop-rock trió hatodik stúdiólemeze, a Sunsets & Full Moons az első, Michael Ball angol színész-énekes és Alfie Boe angol tenor újabb albuma, a Back Together a második, a négy északír és egy skót zenész alkotta Snow Patrol válogatáslemeze, a Reworked a harmadik, a Mick Hucknall vezette Simply Red manchesteri popegyüttes 12. stúdióalbuma, a Blue Eyed Soul a hatodik helyen kezdett. Az ausztrál Nick Cave és zenekara, a The Bad Seeds 17. stúdiólemeze, a Ghosteen öt héttel ezelőtt a 16. pozícióban debütált, majd eltűnt a listáról, s most a negyedik helyre jött vissza, annak köszönhetően, hogy időközben minden platformon és formában elérhető lett. A Múlt karácsony (Last Christmas) című film zenéje (George Michael & Wham!: Last Christmas – The Original Motion Picture Soundtrack) a 11. pozícióban rajtol.

A német mezőnybe is visszatért a Ghosteen (Nick Cave and The Bad Seeds), a hatodik helyre, öt hete az 54. pozícióban nyitott. A tízes mezőnyben hat újdonságra lelünk. Johannes Oerding német popénekes hatodik stúdióalbuma, a Konturen az első, Summer Cem török származású német rapper hetedik stúdiólemeze, a Nur noch Nice a második, Westernhagen német rockzenész válogatása, a Das Pfefferminz-Experiment (Woodstock-Recordings Vol. 1) a harmadik, Yung Hurn osztrák hiphopzenész második stúdióalbuma, az Y az ötödik, a Blind Guardian német metálegyüttes 11. stúdiólemeze, a Twilight Orchestra: Legacy of the Dark Lands a hetedik, Max Herre német rapper-énekes negyedik stúdióalbuma, az Athen a kilencedik helyre iratkozott fel. A Simply Red korongja (Blue Eyed Soul) a 11. pozícióban indít.

Idehaza negyedik hete a Tankcsapda stúdiólemeze, a Liliput Hollywood a legnépszerűbb kiadvány. Negyedik hete található a második helyen Ákos stúdióalbuma, az Idősziget, amely ezt megelőzően két hétig vezetett. A negyvenes mezőnyben négy új belépő szerepel. A Marillion angol rockzenekar 1995-ös Afraid of Sunlight című stúdiólemezének az új változata (négy CD + egy Blu-ray és öt vinyl formátumban kapható) a 22., a Bryan Adams és Jim Vallance által írt Pretty Woman című musical zenéje a 29., az Anda Bálint, Felkai Miklós és Török Ádám alkotta Radics Akusztik albuma, a Napfényes éjszaka (a Radics Béla által szerzett vagy gyakran játszott szerzeményeket tartalmazó koncertfelvételt a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében rögzítették május 24-én) a 31., a Tales of Evening nagylemeze, az A New Dawn Awaits a 35. pozícióba érkezett meg. Az utóbbin a zalaegerszegi szimfonikus metálegyüttes három magyar nyelvű albumának kiválasztott dalai angolul csendülnek fel, és egy új magyar nyelvű zeneszám, a Jégvilág is felkerült rá.

Puha József

2019. 11. 18. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2019/46. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2019/46. hét