Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2020/17. hét

Listamustra - Listamustra 2020/17. hét

A koronavírus-járvány a slágerlistákon is nyomot hagy. A dalok e heti brit rangsora élmezőnyének mindkét újdonságát a kialakult helyzet ihlette. A zeneszámok átdolgozások, humanitárius céllal készültek. Nemcsak az előadók névsora, hanem az átdolgozások tárgya is garancia a nagy sikerre.

A You’ll Never Walk Alone című örökzöld slágert Richard Rodgers zeneszerző és Oscar Hammerstein II szövegíró írta az 1945-ben bemutatott Carousel című musicalhez, amely Molnár Ferenc 1909-es Liliom című színdarabjának, drámájának az átdolgozott, zenés változata. A szerzemény új verziójának egyik előadója az a Thomas Moore kapitány, aki a járókeretével április 6-tól kezdve először száz kört tett meg a kertjében, ezzel ösztönözve adakozásra a honfitársait, később a vállalását kétszáz körre bővítette. A második világháborús angol veterán csütörtökön lesz százéves. A You’ll Never Walk Alone-t Michael Ball angol színész-énekessel, műsorvezetővel és egy egészségügyi dolgozókból álló, The Voices of Care Choir nevű kórussal adja elő. A felvétel 81 829 példánnyal rajt-cél győzelmet aratott az Egyesült Királyságban. A másik dal a Foo Fighters seattle-i rockzenekar 2002-es Times Like These című zeneszámának az új változata, amelyet a BBC Radio 1 által verbuvált, napjaink menő előadóit, zenészeit felvonultató Live Lounge Allstars készített. A Foo Fighters két tagja, Dave Grohl és Taylor Hawkins is közreműködik benne. Az átirat videóklipje április 23-án debütált a BBC The Big Night In című műsorában. Tizenkét óra leforgása alatt 43 ezren vásárolták meg letölthető formátumban, és a másnap kiadott brit rangsor ötödik helyére érkezett meg. Borítékolható, hogy a jövő héten első lesz.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: Blinding Lights

Egyesült Királyság – Michael Ball, Capt. Tom Moore & The Voices of Care Choir: You’ll Never Walk Alone

Németország – The Weeknd: Blinding Lights

Magyarország – SAINt JHN: Roses

 

Régi slágerek új jelzéssel a hazai rangsorban

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 listáján a kanadai Drake a múlt héten a csúcson startoló szerzeménye, a Toosie Slide az ezüstérmes pozícióba hátrált. Az élre a szintén kanadai The Weeknd felvétele, a Blinding Lights tért vissza – megszakítással harmadik hete vezet. A tízes mezőnyben a legnagyobbat Doja Cat Los Angeles-i énekesnő lépett előre a Say So című zeneszámával – három helyet javítva az ötödik.

A német mezőnyt megszakításokkal tizedik hete The Weeknd slágere, a Blinding Lights uralja. A TOP 10-ben három újdonság található, négy német rappertől. A libanoni származású Samra, valamint az ukrán és orosz gyökerekkel rendelkező Capital Bra dala, a 365 Tage a negyedik, a török származású Ufo361 szerzeménye, a Final Fantasy a hetedik, a koszovói albán származású Dardan felvétele, a Wie lang????????? a kilencedik pozícióban indít.

A magyar Single Top 40 lista csúcsára a két és a három héttel ezelőtti első helyezett, SAINt JHN guyanai származású, New York-i hiphopelőadó 2016-os Roses című zeneszámának a tavalyi Imanbek Remixe jött vissza. A rangsorban kilenc új jelzésű dal szerepel. Az erdélyi Bagossy Brothers Company szerzeménye, a Boldog idők a 12., Alesso svéd producer Liam Payne angol énekessel készített felvétele, a Midnight a 22., a Cradle of Filth angol metálegyüttes 1996-os zeneszáma, a Dusk and Her Embrace a 25., a Honeybeast és Caramel közös újdonsága, a Túlélő a 28., Kygo norvég producer és Sasha Sloan bostoni születésű, Los Angelesben élő énekesnő dala, az I’ll Wait a 29., Armin van Buuren holland producer 1999-es szerzeménye, a Communication a 34., a De La Soul New York-i hiphoptrió Chaka Khan chicagói születésű énekesnővel készült 2000-es felvétele, az All Good? a 37., Essemm magyar hiphopelőadó zeneszáma, a Ha újra kezdhetném a 38., Ini Kamoze jamaikai reggae-énekes 1994-es keltezésű világslágere, a Here Comes the Hotstepper a 39. pozíciót foglalta el. A rádióállomásaink változatlanul, tizedik hete a koszovói albán származású, angol Dua Lipa dalát, a Don’t Start Now címűt játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – The Weeknd: After Hours

Egyesült Királyság – Gerry Cinnamon: The Bonny

Németország – Samra: Jibrail & Iblis

Magyarország – Válogatás: Nagy Házibuli Lemez III.

 

Újabb sztárjelölt dalszerző-énekes Skóciából

Az USA-ban negyedik hete The Weeknd negyedik stúdióalbuma, az After Hours a legnépszerűbb kiadvány – ezúttal 75 ezer példánnyal áll az élen, ebből 20 ezer az értékesítés. Az élmezőnyben két újdonságra lelünk: Tory Lanez kanadai rapper The New Toronto 3 című mixtape-lemeze 64 ezerrel (5 ezer az eladás) a második, a The Strokes New York-i rockzenekar hatodik stúdióalbuma, a The New Abnormal 35 ezerrel (23 ezer az értékesítés) a nyolcadik helyen nyitott.

A 24. életévében járó Lewis Capaldi után újabb skót dalszerző-énekes próbál meg betörni a brit élvonalba. Az 1984-es születésű Gerry Cinnamon első stúdiólemeze, a 2017 szeptemberében megjelent Erratic Cinematic a 17. pozícióig jutott, a második, a The Bonny a héten az első helyre iratkozott fel 28 945 példánnyal, ebből 6 400 vinylen kelt el. Az ezüstérmes pozícióban az Enter Shikari angol rockegyüttes hatodik stúdióalbuma, a Nothing Is True & Everything Is Possible, a nyolcadikban DaBaby ohiói születésű, Észak-Karolinában élő rapper harmadik stúdiólemeze, a Blame It on Baby landolt, új jelzéssel.

A német tízes mezőnyben három újdonság található. Samra első szólóalbuma, a Jibrail & Iblis az első, a Die Schlagerpiloten német zenekar második stúdiólemeze, a Santo Domingo a második, a Marillion angol rockegyüttes első, 1983-as Script for a Jester’s Tear című stúdióalbumának az új, Deluxe változata (négy CD + Blu-ray vagy négy vinyl) az ötödik helyet szerezte meg.

Nálunk megszakítással harmadik hete a Nagy Házibuli Lemez III. része a legkelendőbb hanghordozó. A Nightwish finn szimfonikus-metál zenekar kilencedik stúdióalbuma, a Human. :II: Nature. a második, egy másik metálegyüttes, a San Franciscó-i Metal Church válogatáslemeze, a From the Vault a 11., a Loona dél-koreai lánycsapat EP-je, a [#] a 22., egy következő metálzenekar, az angol Iron Maiden 1985-ös Live After Death című koncertalbumának a felújított kiadása (két CD vagy két vinyl) a 27., Joe Satriani New York-i gitáros 17. stúdiólemeze, a Shapeshifting a 28., a The Strokes albuma (The New Abnormal) a 34. pozícióban kezdett.

Puha József

2020. 04. 27. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2020/17. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2020/17. hét