Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Humanitárius slágerek a brit lista csúcsáról

Listamustra - Humanitárius slágerek a brit lista csúcsáról

Az Egyesült Királyság dallistájának élén átdolgozások váltották egymást. Mindkettő a koronavírus-járvány kapcsán készült, humanitárius céllal. Főleg az előadók névsora, de az átdolgozások tárgya is garancia volt a nagy sikerre.

You’ll Never Walk Alone

Manapság minden bizonnyal Thomas Moore kapitány a legnépszerűbb brit állampolgár. Egy igazi hazafi, példakép a járvány idején. A második világháborús veterán április 30-án töltötte be századik életévét. Bőrrákkal és csípőtöréssel is kezelték már. A kapitány pénzgyűjtést indított az angol Nemzeti egészségügyi szolgálat (National Health Service) részére. Elhatározta, hogy április 6-tól kezdve a járókeretével összesen száz kört tesz meg a kertjében, ezzel ösztönözve adakozásra honfitársait. (Később a vállalását kétszáz körre bővítette.) Eredetileg ezer fontot akart gyűjteni. A kitűzött célt pillanatok alatt elérte, a születésnapján lezárt kampány során 32,796 millió font gyűlt össze. Thomas Moore időközben a brit dallista csúcsát is megjárta. A múlt héten 81 829 példánnyal rajt-cél győzelmet aratott a You’ll Never Walk Alone című sláger új változata, amelyet Michael Ball angol színész, énekes, műsorvezető ad elő a veteránnal és egy egészségügyi dolgozókból álló, The Voices of Care Choir nevű kórussal. Ennek bevételét szintén az angol Nemzeti egészségügyi szolgálat, pontosabban annak jótékonysági szervezete kapja meg. Moore kapitány rekordot állított fel, ő a legidősebb, aki elfoglalta a brit dallista élét.

Listamustra - Humanitárius slágerek a brit lista csúcsáról

Az alapanyag, a You’ll Never Walk Alone a zenetörténet egyik örökzöldje. A zenéjét Richard Rodgers komponálta, a szövegét Oscar Hammerstein II írta az 1945-ben bemutatott Carousel című musicalhez, amely Molnár Ferenc 1909-es Liliom című színdarabjának, drámájának az átdolgozott, zenés változata. A zeneszám nagyon népszerű volt a második világháborút követő években, mert a hozzátartozóikat, barátaikat elvesztett emberek érzéseit fejezi ki, és némi vigaszt nyújt nekik. (You’ll Never Walk Alone magyarul: Sosem leszel egyedül.) Rengeteg híresség énekelte el, többek között Elvis Presley és Frank Sinatra is. A Pink Floyd 1971-ben kiadott Meddle című nagylemezén is felcsendül, a Fearless című tételben. A legismertebb verzióját a Gerry and the Pacemakers jegyzi – a liverpooli beategyüttes 1963 őszén négy hétig tanyázott vele a brit lista csúcsán. A You’ll Never Walk Alone a Liverpool futballklub indulója.

 

Times Like These

A másik szerzemény, a Times Like These eredetijét a Foo Fighters játssza – a seattle-i rockzenekar 2002-ben megjelent One by One című albumán található. Az új verziójának az előadója a Live Lounge Allstars nevű csapat, amelyet a BBC Radio 1 verbuvált napjaink vezető pop-rock sztárjaiból. Többek között Anne-Marie, Jess Glynne, Ellie Goulding, Dua Lipa, Mabel, Rita Ora, Chris Martin (Coldplay), Sean Paul, Rag’n’Bone Man és Dan Smith (Bastille) szerepel benne. A Foo Fighters két tagja, Dave Grohl és Taylor Hawkins is közreműködik az átdolgozásban. Az otthon rögzített felvételeket Fraser T. Smith gyúrta dallá. A producer elképzelése az volt, hogy a hangzás ne legyen túl profi, legyen „otthoni munka”, és a Foo Fighters zeneszámától lassúbb, nyugodtabb, akusztikus változat készüljön. A bevételt a BBC Children in Need és a Comic Relief kapja meg – a két szervezet a bajba jutott embereken próbál segíteni. A jogdíjakból befolyt összeg a WHO COVID-19 szolidaritási alapját gazdagítja.

Listamustra - Humanitárius slágerek a brit lista csúcsáról

A Times Like These átiratának a videóklipje április 23-án debütált a BBC The Big Night In című jótékonysági műsorában. A résztvevők az otthonaikban felvett videók formájában jelennek meg benne. A dalt tizenkét óra leforgása alatt 43 ezren vásárolták meg letölthető formátumban, és a másnap kiadott brit lista ötödik helyére iratkozott fel. A héten átvette a vezetést, 66 164 példánnyal.

A sláger eredetije Dave Grohlnak, a Foo Fighters frontemberének azt az időszakát dolgozza fel, amikor még nem tudta eldönteni, hogy a pályafutását ebben az együttesben folytassa-e, vagy legyen újra dobos egy másik zenekarban, ahogyan a Nirvana idejében.

Puha József

2020. 05. 04. 18:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Humanitárius slágerek a brit lista csúcsáról cikk képei
Listamustra - Humanitárius slágerek a brit lista csúcsárólListamustra - Humanitárius slágerek a brit lista csúcsárólListamustra - Humanitárius slágerek a brit lista csúcsáról