Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2020/18. hét

Listamustra - Listamustra 2020/18. hét

Ahogy megjósoltuk – bár ehhez különösebb tehetség nem kellett –, az Egyesült Királyságban a Times Like These vette át a vezetést. A Foo Fighters seattle-i rockzenekar 2002-es slágerének az átdolgozása a napjaink népszerű sztárjait felvonultató Live Lounge Allstars előadásában a múlt héten mindössze tizenkét órányi adattal az ötödik helyen kezdett.

A héten 66 164 példánnyal foglalta el a brit csúcsot. A csapatot a BBC Radio 1 verbuválta – többek között Anne-Marie, Jess Glynne, Ellie Goulding, Dua Lipa, Mabel, Rita Ora, Chris Martin (Coldplay), Rag’n’Bone Man és Dan Smith (Bastille) szerepel benne. A Foo Fighters két tagja, Dave Grohl és Taylor Hawkins is közreműködik az átiratban. Az otthon rögzített felvételeket Fraser T. Smith producer gyúrta zeneszámmá. A bevételt a BBC Children in Need és a Comic Relief kapja meg – a két szervezet a bajba jutott embereken próbál segíteni. A jogdíjakból befolyt összeg a WHO COVID-19 szolidaritási alapját gazdagítja.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok –The Weeknd: Blinding Lights

Egyesült Királyság – Live Lounge Allstars: Times Like These

Németország – Shirin David: 90-60-111

Magyarország – SAINt JHN: Roses

 

Újabb örökzöldek új jelzéssel a magyar rangsorban

Az amerikai Hot 100 mezőnyét megszakítással negyedik hete The Weeknd szerzeménye, a Blinding Lights uralja. A következő két pozícióban korábbi első helyezettek találhatók, egy-egy hiphopsztártól. Az ezüstérmesben a kanadai Drake slágere, a Toosie Slide, a bronzérmesben a Kaliforniában született, Atlantában élő Roddy Ricch felvétele, a The Box tanyázik – az előbbi egy hétig, két héttel ezelőtt, az utóbbi tizenegy hétig állt az élen. A TOP 10-ben egy újdonság van: DaBaby ohiói születésű, Észak-Karolinában élő rapper Roddy Ricch-csel készült zeneszáma, a Rockstar a kilencedik helyre érkezett meg.

A brit tízes mezőnyben egy új jelzésű dalra lelünk: KSI angol YouTuber és rapper két honfitársával, Swarmz énekessel és Tion Wayne rapperrel készített szerzeménye, a Houdini a hatodik pozícióban rajtolt.

A német élmezőnyben három újdonság és egy új belépő szerepel. A csúcson Shirin David felvétele, a 90-60-111 nyitott. A litván anyától és iráni apától Hamburgban született énekesnő, YouTuber másodszor jár a rangsor élén – a Gib ihm című zeneszámmal tavaly márciusban két hétig volt első. A második helyen Ufo361 török származású, német rapper dala, az Emotions, a nyolcadikon a két amerikai rapper, a texasi Travis Scott és az ohiói Kid Cudi alkotta The Scotts szerzeménye, a The Scotts landolt. A listán tartózkodás hatodik hetében négy pozíciót javítva a hetedik Surf Mesa amerikai producer a szintén amerikai Emilee Flood énekesnővel készült átdolgozása, az Ily (I Love You Baby), amelynek eredetijét Frankie Valli, a The Four Seasons frontembere vitte sikerre Can’t Take My Eyes Off You címmel – az 1967-es szólóalbumán jelent meg.

Idehaza megszakítással negyedik hete SAINt JHN guyanai származású, New York-i hiphopelőadó 2016-os Roses című felvételének a tavalyi Imanbek Remixe vezet. A BTS héttagú dél-koreai fiúcsapat 2016-os zeneszáma, a Stigma (pontosabban az egyik tag, V énekli) a nyolcadik, a Leander Kills dala, az Élve eltemetsz a 13., a Wellhello karanténról szóló szerzeménye, az Ölelni szavakkal a 15., Raul és Lil G felvétele, az Eddig a 17., BIGPP zeneszáma, a Laxed (Siren Beat) a 21., Al Bano és Romina Power olasz duó 1982-es keltezésű slágere, a Felicità a 26., Martin Garrix holland producer, Macklemore seattle-i rapper és az illinoisi Fall Out Boy pop-punk együttes énekese, Patrick Stump tavalyi dala, a Summer Days a 32., a Roxette svéd duó világszerte 1990-ben hódított klasszikusa, az It Must Have Been Love a 33., a The xx angol popzenekar első, 2009-es, xx című stúdióalbumának bevezetője, az Intro a 34., DJ Antoine svájci producer 2011-es szerzeménye, a Happy Birthday (vs. Mad Mark featuring Timati & Scotty G) a 35., a Yazoo angol szintipop duó 1982-es örökzöldje, a Don’t Go a 36., Zséda felvétele, az Életben maradni a 37., az Alma együttes zeneszáma, a Ma van a szülinapom! a 38. helyre iratkozott fel. A rádióállomásaink továbbra is, 11. hete a koszovói albán származású, angol Dua Lipa világslágerét, a Don’t Start Now címűt játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – DaBaby: Blame It on Baby

Egyesült Királyság – Dua Lipa: Future Nostalgia

Németország – Ufo361: Rich Rich

Magyarország – Ossian: Csak a jót

 

Huszonnégy Ossian-kiadvány a hazai mezőnyben

Az amerikai rangsor csúcsán DaBaby harmadik stúdióalbuma, a Blame It on Baby debütált, 124 ezer példánnyal, amelyből 12 ezer az eladás. A nagylemez tizenhárom dalából tizenkettő a Hot 100 listán található, egyedül az Amazing Grace címűnek nem sikerült bekerülnie a mezőnybe. Az ezüstérmes pozícióban az elmúlt négy hét első helyezettje, The Weeknd albuma, az After Hours, a bronzérmesben Lil Uzi Vert philadelphiai rapper második stúdiólemeze, az Eternal Atake van, amely The Weeknd korongja előtt két hétig állt az élen. A TOP 10-ben még egy újdonságra lelünk: Fiona Apple New York-i popénekesnő közel nyolc év szünet után megjelent ötödik stúdióalbuma, a Fetch the Bolt Cutters 44 ezer példánnyal (30 ezer az értékesítés) a negyedik pozíciót szerezte meg.

A brit rangsor csúcsára Dua Lipa tért vissza a második, Future Nostalgia című stúdiólemezével. Mögötte egy-egy skót énekes-dalszerző korongja szerepel. A második helyen Lewis Capaldi első stúdióalbuma, a Divinely Uninspired to a Hellish Extent, a harmadikon a múlt heti listavezető, Gerry Cinnamon második stúdiólemeze, a The Bonny található. A tízes mezőnyben egy újdonság van: Tom Misch angol énekes-gitáros és Yussef Dayes angol jazzdobos What Kinda Music című albuma a negyedik pozícióban startolt.

Németországban Ufo361 ötödik szólólemeze, a Rich Rich kezdett az élen. Az élmezőnyben még három metálzenekar új korongjára lelünk: a floridai Trivium kilencedik stúdióalbuma, a What the Dead Men Say a negyedik, a svéd Katatonia 11. stúdiólemeze, a City Burials a hatodik, a michigani The Black Dahlia Murder kilencedik stúdióalbuma, a Verminous a hetedik helyet foglalta el.

A magyar rangsor csúcsára az Ossian 24. stúdiólemeze, a Csak a jót érkezett meg. Szokás szerint ezúttal is elárasztották a mezőnyt a hazai metálegyüttes további kiadványai. A reményhozó (2019) a második, a 30 év legszebb balladái (2016) a negyedik, A lélek hangja (2006) a hatodik, a Best of 1998–2008 (2009) a hetedik, A tűz jegyében (2013) a nyolcadik, Az igazi szabadság (2017) a kilencedik, az Az lesz a győztes (2011) a 11., a 25 éves jubileumi koncert (2011) a 13., a Gyújtópontban (2000) a 14., a Fényárban és félhomályban (2016) a 15., a Lélekerő (2015) a 16., a Tűzkeresztség (2004) a 17., az Örök tűz (2007) a 18., az Árnyékból a fénybe (2002) a 20., a Hangerőmű (2003) a 21., A szabadság fantomja (2005) a 22., az Egyszer az életben (2009) a 23., a Titkos ünnep (2001) a 24., a Nyitott szívvel (2018) a 25., a Fémzene (1999) a 26., a Küldetés (2008) a 27., a Létünk a bizonyíték (2006) a 29., az Egyek vagyunk (2018 – Ossian Tribute) a 30. pozícióban szerepel. Az Ossian új stúdióalbuma mellett még egy újdonság található a listán, a Stula Rock második nagylemeze, az Örökifjú a harmadik helyen rajtolt.

Puha József

2020. 05. 04. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2020/18. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2020/18. hét