Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2020/19. hét

Listamustra - Listamustra 2020/19. hét

Idén először három héttel ezelőtt debütált dal az amerikai Hot 100 csúcsán: Drake a Toosie Slide című slágerével landolt az élen. Most újabb szerzeménynek sikerült ez a bravúr. A rangsor történetében 37. alkalommal fordult elő, hogy zeneszám az első helyen indítja a szereplését. Az előadója egy új duó, a tagjai külön-külön – főleg az USA-ban – már nagy népszerűségnek örvendenek.

A duót két hiphopsztár, a houstoni Travis Scott és a clevelandi Kid Cudi alkotja. Formációjuk neve megegyezik listavezető felvételük címével: The Scotts. Travis Scottnak már volt rajt-cél győzelmet arató dala az amerikai rangsorban, tavaly októberben a Highest in the Roommal kezdett a csúcson, de csak egy hétig tudott ott maradni. A Sicko Mode című slágerével is megjárta a legmagasabb pozíciót, ezzel szintén egy hétig tanyázott az élen, 2018 decemberében. Kid Cudi eddig a 2008-as Day ’n’ Nite-tal járt a legmagasabban az USA-ban, a szerzeménynek a harmadik hely a csúcspozíciója.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – The Scotts, Travis Scott & Kid Cudi: The Scotts

Egyesült Királyság – Drake: Toosie Slide

Németország – Capital Bra x Loredana: Nicht verdient

Magyarország – SAINt JHN: Roses

 

Nagy mozgolódás a brit élmezőnyben

Az amerikai TOP 10-ben egy új belépő található. Megan Thee Stallion texasi rapperlány zeneszáma, a Savage a mezőnyben tartózkodás hetedik hetében tíz helyet ugorva a negyedik. Ez a siker leginkább annak köszönhető, hogy április 29-én megjelent a felvétel Beyoncé közreműködésével készített remixe.

Drake mixtape-lemezzel rukkolt elő, Dark Lane Demo Tapes címmel. Ennek hatására a Toosie Slide a brit rangsorban az ötödik héten átvette a vezetést. A kanadai hiphopsztár albumáról a Giveon kaliforniai popénekessel készült Chicago Freestyle a tizedik, a Playboi Carti atlantai rapperrel készített Pain 1993 a 17. pozícióba iratkozott fel. A tízes mezőnyben még egy új jelzésű szerzeményre lelünk: két londoni rapper, AJ Tracey és MoStack közös dala, a Dinner Guest a nyolcadik helyet szerezte meg. Doja Cat Los Angeles-i énekesnő slágere, a Say So a tizedikről a másodikra lépett, annak köszönhetően, hogy a zeneszámnak remixe készült Nicki Minaj közreműködésével. Alaposan átalakult az élmezőny, három új belépő is van benne: a Savage (Megan Thee Stallion featuring Beyoncé) tizenkilencet ugorva a harmadik, két amerikai rapper, DaBaby és Roddy Ricch felvétele, a Rockstar huszonegyet száguldva a hatodik, két londoni rapper, S1mba és DTG szerzeménye, a Rover hatot javítva a hetedik.

Németországban Capital Bra és Loredana dala, a Nicht verdient nyitott az élen. A zeneszám az ukrán és orosz származású, német rappernek a 21., társának, a koszovói származású, Svájcban élő rapperlánynak az ötödik listavezetője a rangsorban. A TOP 10-ben két újdonság szerepel még, két német rappertől. Kontra K felvétele, a Namen az ötödik, Luciano (az édesapja mozambiki) szerzeménye, a Late Night a hetedik pozíciót foglalta el.

A magyar Single Top 40 listát megszakítással ötödik hete SAINt JHN guyanai származású, New York-i hiphopelőadó 2016-os Roses című slágerének a tavalyi Imanbek Remixe uralja. A The Rolling Stones angol rockzenekar új dala, a Living in a Ghost Town a hatodik, Lotfi Begi és Burai zeneszáma, a Háborgó mélység 2 a 11., a The Scotts (The Scotts, Travis Scott & Kid Cudi) a 12., az Evanescence arkansasi rockegyüttes felvétele, a Wasted on You a 16., Strong R. magyar lemezlovas-producer szerzeménye, a Lei Lei (featuring Arina) a 17., Young T & Bugsey angol hiphopduó Headie One angol rapperrel készített 2019-es dala, a Don’t Rush a 19., a C-Block egykori német hiphopcsapat 1996-os slágere, a So Strung Out a 26., JayDee holland house-producer első változatban 1992-ben rögzített zeneszáma, a Plastic Dreams a 33., Koncz Zsuzsa 1978-ban kiadott örökzöldje, a Mama, kérlek a 34., a Bella ciao című olasz klasszikus Manu Pilas 2018-as előadásában a 37., Tiësto holland lemezlovas-producer Mabel angol énekesnővel készített tavalyi felvétele, a God Is a Dancer a 39., a Sicko Mode (Travis Scott) a 40. helyen startolt. A rádióállomásaink változatlanul, 12. hete a koszovói albán származású, angol Dua Lipa slágerét, a Don’t Start Now címűt sugározzák a legsűrűbben.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – YoungBoy Never Broke Again: 38 Baby 2

Egyesült Királyság – Drake: Dark Lane Demo Tapes

Németország – Frei.Wild: Alles wird gut! – Corona Quarantäne Tape

Magyarország – Ossian: Csak a jót

 

Hiphopsztárok folytatódó uralma az amerikai piacon

Az amerikai albumrangsor csúcsára YoungBoy Never Broke Again louisianai rapper második stúdiólemeze, a 38 Baby 2 érkezett meg 67 ezer példánnyal, amelyből 4 ezer az eladás. A tízes mezőnyben The Weeknd popénekes a negyedik pozícióban található albuma (After Hours) és Bad Bunny reggaetonénekes a hetedik helyen szereplő nagylemeze (YHLQMDLG) kivételével rapperek korongjai tanyáznak. (Bár Bad Bunnyt is nyugodtan közéjük sorolhatjuk, ő is rappel.) A másodikon DaBaby (Blame It on Baby), a harmadikon Lil Uzi Vert (Eternal Atake), az ötödiken Lil Baby (My Turn), a hatodikon Post Malone (Hollywood’s Bleeding), a nyolcadikon Roddy Ricch (Please Excuse Me for Being Antisocial), a kilencediken Travis Scott (Astroworld), a tizediken Megan Thee Stallion (Fever) albuma van.

A brit lista élén Drake mixtape-je, a Dark Lane Demo Tapes debütált. Három héttel ezelőtt a bronzérmes pozícióban landolt a The Strokes New York-i rockzenekar hatodik stúdiólemeze, a The New Abnormal. Két hete a 40., a múlt héten a 86. volt, most hatalmasat ugorva a negyedik helyre jött fel. A 11. pozícióban Yxng Bane londoni rapper mixtape-albuma, a Quarantime: The Lost Files, a 12. helyen a Tide Lines skót popegyüttes második stúdiólemeze, az Eye of the Storm indított.

A német rangsorban a Frei.Wild dél-tiroli, német rockzenekar 15. stúdióalbuma, az Alles wird gut! – Corona Quarantäne Tape három hete a harmadik pozícióban rajtolt. Két hete a 45., a múlt héten a 60. volt, a héten a csúcson kötött ki. Az élmezőnyben két újdonságra lelünk. A Swiss + Die Andern hamburgi punk-rock együttes nagylemeze, a Saunaclub a negyedik, Edo Saiya kölni rapper albuma, a The Entire History of You az ötödik helyen kezdett. A Dark Lane Demo Tapes (Drake) a 11. pozícióba iratkozott fel.

Idehaza második hete az Ossian 24. stúdiólemeze, a Csak a jót a legnépszerűbb hanghordozó. A negyvenes mezőnyben a metálzenekar további tizenhárom kiadványa található. A másodikra a 31. helyről Dua Lipa albuma, a Future Nostalgialépett előre. A listán négy új jelzésű korong van. A Katatonia svéd metálegyüttes 11. stúdiólemeze, a City Burials a nyolcadik, a Trivium floridai metálzenekar kilencedik stúdióalbuma, a What the Dead Men Say a kilencedik, a legendás The Monkees Los Angeles-i popegyüttes koncertlemeze, a Live – The Mike & Micky Show a 15., a Coldplay angol popzenekar első, 2000-ben megjelent stúdióalbuma, a Parachutes a 37. pozíciót foglalta el.

Puha József

2020. 05. 11. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2020/19. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2020/19. hét