Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2020/20. hét

Listamustra - Listamustra 2020/20. hét

Szinte hihetetlen, az amerikai zenepiac vezető női rappere, a több mint egy évtizede a pályán lévő Nicki Minaj először szerepel az amerikai Hot 100 rangsor csúcsán. Ráadásul most sem önállóan vezet, hanem közreműködőként, Doja Cat első slágere, a Say So remixével.

A Say So alapváltozata Doja Cat Los Angeles-i popénekesnő tavaly, november 7-én megjelent második, Hot Pink című stúdiólemezén található. Az albumról négy dalt: a Tyga kaliforniai rapperrel készített Juicy, valamint a Bottom Bitch, a Rules és a Cyber Sex címűeket megismertük már, amikor január 28-án önálló zeneszámként debütált a Say So. A Nicki Minaj-zsal készült remixét május 1-jén mutatták be. A Trinidad és Tobagó-i születésű, New Yorkban élő rapperlány eddig a 2014-es Anaconda című felvételével járt legmagasabban az amerikai listán, az ezüstérmes pozícióban. Doja Cat az említett Juicy (with Tyga) cíművel érte el legjobb helyezését, a 41. pozícióig jutott vele.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Doja Cat featuring Nicki Minaj: Say So

Egyesült Királyság – DaBaby featuring Roddy Ricch: Rockstar

Németország – Apache 207: Fame

Magyarország – SAINt JHN: Roses

 

DaBaby és Roddy Ricch brit meglepetésgyőzelme

Az USA-ban a múlt heti első helyezett, a Travis Scott és Kid Cudi alkotta The Scotts szerzeménye, a The Scotts a 12. pozícióba hátrált. Drake kanadai hiphopsztár mixtape-lemezzel jelentkezett, Dark Lane Demo Tapes címmel. Az album beharangozója, a Toosie Slide négy héttel ezelőtt rajt-cél győzelmet aratott a Hot 100 rangsorban. A héten a korongon hallható további tizenhárom zeneszám is felkerült a listára, legmagasabban, a hetedik helyen a Playboi Carti atlantai rapperrel készített Pain 1993 nyitott. Az élmezőnyben egy új belépőre is lelünk. Két rapper: a clevelandi születésű, Észak-Karolinában élő DaBaby és a comptoni születésű, Atlantában élő Roddy Ricch felvétele, a Rockstar öt pozíciót ugorva a kilencedik.

A Rockstar (DaBaby featuring Roddy Ricch) az Egyesült Királyságban – meglepetésre – az élen kötött ki, öt helyet javítva. A brit rangsorban DaBaby eddig a Find My Way-jel szerepelt legmagasabban, a 46. pozícióban, Roddy Ricch a The Boxszal a második helyig jutott. A TOP 10-ben két újdonság található. A floridai születésű Ariana Grande és a kanadai Justin Bieber közös dala, a Stuck with U a negyedik, 6ix9ine New York-i rapper (az anyja mexikói, az apja Puerto Ricó-i) szerzeménye, a Gooba a hatodik pozícióba érkezett meg.

Németországban Apache 207 török származású, német rapper indított a csúcson a Fame című zeneszámával. Ez odahaza a harmadik listavezetője, tavaly a Roller és a Wieso tust du dir das an? című felvételekkel volt első, egy-egy hétig. A tízes mezőnyben még egy újdonság van: Haftbefehl török–kurd származású, német rapper és Shirin David litván anyától, iráni apától született, hamburgi énekesnő dala, a Conan x Xenia a negyedik helyen landolt.

A magyar Single Top 40 rangsort megszakítással hatodik hete SAINt JHN guyanai származású, New York-i hiphopelőadó 2016-os Roses című slágerének a tavalyi Imanbek Remixe uralja. A mezőnyben kilenc új jelzésű szerzeményre lelünk. A BTS dél-koreai, héttagú fiúcsapat 2018-as zeneszáma, a Singularity a negyedik, a Say So (Doja Cat, a szólóverziót jegyzik a listán) a 11., IU dél-koreai énekesnő és Suga dél-koreai rapper (a BTS tagja) felvétele, az Eight a 12., Active Child New Jersey-i énekes újdonsága, a Weightless a 15., az egykori Emberek trió 1995-ös slágere, a Mama a 20., a Hahó Együttes 2016-os szerzeménye, az Anyák napi köszöntő dal a 21., John Legend ohiói popénekes zeneszáma, az Actions a 23., Nea svéd popénekesnő tavalyi felvétele, a Some Say a 24., Rácz Gergő és Orsovai Reni újabb duettje, az AHA a 25. pozíciót foglalta el. A rádióállomásaink műsoraiban 13. hete a koszovói albán származású, angol Dua Lipa slágere, a Don’t Start Now csendül fel a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Kenny Chesney: Here and Now

Egyesült Királyság – Dua Lipa: Future Nostalgia

Németország – In Extremo: Kompass zur Sonne

Magyarország – Ossian: Csak a jót

 

Kenny Chesney legyőzte Drake-et

Az USA-ban Kenny Chesney 19. stúdióalbuma, a Here and Now 233 ezer példánnyal (222 ezer az eladás) az első, Drake mixtape-je (Dark Lane Demo Tapes) 223 ezerrel (19 ezer az értékesítés) a második helyre iratkozott fel. Az ötvenkét éves, Tennessee állambeli előadó győzelme nem meglepő, a countryzene állócsillaga, a Here and Now a kilencedik korongja, amely vezeti a rangsort. A dalok listájának az élére került Doja Cat a Hot Pink című nagylemezével 27. hete tanyázik a kétszázas mezőnyben, most tízet ugorva a kilencedik, hetvenkilenc százalékkal nőtt meg iránta a kereslet az előző héthez képest.

A brit rangsor csúcsára Dua Lipa második stúdióalbuma, a Future Nostalgia tért vissza, megszakításokkal negyedik hete első. A Paramore Tennessee állambeli rockzenekar énekesnője, Hayley Williams első szólólemeze, a Petals for Armor a negyedik, Kehlani oaklandi popénekesnő második stúdióalbuma, az It Was Good Until It Wasn’t a tizedik pozícióban kezdett. A Britain’s Got Talent tehetségkutató tévéműsor 12., 2018-as sorozatában ismertté vált The D-Day Darlings kilenctagú női énekegyüttes korongja, az I’ll Remember You az ötödik helyre jött vissza – 2018 végén és 2019 elején kilenc hetet töltött a listán, akkor a 15. pozícióig vitte.

A német élmezőnyben három újdonság szerepel. A folkmetált játszó In Extremo berlini zenekar 13. stúdiólemeze, a Kompass zur Sonne az első, Nico Santos német énekes-dalszerző második stúdióalbuma, a Nico Santos a harmadik, Axel Rudi Pell német rock-metál gitáros 18. stúdiólemeze, a Sign of the Times az ötödik helyet szerezte meg.

A hazai piacon harmadik hete az Ossian 24. stúdióalbuma, a Csak a jót a legnépszerűbb kiadvány. Az ezüstérmes pozícióban a Nagy Házibuli Lemez harmadik része, a bronzérmesben a Stula Rock együttes második albuma, az Örökifjú található. A negyvenes mezőnyben csak egy újdonság van: a Sepultura brazil metálzenekar 1989-ben kiadott harmadik, Beneath the Remains című stúdiólemezének a remaszterelt, Deluxe változata (két CD-n vagy két vinylen kapható) a 22. helyen debütált.

Puha József

2020. 05. 18. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2020/20. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2020/20. hét