Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2020/21. hét

Listamustra - Listamustra 2020/21. hét

A héten is új jelzésű dal szerepel az amerikai Hot 100 csúcsán. Ariana Grande és Justin Bieber jótékonysági céllal készült duettje, a Stuck with U debütált az élen. Ez a 38. sláger, amely az USA-ban rajt-cél győzelmet aratott. Eddig mindkét előadó két-két szerzeménnyel indított a rangsor első helyén.

A floridai születésű Ariana Grande 2018-ban a Thank U, Next, tavaly a 7 Rings című zeneszámmal kezdett a csúcson – az előbbivel hét, az utóbbival nyolc hétig uralta a mezőnyt. A kanadai Justin Bieber elsőként a 2015-ös What Do You Mean? című felvételével, majd 2017-ben közreműködőként DJ Khaled slágerével, az I’m the One (DJ Khaled featuring Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper, Lil Wayne) cíművel startolt az élen – mindkettővel egy-egy hétig volt első.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Ariana Grande & Justin Bieber: Stuck with U

Egyesült Királyság – DaBaby featuring Roddy Ricch: Rockstar

Németország – Apache 207: Fame

Magyarország – 6ix9ine: Gooba

 

A tengerentúlon és nálunk is hódít 6ix9ine újdonsága

Az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorában a múlt heti listavezető, Doja Cat Los Angeles-i popénekesnő Say So című zeneszámának Nicki Minaj Trinidad és Tobagó-i születésű rapperlánnyal készített remixe az ezüstérmes pozícióban található. A bronzérmesbe 6ix9ine felvétele, a Gooba iratkozott fel. A New York-i rapper ezzel beállította legjobb helyezését, a 2018-as Fefe című szerzeménnyel is a harmadikig jutott, amelyet Nicki Minaj-zsal és Murda Beatz kanadai producerrel hozott tető alá.

A brit élmezőnyben ugyanaz a tíz dal tanyázik, mint a múlt héten. A csúcson – második hete – két amerikai rapper, DaBaby és Roddy Ricch szerepel a Rockstar című slágerükkel. A következő két pozícióban lévők helyet cseréltek egymással: az ezüstérmesbe a Say So (Doja Cat zeneszámának a szólóverzióját jegyzik a rangsorban) jött fel, a bronzérmesbe a kanadai Drake felvétele, a Toosie Slide csúszott vissza, amely két hete első volt. Katy Perryé az első új jelzésű szerzemény a százas listán, a kaliforniai énekesnő a Daisies cíművel a 37. helyet szerezte meg.

Németországban második hete Apache 207 török származású, német rapper slágere, a Fame vezet. A TOP 10-ben új jelzésű dalokkal német rapperek találhatók. A török származású Pashanim zeneszáma, az Airwaves az ezüstérmes, a kurd származású KC Rebell és a török származású Summer Cem közös felvétele, a Geht nich gibs nich a negyedik, a mozambiki származású Luciano szerzeménye, a Maison a kilencedik pozíciót foglalta el. A Rockstar (DaBaby featuring Roddy Ricch) három helyet javítva a nyolcadik.

A magyar Single Top 40 rangsorban hét új belépőre lelünk. A Gooba (6ix9ine) az első, a Stuck with U (Ariana Grande & Justin Bieber) a kilencedik, a Follow the Flow hiphoptrió dala, a Tavasz a 13., a Rockstar (DaBaby featuring Roddy Ricch) a 25., Dj Marlon olasz producer zeneszáma, a Na Na Na a 26., Surf Mesa amerikai producer Emilee Flood amerikai énekesnővel készült átdolgozása, az Ily (I Love You Baby), amelynek eredetijét Frankie Valli, a The Four Seasons frontembere vitte sikerre Can’t Take My Eyes Off You címmel (az 1967-ben megjelent szólóalbumán hallható) a 28., Marshmello philadelphiai producer és Halsey New Jersey-i énekesnő felvétele, a Be Kind a 40. pozícióban nyitott. A rádióállomásaink változatlanul, 14. hete a koszovói albán származású, angol Dua Lipa slágerét, a Don’t Start Now címűt játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Nav: Good Intentions

Egyesült Királyság – Lewis Capaldi: Divinely Uninspired to a Hellish Extent

Németország – Ben Zucker: Wer sagt das?!

Magyarország – Ossian: Csak a jót

 

A brit piacon újra első Lewis Capaldi több mint egyéves albuma

Az amerikai tízes mezőnyben négy újdonság van. Az élre Nav kanadai rapper harmadik stúdiólemeze, a Good Intentions érkezett meg, 135 ezer példánnyal, ebből 73 ezer az eladás. Kehlani kaliforniai popénekesnő második stúdióalbuma, az It Was Good Until It Wasn’t 83 ezerrel (25 ezer az értékesítés) a második, Lil Durk chicagói rapper ötödik stúdiólemeze, a Just Cause Y’all Waited 2 című 57 ezerrel (3 ezer az eladás) az ötödik, Bad Bunny Puerto Ricó-i reggaeton-énekes válogatásalbuma, a Las Que No Iban a Salir (második szólólemeze, a YHLQMDLG idén februárban került forgalomba) 42 ezerrel (8 ezer az értékesítés) a hetedik helyen debütált.

53. hete tanyázik a brit rangsorban Lewis Capaldi skót énekes-dalszerző első, Divinely Uninspired to a Hellish Extent című stúdióalbuma, a nyolcadik pozíciónál lejjebb még nem szerepelt – most visszatért a csúcsra, megszakításokkal tizedik hete uralja a mezőnyt. Az Egyesült Királyságban már több mint 900 ezer példányt értékesítettek belőle. Future atlantai rapper nyolcadik stúdiólemeze, a High Off Life az ötödik, egy másik amerikai rapper, a chicagói Polo G második stúdióalbuma, a The Goat a hatodik, a Sleaford Mods nottinghami post-punk duó válogatáslemeze, az All That Glue a tizedik helyen rajtolt.

A német élmezőnyben egy visszatérő és négy újdonság található. Visszajött a listára, annak élén kötött ki Ben Zucker német popénekes tavaly júniusban kiadott második stúdióalbuma, a Wer sagt das?!, amely korábban a bronzérmes pozícióig jutott, 35. hete tanyázik a rangsorban. A gótikus metált játszó Paradise Lost angol zenekar 16. stúdiólemeze, az Obsidian a második, a Calimeros svájci popegyüttes albuma, a Sommer, Sonne, Honolulu a harmadik, az indusztriális zenét játszó Einstürzende Neubauten német zenekar stúdiólemeze, az Alles in Allem a hetedik, a Triptykon svájci metálegyüttes és a The Metropole Orkest holland szimfonikus, jazz- és popzenekar közös, különböző formátumokban beszerezhető koncertkiadványa, a Requiem (Live at Roadburn 2019) a tizedik helyen indított.

Idehaza negyedik hete az Ossian 24., Csak a jót című stúdióalbuma vezeti a listát. A negyvenes mezőnyben három új belépő van. Axel Rudi Pell német rock-metál gitáros stúdiólemeze, a Sign of the Times a 19., az egykori Nirvana seattle-i grunge-együttes 1994-es koncertalbuma, az MTV Unplugged in New York felújított változata (25th Anniversary) két vinylen a 30., az NCT 127 tíztagú, dél-koreai fiúcsapat nagylemeze, az NCT #127 Neo Zone – The 2nd Album a 40. pozícióban kezdett.

Puha József

2020. 05. 25. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2020/21. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2020/21. hét