Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2020/23. hét

Listamustra - Listamustra 2020/23. hét

Két héttel Ariana Grande és Justin Bieber duettje, a Stuck with U rajt-cél győzelme után ismét új jelzésű dal, szintén egy duett, a Rain on Me található az amerikai Hot 100 csúcsán. Ebben is szerepel Ariana Grande, Lady Gaga oldalán. A floridai születésű sztár ezzel a sikerrel egyeduralkodó lett az egyik örökranglistán.

Ariana Grande az egyetlen, aki eddig négy szerzeménnyel nyitott a Hot 100 élén. Szólóban 2018-ban a Thank U, Next, tavaly a 7 Rings cíművel indított a csúcson – az előbbivel hét, az utóbbival nyolc hétig vezetett. A Justin Bieberrel jótékonysági céllal készült Stuck with U cíművel a múlt héten az élről a 13. helyre zuhant, most a 15. pozícióban van. A manhattani születésű Lady Gagának a Rain on Me a második olyan zeneszáma, amellyel a rangsor csúcsán startolt. 2011-ben a Born This Way-jel iratkozott fel az első helyre, és hat hétig uralta vele a mezőnyt. Ariana Grande csak az említett felvételekkel járta meg a lista élét. Lady Gagának a Rain on Me az ötödik slágere, amellyel elérte a legmagasabb pozíciót az USA-ban. A Born This Way mellett 2009-ben a Just Dance-szel (featuring Colby O’Donis) három és a Poker Face-szel egy, tavaly a Shallow-val (& Bradley Cooper) szintén egy hétig állt a csúcson.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Lady Gaga & Ariana Grande: Rain on Me

Egyesült Királyság – DaBaby featuring Roddy Ricch: Rockstar

Németország – AK Ausserkontrolle x Bonez MC: In meinem Benz

Magyarország – Lady Gaga & Ariana Grande: Rain on Me

 

Dél-koreai rapper hazai sikere

Az amerikai Hot 100 rangsorban a második helyen a múlt heti első, Megan Thee Stallion texasi rapperlány Savage című szerzeményének az ugyancsak texasi születésű Beyoncéval készített remixe, a harmadikon – egy pozíciót javítva – két rapper: az ohiói születésű, Észak-Karolinában élő DaBaby és a kaliforniai születésű Roddy Ricch zeneszáma, a Rockstar tanyázik.

A brit piacon visszatért az élre a Rockstar (DaBaby featuring Roddy Ricch), amely két és három hete vezetett. A múlt heti első helyezett, a Rain on Me (Lady Gaga & Ariana Grande) az ezüstérmes pozícióban található. A TOP 10-ben egy-egy új belépő és újdonság szerepel. A rangsorban tartózkodás nyolcadik hetében hat helyet ugorva az ötödik Topic német lemezlovas-producer A7S svéd énekessel készült Breaking Me című felvétele. A hetedik pozícióba érkezett meg három angol rapper: Tion Wayne, Dutchavelli és Stormzy dala, az I Dunno.

A német tízes mezőnyben német előadók öt újdonságára lelünk. A kurd származású AK Ausserkontrolle rapper és Bonez MC rapper szerzeménye, az In meinem Benz az első, két másik rapper, a szintén kurd származású KC Rebell és a török származású Summer Cem zeneszáma, a Fly a negyedik, Shirin David énekesnő-rapper felvétele, a Hoes Up G’s Down a hatodik, egy következő rapperpáros, az afgán származású Kalim és a török származású Ufo361 dala, a Skrr a nyolcadik, Lea popénekesnő és az ukrán–orosz származású Capital Bra rapper szerzeménye, a 7 Stunden a tizedik helyen debütált.

A magyar Single Top 40 lista csúcsán is a Rain on Me (Lady Gaga & Ariana Grande) kezdett. Agust D dél-koreai rapper (Suga a BTS fiúcsapatból) D-2 című második mixtape-albumának kilenc zeneszáma bukkant fel a rangsorban: a Daechwita a második, a Burn It (featuring MAX) a 11., a What Do You Think? a 13., a Moonlight a 19., a Honsool a 22., az Interlude: Set Me Free a 23., a People a 24., a Dear My Friend (featuring Kim Jong-wan) a 25., a Strange (featuring RM) a 26. pozícióban landolt. Csak a 28 (featuring Niihwa) maradt ki a listáról. A mezőnyben még két újdonság van. Lady Gaga és a Blackpink négytagú dél-koreai lánycsapat felvétele, a Sour Candy a 15., a sepsiszentgyörgyi Bass Project és Huge Carter páros átdolgozása a Popcorn című slágerből, a Feelin’ Alright a 33. helyet foglalta el. A rádióállomásaink második hete a kanadai The Weeknd dalát, a Blinding Lights címűt játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Gunna: Wunna

Egyesült Királyság – Lady Gaga: Chromatica

Németország – Fynn Kliemann: Pop

Magyarország – Ossian: Csak a jót

 

Felújított Iron Maiden-albumok hazai sikere

Az amerikai élmezőnyben két új jelzésű korong tanyázik. Gunna második stúdiólemeze, a Wunna 111 ezer példánnyal (4 ezer az eladás) a rangsor élén rajtolt. A georgiai rapper első stúdióalbuma, a Drip or Drown 2 tavaly februárban jelent meg, s a bronzérmes pozícióig jutott. A The 1975 negyedik stúdiólemeze, a Notes on a Conditional Form 54 ezerrel (39 ezer az értékesítés) a negyedik helyet szerezte meg. Az angol pop-rock zenekar az előző albumaival: a 2018-as A Brief Inquiry into Online Relationships cíművel ugyancsak a negyedik pozícióig vitte, a 2016-os I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It cíművel listavezető volt, a 2013-as The 1975 cíművel pedig a 28. helyig sikerült feljutnia.

Az Egyesült Királyságban a Notes on a Conditional Form (The 1975) a csúcsról a nyolcadik pozícióba hátrált. A TOP 10-ben három újdonság található. Az élen Lady Gaga hatodik stúdiólemeze, a Chromatica nyitott, 52 907 példánnyal, amelyből 31 709 az eladás. Az énekesnő első három stúdióalbuma: a 2008-as The Fame, a 2011-es Born This Way és a 2013-as Artpop, valamint a főszereplésével játszott, 2018-as A Star Is Born (Csillag születik) című film az ő és Bradley Cooper zeneszámaiból és a párbeszédekből álló lemeze első volt, további két stúdióalbuma: a Tony Bennett-tel készített, 2014-es Cheek to Cheek a tizedik és a 2016-os Joanne a harmadik helyig jutott. Kygo szingapúri születésű, norvég producer harmadik stúdiólemeze, a Golden Hour a hatodik, Aitch manchesteri rapper EP-je, a Polaris a hetedik pozícióban indított.

A német tízes mezőnyben hét új jelzésű korong szerepel, Lady Gagáét leszámítva németekéi. Fynn Kliemann zenész második stúdióalbuma, a Pop az első, Reinhard Mey 1942-es születésű zenész 28. stúdiólemeze, a Das Haus an der Ampel a második, a Chromatica (Lady Gaga) a harmadik, Lea énekesnő harmadik stúdióalbuma, a Treppenhaus az ötödik, a BHZ hiphopcsapat hatodik stúdiólemeze, a Kiezromantik a hetedik, Daniela Alfinito énekesnő válogatásalbuma, a Die große Jubiläums-Edition a nyolcadik, Matthias Reim 1957-es születésű énekes válogatáslemeze, a 30 Jahre a tizedik helyen startolt.

Idehaza hatodik hete az Ossian 24. stúdióalbuma, a Csak a jót a legnépszerűbb kiadvány. Agust D mixtape-je (D-2) a kilencedik, az Iron Maiden négy stúdiólemezének az újrakiadása: az 1983-as Piece of Mindé a 16., az 1986-os Somewhere in Time-é a 20., az 1984-es Powerslave-é a 23. és az 1981-es Killersé a 27. pozícióba iratkozott fel. Az angol metálegyüttes 1982-es The Number of the Beast című albumának a felújított változata a 21., az 1980-as Iron Maidené a 26. helyre jött vissza.

Puha József

2020. 06. 08. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2020/23. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2020/23. hét