Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2020/24. hét

Listamustra - Listamustra 2020/24. hét

Hetedik hete más-más vezeti az amerikai Billboard magazin Hot 100 rangsorát. A múlt heti első helyezett, Lady Gaga és Ariana Grande duettje, a Rain on Me az ötödik pozícióban található. Ezúttal két rapper, DaBaby és Roddy Ricch közös zeneszáma, a brit listát megszakítással negyedik hete uraló Rockstar került az élre.

Az 1991-es clevelandi születésű, Észak-Karolinában élő DaBaby először jár a Hot 100 csúcsán. Eddig a 2019-es Suge című felvételével szerepelt a legmagasabban, a hetedik helyen. Társának, az 1998-ban Kaliforniában született Roddy Ricchnek a Rockstar a második listavezetője az USA-ban – idén a The Box című slágerével tizenegy hétig állt az élen.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – DaBaby featuring Roddy Ricch: Rockstar

Egyesült Királyság – DaBaby featuring Roddy Ricch: Rockstar

Németország – Apache 207: Boot

Magyarország – Topic & A7S: Breaking Me

 

Újdonságszegény brit mezőny

Az amerikai TOP 10-ben egy új belépőre lelünk: a rangsorban tartózkodás 11. hetében négy pozíciót ugorva a tizedik SAINt JHN guyanai származású, Brooklynban született hiphopelőadó 2016-os Roses című szerzeményének a tavaly készült Imanbek Remixe. Lady Gaga új, Chromatica című stúdiólemezéről a fent említett Rain on Me mellett további három zeneszám tanyázik a mezőnyben. Az Alice a 84., a Blackpink szöuli lánykvartettel készített Sour Candy a 33. helyen debütált, az albumot elsőként beharangozó, tizedik hete a listán található, ötödik pozícióig jutott Stupid Love a 42. helyre tért vissza.

A brit százas mezőnyben csak egy (!) újdonság szerepel: a 93. pozícióban kezdett két New York-i előadó, Sleepy Hallow rapper és Fousheé énekesnő felvétele, a Deep End Freestyle. Az élmezőnyben sincs nagy mozgolódás, kilenc dal a múlt héten is benne tartózkodott, és visszajött oda, egy helyet javítva a tizedik a kanadai The Weeknd slágere, a Blinding Lights, amely nyolc hétig volt első. A Rockstar (DaBaby featuring Roddy Ricch) mögött az ezüstérmes pozícióban a két héttel ezelőtti listavezető, a Rain on Me (Lady Gaga & Ariana Grande), a bronzérmesben S1mba zimbabwei születésű, angol rapper és DTG angol popénekes van a Rover című szerzeménnyel.

A német tízes mezőnyben három új jelzésű zeneszámra lelünk, ezúttal is német rapperektől. A török származású Apache 207 felvétele, a Boot az első, a kurd származású KC Rebell, a török származású Summer Cem és Luciano (az édesapja mozambiki) közös dala, a Valla nein! a második, a horvát és bosnyák származású RIN szerzeménye, a Das Rennen a hatodik helyet szerezte meg. A Rockstar (DaBaby featuring Roddy Ricch) három pozíciót előlépve a negyedik. Itt is visszatért a TOP 10-be a Blinding Lights (The Weeknd), a 11. helyről a nyolcadikra jött fel, megszakításokkal tíz hétig vezetett.

A magyar Single Top 40 rangsor csúcsát Topic német producer és A7S svéd énekes tavaly decemberben kiadott slágere, a Breaking Me foglalta el. A mezőnyben nyolc új jelzésű zeneszám tanyázik. Britney Spears amerikai énekesnő felvétele, a Mood Ring (By Demand) a harmadik, Rúzsa Magdolna dala, a Lesz, ahogy lesz a 18., Lady Gaga szerzeménye, a Free Woman a 28., a Kabai András (Andrew Junior) és László Roland (Legendary Boy) lemezlovasok alkotta Loving Arms zeneszáma, a Start Over a 30., két dél-afrikai előadó, Master KG producer és Nomcebo Zikode énekesnő felvétele, a Jerusalem a 32., a Stray Kids nyolctagú dél-koreai fiúcsapat dala, a Top a 34., Yasmin Gate argentin énekesnő és Douglas McCarthy angol énekes 2010-es zeneszáma, a Lips a 35., Armin van Buuren holland lemezlovas Christian Burns angol énekessel készült, ugyancsak 2010-es szerzeménye, a This Light Between Us a 37. pozícióban rajtolt. A rádióállomásaink harmadik hete a Blinding Lights című slágert (The Weeknd) sugározzák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Lady Gaga: Chromatica

Egyesült Királyság – Lady Gaga: Chromatica

Németország – Thomas Anders & Florian Silbereisen: Das Album

Magyarország – Attila: Best of 2010–2015

 

Kilenc új belépő a hazai mezőnyben

Az amerikai rangsor élén – a várakozásnak megfelelően – Lady Gaga hatodik stúdióalbuma, a Chromatica nyitott, 274 ezer példánnyal, amelyből 205 ezer az eladás. A New York-i énekesnőnek mindössze az első stúdiólemezével nem sikerült elérnie a csúcsot, a 2008-as The Fame a második helyig jutott. Az ő és Bradley Cooper főszereplésével játszott, 2018-as A Star Is Born (Csillag születik) című film albumával is listavezető volt – a lemezen a két főszereplő zeneszámai és párbeszédek hallhatók. Az élmezőnyben további három újdonság található. A Mississippi államban született, 74. életévében járó Jimmy Buffett énekes-dalszerző 30. stúdióalbuma, a Life on the Flip Side 75 ezerrel (74 ezer az értékesítés) az ezüstérmes, Anuel AA Puerto Ricó-i reggaeton-rapper, énekes második stúdiólemeze, az Emmanuel 39 ezerrel (3 ezer az eladás) a nyolcadik, a Run the Jewels amerikai hiphopduó negyedik stúdióalbuma, az RTJ4 38 ezerrel (30 ezer az értékesítés) a tizedik pozícióba iratkozott fel.

Az Egyesült Királyságban második hete a Chromatica (Lady Gaga) vezet, ezúttal 12 819 példánnyal áll az élen. A második helyen a Sports Team angol rockzenekar első stúdiólemeze, a Deep Down Happy indított, a harmadikra az All Time Low marylandi pop-rock együttes nyolcadik stúdióalbuma, a Wake Up, Sunshine jött vissza – április 3-án jelent meg digitális formátumban, ezt követően egy hétig tartózkodott a mezőnyben, a 28. pozícióban, június 5-én pedig hanghordozókon is forgalomba került. Az 1977 óta működő The Human League angol szintipop zenekar válogatáslemeze, az Essential a 13. helyen landolt.

A német TOP 10-ben négy új jelzésű albumra lelünk. Az elsősorban az egykori Modern Talking duóból ismert Thomas Anders német popénekes és Florian Silbereisen német show-mester, színész, popénekes közös nagylemeze, a Das Album az első, Haftbefehl török–kurd származású, német rapper hatodik stúdiólemeze, a Das weisse Album a negyedik, a The Ghost Inside Los Angeles-i metalcore-együttes ötödik stúdiólemeze, a The Ghost Inside a hatodik, a romániai születésű, 71. életévében járó Peter Maffay német zenész gyűjteménye, az Erinnerungen II – Die stärksten Balladen Vol. II a tizedik pozícióba érkezett meg.

A hazai negyvenes mezőnyben kilenc újdonság van. Tilinger Attila válogatásalbuma, a Best of 2010–2015 az első, a Chromatica (Lady Gaga) a negyedik, Komonyi Zsuzsi stúdiólemeze, a Végtelen a hatodik, a Grave Digger német metálzenekar 20. stúdióalbuma, a Fields of Blood a 20., a skóciai Perth-ben alakult, többnemzetiségű Alestorm metálegyüttes hatodik stúdiólemeze, a Curse of the Crystal Coconut a 23., a The Magnetic Fields bostoni popzenekar 12. stúdióalbuma, a Quickies a 27., a Las Vegasban alakult Palaye Royale kanadai–amerikai rockegyüttes harmadik stúdiólemeze, a The Bastards a 30., Bizek Emi énekesnő és Berg Judit meseíró albuma, a Tündérzene a 31., a Def Leppard angol rockzenekar koncertlemeze, a London to Vegas a 32. helyen startolt.

Puha József

2020. 06. 15. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2020/24. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2020/24. hét