Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2020/26. hét

Listamustra - Listamustra 2020/26. hét

Idén már az ötödik dal kezdte slágerlistás szereplését az amerikai Hot 100 élén. Még egy évben sem debütált ilyen sok a csúcson. A Trollz sorrendben a negyvenedik, amely az első pozícióban rajtolt. Az előadója 6ix9ine – aki sokak szerint a következő évek vezető rapsztárja lehet – és Nicki Minaj.

A brooklyni születésű 6ix9ine először jár az amerikai rangsor élén. Eddig a bronzérmes hely volt a csúcspozíciója, amelyet két slágerrel, a szintén Nicki Minaj-zsal és Murda Beatz kanadai producerrel készített, 2018-as Fefe, valamint az idei Gooba cíművel ért el. A rapper állítása szerint az utóbbival vezetnie kellett volna, de a Hot 100 összeállítói csaltak – a kijelentésével nagy port kavart. Nicki Minaj, a trinidadi születésű rappernő második alkalommal tanyázik a csúcson, idén májusban, szintén közreműködőként, Doja Cat Los Angeles-i énekesnő Say So című zeneszámának a remixével egy hétig uralta a mezőnyt.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – 6ix9ine & Nicki Minaj: Trollz

Egyesült Királyság – DaBaby featuring Roddy Ricch: Rockstar

Németország – Bonez MC: Big Body Benz

Magyarország – Kasza Tibi & Dér Heni: Ez annyira Te

 

Európa-szerte feltörekvőben a Savage Love (Laxed – Siren Beat)

Az amerikai Hot 100 élmezőnyében a Trollz (6ix9ine & Nicki Minaj) mellett még egy újdonság található: a harmadik helyre érkezett meg Lil Baby szerzeménye, a The Bigger Picture, amely vadonatúj (a Black Lives Matter keretében készült), tehát nincs rajta az atlantai rapper My Turn című második stúdiólemezén, amely ezen a héten is első az USA-ban.

Az Egyesült Királyságban megszakítással hatodik hete két amerikai rapper, DaBaby és Roddy Ricch felvétele, a Rockstar vezet. A TOP 10-ben két új belépő van. A rangsorban tartózkodás második hetében tizennyolc pozíciót ugorva a negyedik Jawsh 685 (Joshua Stylah) új-zélandi producer és Jason Derulo floridai énekes zeneszáma, a Savage Love (Laxed – Siren Beat). Négy helyet javítva a hetedik Harry Styles dala, a Watermelon Sugar, amely huszadik hete szerepel a listán. Ez a negyedik sláger a One Direction fiúcsapat tagjaként ismertté vált angol énekes tavaly decemberben kiadott második, Fine Line című stúdióalbumáról, a Lights Up, az Adore You és a Falling után. Az első újdonságra a 13. pozícióban lelünk. Itt landolt két angol rapper, M Huncho és Dutchavelli a Burning című szerzeménnyel.

Németországban is tizennyolc helyet lépett előre a Savage Love (Laxed – Siren Beat) című felvétel (Jawsh 685 & Jason Derulo), a múlt héten a 24. pozícióban nyitott, most a hatodik. A tízes mezőnyben három újdonság tanyázik, ezúttal is német rapperektől. Bonez MC zeneszáma, a Big Body Benz az első, az ukrán–orosz származású Capital Bra és Bozza dala, az Ich weiß nicht mal wie sie heißt a harmadik, az ukrán származású Kalazh44 és a libanoni származású Samra szerzeménye, a Shakira a tizedik helyre iratkozott fel.

A magyar Single Top 40 élét Kasza Tibi és Dér Heni a múlt héten a hetedik pozícióban startoló slágere, az Ez annyira Te foglalta el. A mezőnyben hat új jelzésű felvétel található. A Trollz (6ix9ine & Nicki Minaj) a második, Michele Morrone olasz színész-énekes zeneszáma, a Hard for Me a 365 dni (365 nap) című lengyel erotikus filmdrámából a15., a Black Eyed Peas Los Angeles-i popegyüttes Ozuna Puerto Ricó-i reggaeton-énekessel és J Rey Soul filippínó popénekesnővel készített dala, a Mamacita a 19., Essemm és 4tress hazai hiphopelőadók szerzeménye, a Soha nem leszek elég jó a 26., az Everybody Loves an Outlaw texasi rockduó felvétele, az I See Red, ugyancsak az említett lengyel filmből, a 27., a 100 Folk Celsius örökzöldje, A nagy ho-ho-horgász a 35. helyet szerezte meg. A rádióállomásaink Topic német producer és A7S svéd énekes Breaking Me című slágerét játsszák a leggyakrabban.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Lil Baby: My Turn

Egyesült Királyság – Bob Dylan: Rough and Rowdy Ways

Németország – Bob Dylan: Rough and Rowdy Ways

Magyarország – Attila: Best of 2010–2015

 

Bob Dylan, a rangidős brit rekorder

Az USA élmezőnyében ugyanazok az albumok vannak, mint a múlt héten. Lil Baby stúdiólemeze, a My Turn február 28-án jelent meg, s a csúcson kezdett. Egy hete visszatért oda, és ezúttal is ez a legnépszerűbb. Május 1-jén került forgalomba Deluxe-változatban. Az ezüstérmes pozícióban a két héttel ezelőtti listavezetőre, a New York-i Lady Gaga hatodik, Chromatica című stúdióalbumára, a bronzérmesben a nyolc héttel ezelőtti elsőre, DaBaby clevelandi születésű, Észak-Karolinában élő rapper harmadik, Blame It on Baby című stúdiólemezére lelünk.

A brit rangsor első két helyén egy-egy élő legenda stúdióalbuma debütált. Az 1941. május 24-én Minnesotában született Bob Dylan 39. stúdiólemeze, a Rough and Rowdy Ways az élen, az 1945. november 12-én született, kanadai Neil Young 40. stúdióalbuma, a Homegrown az ezüstérmes pozícióban rajtolt. Bob Dylan a kilencedik nagylemezzel szerepel a csúcson, és ő legidősebb előadó, aki új zeneszámokat tartalmazó albummal feljutott oda. Az eddigi rekorder az 1941. október 13-án született Paul Simon amerikai zenész volt, aki a Stranger to Stranger című stúdiólemezével tanyázott az élen, 2016 júniusában. Ha a válogatásalbumokat is beszámítjuk, akkor Vera Lynn (1917. március 20. – 2020. június 18.) a rekorder, a We’ll Meet Again: The Very Best of Vera Lynn című gyűjteményével 2009 szeptemberében uralta a mezőnyt. (Az angol énekesnő halála kapcsán egy másik válogatáslemeze, a 2017-es Vera Lynn 100 most visszajött a listára, a 19. helyre.) Az e heti brit TOP 10-ben egy harmadik új jelzésű korong is található: Phoebe Bridgers kaliforniai rockénekesnő második stúdióalbuma, a Punisher a hatodik pozícióba érkezett meg.

A német tízes mezőnyben hat újdonság van. Bob Dylan nagylemeze (Rough and Rowdy Ways) itt is a csúcson landolt. A szimfonikus metált játszó Beyond the Black német zenekar negyedik stúdióalbuma, a Hørizøns a harmadik, Neil Young nagylemeze (Homegrown) a negyedik, egy másik német metálegyüttes (death metal), az Eisregen 14. stúdióalbuma, a Leblos a hatodik, a Lamb of God amerikai metálzenekar (heavy metal) tizedik stúdiólemeze, a Lamb of God a hetedik, Elen német énekesnő második stúdióalbuma, a Blind über Rot a tizedik helyen nyitott.

Idehaza harmadik hete Tilinger Attila válogatáslemeze, a Best of 2010–2015 a legnépszerűbb kiadvány. A negyvenes mezőnyben három új jelzésű korongra lelünk. Liam Gallagher koncertalbuma, az MTV Unplugged az ötödik, Norah Jones manhattani születésű dalszerző-énekesnő nyolcadik stúdiólemeze, a Pick Me Up Off the Floor a 23., a Honeybeast hatodik stúdióalbuma, az Ego a 27. pozíciót foglalta el.

Puha József

2020. 06. 29. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2020/26. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2020/26. hét