Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2020/27. hét

Listamustra - Listamustra 2020/27. hét

Bob Dylan 39. stúdiólemeze, a Rough and Rowdy Ways nem tudta elfoglalni az amerikai albumrangsor csúcsát. A második helyen kezdett, 53 ezer példánnyal (ebből 51 ezer az eladás), Lil Baby atlantai rapper második stúdiólemeze, a My Turn mögött, amely megszakítással negyedik hete az amerikai zenepiac legnépszerűbb korongja.

Bob Dylan a zenetörténet élő legendája. A minnesotai születésű, nyolcvanadik életévében járó zenész az egyetlen olyan előadó, aki a hatvanas évek óta minden évtizedben megjárta az amerikai albumlista negyvenes mezőnyét. A TOP 10-be csak a nyolcvanas években nem sikerült bejutnia. Az élre öt stúdiólemezzel ért fel: az 1974-es Planet Waves, az 1975-ös Blood on the Tracks, az 1976-os Desire, a 2006-os Modern Times és a 2009-es Together Through Life cíművel.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – DaBaby featuring Roddy Ricch: Rockstar

Egyesült Királyság – Jawsh 685 & Jason Derulo: Savage Love (Laxed – Siren Beat)

Németország – The Rolling Stones: Living in a Ghost Town

Magyarország – Topic & A7S: Breaking Me

 

A brit rangsort már vezeti a nyár leendő slágere

A várakozásnak megfelelően egy hét után elhagyta az amerikai Hot 100 csúcsát a New York-i 6ix9ine és a trinidadi születésű, New Yorkban élő Nicki Minaj szerzeménye, a Trollz, a 34. pozícióban kötött ki. Az élre egy másik alkalmi rapperpáros, a clevelandi születésű, Észak-Karolinában élő DaBaby és a kaliforniai Roddy Ricch zeneszáma, a Rockstar tért vissza, amely megszakítással harmadik hete első. A tízes mezőnyben két új belépő van, szintén rapperektől, mindketten először szerepelnek a legnépszerűbbek között, és mindkettő felvétele huszadik hete tanyázik a listán. A Kentucky államból származó Jack Harlow-é, a Whats Poppin tíz helyet ugorva a nyolcadik, a washingtoni Lil Mosey-é, a Blueberry Faygo kettőt előlépve a kilencedik.

A brit élmezőnyben ugyanazok a dalok találhatók, mint a múlt héten. A rangsorban tartózkodás harmadik hetében megszerezte a csúcsot a mindössze tizenhét éves Jawsh 685 új-zélandi producer és Jason Derulo a Savage Love (Laxed – Siren Beat) című szerzeménnyel. A floridai énekesnek ez az ötödik listavezető zeneszáma Európa legfontosabb zenepiacán. Az In My Headdel 2010-ben egy, a Don’t Wanna Go Home-mal 2011-ben két, a Talk Dirtyvel (featuring 2 Chainz) 2013-ban ugyancsak két, a Want to Want Me-vel 2015-ben négy hétig állt az élen. Az első újdonságra a huszadik pozícióban lelünk. A Blackpink dél-koreai lánykvartett felvétele, a How You Like That rajtolt itt, amelynek videóklipje új rekordot állított fel a YouTube-on: huszonnégy óra leforgása alatt 86,3 milliószor nézték meg.

Az 1962-ben alakult The Rolling Stones angol zenekar új dallal rukkolt elő a karantén alatt. A Living in a Ghost Town a német rangsorban kilenc héttel ezelőtt a 22. helyen debütált, aztán elhagyta a mezőnyt, s most visszajött, egyenesen a csúcsra. A TOP 10-ben két újdonság van. Két német producer, Miksu és Macloud három német rapper, a török származású Summer Cem, a mozambiki származású Luciano és a spanyol–libanoni származású Jamule közreműködésével készült szerzeménye, az XXL az ezüstérmes, két másik német rapper, Kynda Gray és a horvát–bosnyák származású RIN zeneszáma, az Ayo Technology a hetedik pozícióba iratkozott fel. A Savage Love (Laxed – Siren Beat) (Jawsh 685 & Jason Derulo) három helyet javítva a harmadik.

A hazai Single Top 40 élére visszatért Topic német producer A7S svéd énekessel készített slágere, a 2019 decemberében kiadott Breaking Me, amely két és három hete uralta a mezőnyt – a rádióállomásaink is ezt játsszák a leggyakrabban, második hete. A Single listán öt új jelzésű felvétel szerepel. A BTS héttagú dél-koreai fiúcsapat dala, a Stay Gold a harmadik, a Savage Love (Laxed – Siren Beat) (Jawsh 685 & Jason Derulo) a 13., DJ Tonka német producer és Polina Griffith orosz énekesnő 2015-ös zeneszáma, a Show Me the Way a 16., Michele Morrone olasz színész-énekes felvétele, a Feel It a 365 dni (365 nap) című lengyel erotikus filmdrámából a 19., Alec Benjamin phoenixi dalszerző-énekes szerzeménye, a Match in the Rain a 23. pozícióban landolt.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Lil Baby: My Turn

Egyesült Királyság – Haim: Women in Music Pt. III

Németország – Depeche Mode: Spirits in the Forest

Magyarország – Ossian: Csak a jót

 

A brit piacon újra tarol a Haim trió

Az amerikai albumrangsor húszas mezőnyében Bob Dylan fent említett korongja (Rough and Rowdy Ways) mellett további négy újdonság tanyázik. Teyana Taylor trinidadi származású, New York-i énekesnő harmadik stúdiólemeze, a The Album a nyolcadik, a Lamb of God virginiai metálegyüttes tizedik stúdiólemeze, a Lamb of God a 15., Neil Young kanadai élő zenészlegenda 40. stúdióalbuma, a Homegrown a 17., John Legend ohiói énekes hetedik stúdiólemeze, a Bigger Love a 19. helyen nyitott. 19. hete található a listán A Boogie wit da Hoodie New York-i rapper harmadik stúdióalbuma, az Artist 2.0, amely az ezüstérmes pozícióban indított, és a héten a nyolcvanadikból a harmadikba ugrott, annak köszönhetően, hogy megjelent az új, Deluxe-változata.

A Haim 2013 januárjában megkapta a BBC Sound of 2013 címet, tehát a brit szakma az év leendő legnagyobb felfedezettjét látta a három testvér: Este, Danielle és Alana Haim alkotta Los Angeles-i pop-rock trióban. A lányok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket az Egyesült Királyságban. Első stúdiólemezük, a 2013-as Days Are Gone az első, a második, a 2017-es Something to Tell You a második helyig jutott. A héten a harmadik, a Women in Music Pt. III is a rangsor csúcsán startolt. Az élmezőnyben további két új jelzésű korong tartózkodik. Jessie Ware angol énekesnő negyedik stúdióalbuma, a What’s Your Pleasure? a bronzérmes, a pszichedelikus zenét játszó Khruangbin houstoni trió harmadik stúdiólemeze, a Mordechai a hetedik pozícióba érkezett meg.

A német TOP 10 felét újdonságok adják. Az 1980 óta működő Depeche Mode angol szintipop zenekar Spirits in the Forest – A Depeche Mode Film című koncert- és dokumentumfilmje, valamint az ehhez kapcsolódó koncertalbum az első, a Feuerschwanz német rock-metál együttes kilencedik stúdiólemeze, a Das elfte Gebot a harmadik, a szintén rock-metált játszó Long Distance Calling német zenekar hetedik stúdióalbuma, a How Do We Want to Live? a hetedik, a Khruangbin korongja (Mordechai) a nyolcadik, az újjáalakult Grey Daze phoenixi grunge-rock együttes (korábban az elsősorban a Linkin Parkból ismert, 2017-ben elhunyt Chester Bennington is tagja volt) harmadik stúdiólemeze, az Amends a kilencedik helyet foglalta el.

Idehaza visszajött a lista élére az Ossian 24. stúdióalbuma, a Csak a jót, megszakítással hetedik hete vezet. A negyvenes mezőnyben tíz új jelzésű kiadványra lelünk. A Stray Kids nyolctagú dél-koreai fiúcsapat két korongja, a Go Live című első stúdiólemeze a tizedik, az I am Who? című 2018-as EP-je a 37., a King Monroe magyar hiphopcsapat albuma, a секта a 12., a Rough and Rowdy Ways (Bob Dylan) a 14., a Homegrown (Neil Young) a 18., a Lamb of God (Lamb of God) a 19., a kisebb-nagyobb szünetekkel 1978 óta működő Whitesnake angol rockzenekar válogatáslemeze, a The Rock Album a 22., a BTS két korongja, a 2016-os Wings című második koreai stúdiólemeze a 24., az ugyancsak 2016-os The Most Beautiful Moment in Life: Young Forever című első válogatásalbuma a 34., a Blackpink tavalyi EP-je, a Kill This Love a 31. pozícióban kezdett.

Puha József

2020. 07. 06. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2020/27. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2020/27. hét