Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Listamustra 2020/38. hét

Listamustra - Listamustra 2020/38. hét

Egyre ritkábban fordul elő, hogy a dalok német rangsorát nem német előadó, főleg rapper uralja. A héten egy nemzetközi sláger vette át a vezetést, amely az USA-ban és az Egyesült Királyságban is az élmezőnyben tartózkodik, s minden bizonnyal az ősz egyik meghatározó zeneszáma lesz. A címe Mood.

Az előadója két fiatal rapper-énekes: a tizenkilenc éves, San Franciscó-i 24kGoldn és a huszonegy éves, Puerto Ricó-i születésű, Texasban élő Iann Dior. A Mood 2020-ban még csak az ötödik olyan, világviszonylatban hódító felvétel, amely első lett a német listán. A Dance Monkey (az előadó Tones and I, még tavaly ért fel a csúcsra, s január első hetében visszatért oda), a Blinding Lights (The Weeknd), a Living in a Ghost Town (The Rolling Stones) és a Savage Love (Laxed – Siren Beat) (Jawsh 685 & Jason Derulo) című szerzeményeknek sikerült még ez a bravúr. A Mood az amerikai rangsorban két helyet javítva a hatodik, a britben második hete második. A hazaiban egyelőre nem jegyzik, viszont a sikere nálunk is borítékolható, egy másik meghatározó listán, a Stream Top 40 rangsorban a hetedik pozícióból az élre ugrott.

 

Listavezető dalok

Amerikai Egyesült Államok – Cardi B featuring Megan Thee Stallion: WAP

Egyesült Királyság – Cardi B featuring Megan Thee Stallion: WAP

Németország – 24kGoldn featuring Iann Dior: Mood

Magyarország – Topic & A7S: Breaking Me

 

Folytatódik a WAP nemzetközi sikere

A Billboard magazin Hot 100 rangsorának csúcsára visszajött a két amerikai rapperlány, Cardi B és Megan Thee Stallion slágere, a WAP, amely négy héttel ezelőtt az élen nyitott, és a következő héten is ott tanyázott. Az elmúlt két hétben a BTS dél-koreai fiúcsapat uralta a mezőnyt a Dynamite-tal. Hét héttel ezelőtt érkezett meg a listára DJ Khaled New Orleans-i születésű, palesztin származású producer készülő, Khaled Khaled című albumának két előhírnöke, a Popstar és a Greece, az előbbi a harmadik, az utóbbi a nyolcadik helyen rajtolt – mindkettőben Drake kanadai hiphopelőadó működik közre. A Greece már csak a 67., a Popstar viszont új erőre kapott, tizennégy pozíciót száguldva a tizedik, annak köszönhetően, hogy videóklip készült hozzá, amelyben Justin Bieber is szerepel.

A brit rangsort is – itt megszakítás nélkül – harmadik hete a WAP (Cardi B featuring Megan Thee Stallion) vezeti. A Mood (24kGoldn featuring Iann Dior) mögött a harmadik helyen sincs változás, három angol rapper: Headie One, AJ Tracey és Stormzy közös zeneszáma, az Ain’t It Different található itt. A TOP 10-ben egy új belépő van, Jason Derulo haiti származású, floridai énekes a Take You Dancing című felvétellel két pozíciót előlépve a kilencedik.

A német tízes mezőnyben két újdonságra és egy új belépőre lelünk. Két német rapper, Bonez MC és a ghánai származású Maxwell szerzeménye, az Ihr Hobby a harmadik, egy következő német rapper, az ukrán és orosz származású Capital Bra dala, a Berlin lebt immer noch a kilencedik helyen debütált. Huszonegy pozíciót ugorva a nyolcadik három tengerentúli rapper: Gunna, Don Toliver (ők amerikaiak) és Nav (ő kanadai) zeneszáma, a Lemonade. A felvétel az Internet Money név alatt fut, amely egy sok rapperből álló hiphoptársulat. Augusztus 28-án került forgalomba a B4 the Storm című nagylemezük az Internet Money Records gondozásában.

A hazai rádióállomások 13. hete Topic német producer és A7S svéd énekes Breaking Me című slágerét játsszák a leggyakrabban. A szerzemény visszafoglalta a magyar Single Top 40 csúcsát, legutóbb hét héttel ezelőtt volt első, megszakításokkal ötödik hete uralja a mezőnyt. A listán tizenegy új jelzésű dal tanyázik. Egy kakukktojás, Miles Guo száműzött kínai milliárdos üzletember, politikai aktivista zeneszáma, a Take Down the CCP a második, 6ix9ine New York-i rapper két felvétele: a Locked Up Pt. 2 (Akon szenegáli–amerikai énekes-rapper 2004-es Locked Up című szerzeményének az átirata, az eredeti előadó is közreműködik benne) a 17., a Tutu a 19., Ava Max albán származású, wisconsini énekesnő dala, az OMG What’s Happening a 25., Deniz és Orsovai Reni újabb közös zeneszáma, a Nem érdekel a 26., a Kowalsky meg a Vega újdonsága, a Tombold ki! a 29., három hazai hiphopelőadó: Tiah, Giaj és T. Danny felvétele, a Méreg a 31., Børns michigani énekes 2014-es szerzeménye, az Electric Love a 34., Dove Cameron washingtoni színész-énekesnő dala, a We Belong a 36., két gyereksztár: a kanadai Johnny Orlando és az amerikai Mackenzie Ziegler 2018-as duettje, a What If a 38., Josh Groban Los Angeles-i énekes 2018-as zeneszáma, a Symphony a 40. helyen landolt.

 

Listavezető nagylemezek

Amerikai Egyesült Államok – Big Sean: Detroit 2

Egyesült Királyság – Doves: The Universal Want

Németország – Bonez MC: Hollywood

Magyarország – Junkies: Káros az egészségre 25

 

Egyelőre véget ért Taylor Swift amerikai trónolása

Az Amerikai Egyesült Államokban hat hétig Taylor Swift nyolcadik stúdióalbuma, a Folklore vezette a nagylemezek rangsorát, a héten trónfosztott lett, de elképzelhető, hogy még visszatér az élre. Ahogy megjósoltuk, a pennsylvaniai születésű énekesnő albumát Big Sean kaliforniai születésű rapper ötödik stúdiólemeze, a Detroit 2 váltotta a csúcson, 103 ezer példánnyal startolt, amelyből 30 ezer az eladás. Az élmezőnyben még egy új jelzésű korong szerepel, szintén rappertől. 6ix9ine második stúdióalbuma, a TattleTales 53 ezer példánnyal (32 ezer az értékesítés) a negyedik pozíciót szerezte meg.

Az Egyesült Királyságban a Doves ötödik stúdiólemeze, a The Universal Want kezdett az első helyen. A két ikertestvér, Jez Williams és Andy Williams, valamint Jimi Goodwin alkotta manchesteri pop-rockzenekar 1998-ban kezdte meg működését, majd 2010-ben határozatlan időre felfüggesztette a tevékenységét, és 2018-ban alakult újjá. A TOP 10-ben további két újdonságot találunk. Egy másik manchesteri pop-rockegyüttes, az Everything Everything szintén ötödik stúdióalbuma, a Re-Animator az ötödik, Marilyn Manson ohiói születésű rockzenész és azonos nevű zenekarának 11. stúdiólemeze, a We Are Chaos a hetedik pozícióba iratkozott fel.

A német tízes mezőny felét új jelzésű korongok adják. Bonez MC második szólóalbuma, a Hollywood az első (az előző, a Krampfhaft kriminell még 2012-ben jelent meg), a Marilyn Manson nagylemeze (We Are Chaos) a negyedik, az Artefuckt német rockegyüttes harmadik stúdióalbuma, a Gemini az ötödik, M.I.K.I német rapper szólólemeze, a Kurvenmukke 2 a hatodik, az Eskimo Callboy német metalcore-trancecore-zenekar EP-je, az MMXX a tizedik helyen indított. A listán újra visszatérőként jegyzik, az ezüstérmes pozícióban Fynn Kliemann német zenész második, Pop című stúdióalbumát.

Idehaza második hete a Junkies punk-rockegyüttes 1995-ös nagylemeze, a Káros az egészségre újra rögzített változata uralja a mezőnyt. A rangsorban két újdonság van. A Pvris massachusettsi pop-rockzenekar harmadik stúdióalbuma, a Use Me a 22., a kereszténymetált játszó Stryper kaliforniai együttes 13. stúdiólemeze, az Even the Devil Believes a 28. helyen nyitott.

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2020. 09. 21. 20:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

DD 2022. 10. 31. 11:04
speak for you. https://comprarepatenteregistrata.com/

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Listamustra 2020/38. hét cikk képei
Listamustra - Listamustra 2020/38. hét