Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kardos-Horváth János révbe ért

A Dal - Kardos-Horváth János révbe ért

Végre egy esemény, amely a koronavírus-járvány ellenére megvalósult. Egy sokhozzávalós zenei szelet, amely a közönség egy részének mindig is ízlett, a másiknak kevésbé. Idén azonban még a fanyalgók is halkabbak voltak, nyilván ők is kiéheztek már, s beérték annyival is, amennyivel az elmúlt években nem.

A Dalról van szó. Nagy merészség kellett ahhoz, hogy az MTVA a járvány alatt belevágjon a több hónapon át tartó rendezvénybe. Szerencsére egyetlen résztvevő produkciója sem maradt el a betegség miatt.

A jubileumi, tizedik évad pályázati feltételeit és hivatalos versenyszabályzatát október 15-én tették közzé. A felhívásra négyszáztizenkét pályamű érkezett be, amely nagy szám, de ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy pályázó több szerzeménnyel is nevezhetett, akkor már árnyaltabb a kép. A háttéremberek negyven dalt válogattak be a versenybe, tízzel többet, mint az elmúlt években, ennek köszönhetően eggyel több, négy válogatót rendeztek.

A Dal - Kardos-Horváth János révbe ért

A Dal tavaly egy új fejezetet kezdett. Magyarország nem nevezett a végül elmaradt Eurovíziós Dalfesztiválra, így a verseny levetkőzte ebbéli kötelezettségeit, nem kellett szem előtt tartani azt a szempontot, hogy mire vevő az európai tévénéző. A legfontosabb célkitűzésének, hogy új számokkal gazdagítsa a magyar zenei életet, a műsor a kezdetektől eleget tesz.

 

A külhoniak

A mezőnyben idén is feltűntek szlovákiai magyarok. A párkányi születésű Szekér Gergő 2019-ben a döntőig menetelt a Madár, repülj! című szerzeményével, amely az akkori visszajelzések alapján a győzelemre is esélyes volt, de a zsűri nem válogatta be az első négybe. A mai napig gyakran hallható sláger lett. Gergő mostani, a válogatóban búcsúzott versenydala, a Hazatérsz nem volt ilyen erős, és előadásába műszaki hiba is becsúszott. Társszerzőként közreműködik Galda Levente zeneszámában, az Eredőben, amely az idei felhozatal legmegosztóbb dala. Szintén csak egy kört ment a Magyarországon is egyre bővülő rajongótáborral rendelkező, Csallóközcsütörtökből indult Phoenix RT rocktrió a Down For Whatever rockzenekar énekesével, Diószegi Kikivel készült Jelzőfény című szerzeménnyel. A peredi származású Takács Noémi Noémo viszont sikerrel vette az első akadályt, s az elődöntőben már-már földöntúli hangulatú előadással kápráztatott el. Nagy kár, hogy a Hableány innen nem léphetett tovább. Szinte mindegyik produkcióról elmondható, amelyek a válogatóból továbbjutottak, hogy az elődöntőben, ahol élőben, akusztikus változatban kellett felcsendülniük, sokkal jobban szóltak.

 

A nyertesek

A Dal idén egy régi adósságát is törlesztette, új sztárt indított el a pályán. Biztosra vehető ugyanis, hogy Az ének iskolája című gyermek-tehetségkutató műsorban 2013-ban megismert BariLaci szép karrier előtt áll. A Féltelek. című első saját szerzeménye hallatán nyilván sokunknak volt olyan érzése, amit legutóbb Molnár Ferenc Caramel esetében éltünk át a Megasztárban debütált Szállok a dallal című zeneszám kapcsán – hogy árad valakiből a muzikalitás. A verseny másik két nagy nyertese A Dal 2021 felfedezettje díjjal kitüntetett Katona Petra, aki a háttérből, vokalista múlttal lépett a reflektorfénybe, valamint Andelic Jonathan, aki a magyar zenei közegben szokatlannak számító, gospeles Áldom című szerzeménnyel lopta be magát a közönség szívébe. Ő mindkétszer a nézőknek köszönhette a továbbjutását, ráadásul az akusztikus versenyben az ő dala vitte el a pálmát.

A Dal - Kardos-Horváth János révbe ért

 

A győztes

A Vincze Lilla, Nagy Feró, Mező Misi és Ferenczi György alkotta zsűri a nyolcas döntőben BariLaci (Féltelek.), Süle Zsolt (Befúj), Radics Gigi (Egy vagy velem) és a Kaukázus (Egyetlen szó) versenydalának szavazott bizalmat. Közülük választhattak a tévénézők. Kettőnek volt komoly esélye a győzelemre. A végére tehát már csak egy kérdés maradt: a fiatal tehetség, a zenei őserő (BariLaci) le tudja-e győzni a már befutott, népes rajongótáborral rendelkező (Kaukázus) együttest? Nem tudta, Kardos-Horváth János zenekara diadalmaskodott. Akárcsak tavaly (amikor Rácz Gergő és Orsovai Reni végzett az élen a Mostantól című zeneszámmal), idén is olyan szerzemény győzött, amely már a műsorfolyam előtt rádiós sláger lett. A Kaukázus szintet lépett. A válogatóban, a zsűriben parázs vita alakult ki arról, hogy a frontember megosztó személyiség-e. Inkább arról van szó, hogy Kardos-Horváth János, aki több együttest is alapított már és több területen is kipróbálta magát, eddig nem tudott kilépni az alternatív zenei közegből. Főleg a mondanivalója, a sarkalatos megfogalmazásai gátolták őt ebben. Az Egyetlen szó – amellyel elnyerte A Dal 2021 legjobb dalszövege címet is – az első olyan popdala, amely a széles nyilvánosságnak szól. A szöveget egyedül, a zenét Kontor Tamás gitárossal írta. A Kaukázus tízmillió forintból építheti tovább karrierjét, valamint egy nagylemez és egy videóklip készítésének költségeit is állja a tévéműsor. Az Egyetlen szó egyben az idei Petőfi Zenei Díj Az év dala kategóriájának győztese lett.

 

A ráadás 

Nem mehetünk el szó nélkül az extra produkciók mellett sem. Kiemelkedett közülük Keresztes Ildikó és a Fatal Error rockzenekar kollaborációja (az Ezüst eső című Omega-sláger, Benkő László és Mihály Tamás emlékére), Vincze Lilla és Ember Márk Bergendy-egyvelege (Bergendy István emlékére) vagy Ferenczi György és a Rackajam Janicsák Vecával közös produkciója. A versenyzők idén a Korál Ugye, nem hiszed el? című slágerét (Balázs Fecó emlékére) énekelték el közösen – minden egyes alkalommal ennek klipjével indult a műsor.

 

Fotók: MTVA, MTI

Forrás: Új Szó

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2021. 03. 17. 19:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

DD 2022. 10. 31. 11:00
speak for you. https://comprarepatenteregistrata.com/

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Kardos-Horváth János révbe ért cikk képei
A Dal - Kardos-Horváth János révbe értA Dal - Kardos-Horváth János révbe értA Dal - Kardos-Horváth János révbe ért