Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A postásfiú diadala a matrózdallal

Nathan Evans - A postásfiú diadala a matrózdallal

Újabb könnyűzenei divathullámot indított el a TikTok, a tinik vezető videómegosztó közösségi oldala. A trend egy matrózsláger átdolgozásának óriási sikerében csúcsosodik ki – a Wellerman című szerzemény második hete első a brit dallistán.

Az előadója, Nathan Evans sosem gondolt arra, hogy egyszer majd letarolja Európa legfontosabb zenepiacát. Nem volt ilyen ambíciója. A huszonhetedik életévében járó skót fiatalember postásként dolgozott. A TikTokon rendszeresen tett közzé videókat. Eleinte popos és folkos dalokat énekelt, aztán tavaly júliusban egy kommentelő kérésére a Leave Her Johnny című matrózslágerből készített saját változatot, amellyel nagy sikert aratott. A matrózdalok azóta szinte már a második aranykorukat élik a portálon. A Wellermant Evans decemberben dolgozta át és töltötte fel. Rengetegen követték a példáját, készítettek belőle újabb verziókat. A bristoli The Longest Johns a cappella folkegyüttes még tavaly júliusban közreadott átirata januárban a 37. helyig jutott a brit rangsorban.

Nathan Evans - A postásfiú diadala a matrózdallal

A sláger eredeti címe Soon May the Wellerman Come, egy új-zélandi népdal. 1860 és 1870 között íródott, a kutatók arra tippelnek, hogy a szerzője egy kamasz tengerész. A tengerjáró hajókon dolgozók egyik indulója volt.

„Kész őrület, ami velem történik. Rengeteg üzenetet és meghívást kapok, alig tudok eleget tenni a felkéréseknek” – mondta Nathan Evans a BBC-nek. A Universal alá tartozó Polydor Records gyorsan szerződtette őt. Január 21-én jelent meg a Wellerman (Sea Shanty) stúdióváltozata, valamint több remixe, amelyek közül a 220 Kid producer és a Billen Ted producerduó által készített a legismertebb.

John Archer új-zélandi néprajzkutató szerint nem véletlen, hogy újra népszerűek a matrózdalok. A koronavírus-járvány miatt karanténban tengődő tinédzserek hasonló helyzetbe kerültek, mint sok-sok évvel ezelőtt a hajókon dolgozó fiatal matrózok, akik hosszú ideig elszigetelődtek. Nem mehettek haza, szűkölködtek, bármikor életüket veszthették és nem tudták közösségi élményekkel elűzni a gondjaikat. A matrózdalok valójában munkadalok, elsősorban azt a célt szolgálták, hogy a matrózok egyszerre és ütemesen tudják végezni a napi feladataikat. A Soon May the Wellerman Come a lendületes, optimista kicsengésűek közül való. Szép számban akadnak gyászos hangvételűek is.

Nathan Evans sikere azokat igazolja, akik szerint a zeneipar a következő években jelentősen átalakulhat, a közösségi platformok sorra termelhetik ki a hétköznapi sztárokat. A skót fiatalember példája is bizonyítja, hogy ideig-óráig bárki a középpontba és a slágerlisták élére kerülhet, csak egy jó ötlet kell hozzá.

Forrás: Új Szó

pjozsef@zoznam.sk

Puha József

2021. 04. 01. 18:00

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Makaina 2023. 04. 21. 18:08
https://comprarlicenciadeconducir-b.com/ https://comprarepatentediguida.com/ https://comprarlicenciadeconducir-b.com/ https://rijbewijskopenb.com/ https://comprarlicenciadeconducir-b.com/ https://comprarcartadeconducao.com/ https://acheterpermisdeconduire.com/ https://meganmainecoonhome.com/ https://deutschenfuhrerscheinkaufen.com/ https://comprarlicenciadeconducir-b.com/ https://comprarepatentediguida.com/ https://comprarlicenciadeconducir-b.com/ https://rijbewijskopenb.com/ https://comprarlicenciadeconducir-b.com/ https://comprarcartadeconducao.com/ https://acheterpermisdeconduire.com/ https://meganmainecoonhome.com/ https://deutschenfuhrerscheinkaufen.com/

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A postásfiú diadala a matrózdallal cikk képei
Nathan Evans - A postásfiú diadala a matrózdallalNathan Evans - A postásfiú diadala a matrózdallal