Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Turizmus és kultúra a munkaerőpiacon – állás Pécs környékén

A vidéki álláslehetőségekkel kapcsolatban hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha az ipari tevékenység kevésbé hangsúlyos, a munkahelyek száma is alacsonyabb. Még ha ez technikailag igaz is, bőven adódnak más szektorok, melyek jó lehetőségeket kínálnak.

Az iparon túl

A munkaerőpiac tekintetében sokszor szolgáltat témát a fővárosi és a vidéki lehetőségek között tapasztalható különbség. Ez nem is csupán a munkahelyek számára vonatkozik, de sokszor a minőségükre is. Tény, hogy országunkban egyértelműen tapasztalható az egyensúly hiánya, hiszen míg Budapest gazdasági és így munkaerőpiaci szempontból is verhetetlen szereplő, addig a vidéki régiók egy jelentős része erős lemaradással küzd. Ez ugyanakkor kevésbé igaz a dunántúli országrészre, hiszen itt kifejezetten stabil gazdasági légkör alakult ki.

Ennek fő letéteményesei egyértelműen a hazai és nemzetközi nagyvállalatok, akik elsősorban az ipar területén alkotnak maradandót. Ezzel együtt azt is mondhatjuk, hogy ha valahol megjelennek ezek az ipari szereplők, valóban több munkahely teremtődik és a vidéki térségek ilyen irányú problémái is megoldódni látszanak. Az ipari tevékenység valóban óriási húzóerőnek számít, hiszen a folyamatok jelentős létszámú munkaerő alkalmazását teszik lehetővé. Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy ha nincs ipar, nincs munka sem.

Az ipari tevékenység teljes hiányával természetesen kevés helyen találkozhatunk, ám sok helyen talán kevésbé van előtérben ez a szektor, míg más területek kifejezetten erősnek mondhatók. A Dunántúlon is sok olyan várost találunk például, ahol a kulturális és oktatási szféra, illetve a turizmus is kifejezetten kedvező háttérrel bír. Ide sorolható Pécs is, mely a nyugati országrész legjelentősebb városaként, jelentős ipari múlttal rendelkezve is kifejezetten erősnek mondható az említett területeken. Ennek megfelelően egy állás Pécs városában nem feltétlenül kapcsolódik az iparhoz.

Vegyes lehetőségek

Pécs története sok szempontból érdekes, de a gazdasági változások tekintetében is egészen egyedülálló. A város múltját és identitását ugyanis a virágzó ipari tevékenység, konkrétabban a bányászat határozza meg. A Mecsek ezen részén ugyanis évszázadokig hatalmas mértékű bányászati termelés zajlott, mely a munkaerőpiacra is hatással volt. Nagyon hosszú ideig a legtöbb állás Pécs eme szektorához kötődött, ám mára más a helyzet. A bányák bezárásával az ipar is háttérbe szorult, habár mára ismét elindult a fellendülés.

Pécsett jelenleg a legnagyobb ipari munkáltatók között említhetünk gépgyártó üzemet és dohánygyárat is, de az újabb kori szereplők között autóipari és repülőgépgyártó vállalatot is találunk. Ennek megfelelően bátran állítható, hogy számos állás Pécs iparában létesül, még ha e tekintetben egy hosszabb hiátust tapasztalhattunk is az elmúlt évtizedekben. A város azonban más területeken is erős, mely egyben a munkaerőpiaci lehetőségekre is hatással van.

A Mecsek ölelésében fekvő város ugyanis rendkívül gazdag történelemmel, csodás környezeti és épített környezettel, pezsgő kulturális és oktatási élettel rendelkezik, mely természetesen ugyanúgy teremt munkahelyeket. A sok állás Pécs turisztikai és kulturális szektorában tehát nem véletlen, a város ugyanis bátran épít értékeire. A Dunántúl területén erre több példát is találunk, akár a Balaton környékén is. Ezeken a helyeken a turizmus értelemszerűen kiemelkedik, de ez sok helyen kulturális értékekkel is párosul. Például sok állás Keszthely és környéke palettáján is e területen érhető el.

A kultúra bölcsője

Pécs történelme egészen gazdagnak mondható, és ami talán még fontosabb, hogy a város láthatóan magán viseli az egyes korok nyomait. Ez leginkább az épített környezetben és örökségben érhető tetten. A város ugyanis számos látnivalóval rendelkezik, mely a török megszállás éveinek maradványa, ám modern kori pompájában is hívogató attrakciók. A város ezáltal méltán híres turizmusáról is, melynek okán természetes, hogy sok állás Pécs eme szektorában érhető el.

A virágzó turizmus pedig rendkívül gazdag kulturális élettel is társul, melynek lenyomatai a különböző múzeumok, tárlatok és természetesen az évről-évre megrendezésre kerülő rendezvények, illetve a pezsgő zenei és színházi élet is. A fejlett kultúra pedig a munkahelyteremtés szempontjából sem utolsó, így sok állás Pécs városában is ide kötődik. Emellett pedig az oktatási szféra is mindenképpen említést érdemel, hiszen ez is számos munkahelyet teremt a mai napig is.

A város e tekintetben legjelentősebb szereplője a Pécsi Tudományegyetem, mely széles képzési struktúrájával hazánk egyik legfontosabb felsőoktatási intézménye. Az egyetemek hagyományosan is jó munkáltatónak számítanak, akik adott esetben sok ezer embernek biztosítanak munkát, Pécsett sincs ez másképp. Még az említett ipari szereplők mellett is elmondható az, hogy az egyetem a város egyik legnagyobb munkáltatója. Ezekből pedig valóban jól látszik az, hogy egy állás Pécs városában sem feltétlenül csak az ipari tevékenységhez kapcsolódhat.

2023. 12. 09. 10:39

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »