Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Karrierlehetőségek művészeknek a kultúra fővárosában, Pécsen

Informatikusnak kell tanulni, programozónak, mérnöknek, jogásznak, közgazdásznak, orvosnak – szinte halljuk a hangokat a fejünkben. Ahogy azt is, hogy óva intik az embert a művészi pályától, mondván, abban nincs pénz, kevés a munkalehetőség és így tovább. Nos, azért van 1-2 város Magyarországon, ahol akadnak opciók! És ez nemcsak a főváros Budapest, hanem a korábbi kulturális főváros, azaz Pécs is.

 

Színházak, kulturális központok és intézmények – számos állás fellelhető Pécs városában a művészet és kultúra terén

Amennyiben megnézzük az aktuálisan fellelhető munkalehetőségeket Pécs városában, például a https://pecsallas.hu/allasok/muveszet-kultura linkre kattintva, találkozhatunk többféle pozícióval is. Ilyen például a közművelődési szakember, a kiadó szerkesztő munkatárs vagy épp a produkciós menedzser. A PecsAllas.hu oldala pedig rendszeresen hirdeti az elérhető állásokat a kultúra és művészet terén is, így mindig érdemes fellapozni a munkalehetőségeket.

 

A Filharmónia, a Nemzeti Színház, a JESZ (Janus Egyetemi Színház), a Zsolnay Kulturális Negyedben található intézmények és egyéb szervezetek sok-sok lehetőséget tartogathatnak a pécsiek számára – és akár azoknak a művészeknek is, akik egy olyan városban szeretnének élni és dolgozni, ahol bontogathatják szárnyaikat.

Kulturális főváros, egyetemváros, természeti helyek: miért ideális hely Pécs a kultúra terén tevékenykedőknek?

Ahogy az imént is említettük, Pécs jó hely – és most ezt nem csupán általánosságban értjük, habár úgy is igaz lenne, hanem kifejezetten művészi szemmel nézve. Nem véletlen, hogy annyi szinonimája és elnevezése volt már a városnak. Hivatalosan is kulturális fővárosnak választották, egyetemvárosnak bizonyul, a sokszínűség alap, és sokan jönnek ide tanulni, dolgozni, letelepedni is akár.

 

Pécsen a kultúra szellem mindent átjár, de még a környéken is számos izgalmas esemény és fesztivál szokott zajlani – mint például a Fishing on Orfű a természet és a Mecsek lágy ölelésében. Aki az arany középutat keresi egy túlzsúfolt nagyváros és a túlságosan is csendes, színházak és egyéb produkciók nélküli világ között, Pécsen jó eséllyel megtalálja a számítását!

Hogyan építsünk karriert zenészként, színészként és művészként?

Legyünk zenészek, színészek vagy egyéb művészek, mindenképp ki kell használni a lehetőségeket – Pécsen ebből nincs hiány. Építsük a portfóliót, járjunk el a színházakba, vegyük fel a kapcsolatot a társulatokkal, na és persze a közösségi média ereje vitathatatlan, zenészként is ezért mindenképpen legyünk jelen az online térben. A 21. században rengeteg lehetőség áll előttünk, csupán ki kell használni azokat, és elhivatottnak, szenvedélyesnek lenni a művészetünk iránt. Legyen az egy mikrofon, zongora, színészi hivatás vagy bármi egyéb.

 

Építsük a személyes márkánkat, azonosuljunk a pécsiség életérzésével, és induljunk el az úton – ahogy tette azt a 30Y, a Halott Pénz, vagy épp annak idején Babits Mihály, szintén Pécsről!

2024. 06. 06. 15:41

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »