Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Dream Theater: Six Degrees Of Inner Turbulence (Elektra/ Warner)

Dream Theater - Dream Theater: Six Degrees Of Inner Turbulence (Elektra/ Warner)

Progresszív metál. A ritmus pillanatról pillanatra változik, a hangszerek orgiája az izgalmas, hol zúzós, hol lágyabb témák erőteljes hangulatában a hallgatót mindvégig hatása alatt tartja. Változatosan sodró lendület, mesteri hangszertudás, igényes hangszerelés és csipetnyi humor: mindez a metál zenében a Dream Theater.

A New York-i együttes 1988-as fennállása óta műfaja talán legjobbjának nőtte ki magát. Persze a fiúk a Berklee-n tanultak, a tehetség alapított tehát zenekart 14 évvel ezelőtt. Számos sikeresnél sikeresebb lemez után 2000-ben megírták „Scenes From A Memory” c. szerzeményüket, ami egy történet elmesélése zenében. Ez a konceptalbum olyan jól sikerült, hogy egyes vélemények szerint a Pink Floyd „falait” ostromolja.
Legújabb lemezük, a Six Degrees talán a Dream Theater sikerszériájának koronája. A 2002 elején megjelent duplaalbum eszenciája az együttes eddigi zenei teljesítményének. Magán viseli a tipikus DT-s vonásokat, a hangzás csaknem teljesen a megszokott, ám az eredeti témák változásról tanúskodnak: a lemez hangulata merőben új. A számokban a metál számos vállfajának stílusjegyei ötvöződnek, néhol klasszikus heavy-, itt-ott trash-, power- és szimfonikus elemeket találunk, mindezt persze szorosan dreamtheater-vázra építve. Az első korongra tízperces „folyamok” kerültek, a második cédén pedig egy nagyszabású, nyolc részből álló kompozíciót találunk, melynek nevét az album is viseli. Ennek a félig-meddig komolyzenei hatást tükröző „nyitánya” néhol kicsit megmosolyogtatóan magasba emeli a témát, amit –a rajongók meg ne vessenek– nehéz komolyan venni, szándékolt zenei humorként értékelve viszont nem is rossz. A keretbe foglalt számok nem okoznak csalódást: egyenként is jó kis szerzemények, de összefüggő részei az egésznek is. A „fináléban” már nem köszön vissza az Overture erőltetettsége, és a grandiózusság, maga a cím („Losing Time”) és a másfél percig kitartott záróhang is mintha búcsúzkodó befejezést sugallna, amivel a Dream Theater végérvényesen lezár egy korszakot önmaga és ezzel együtt a metál zene életében is.
Persze felmerül a kérdés, hogy Petrucci és barátai mindezek után –ha egyáltalán akarnak– képesek lesznek-e újat, esetleg maradandót alkotni anélkül, hogy ismételnék önmagukat!

Laczkó Krisztián

2002. 02. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2002. 09. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 04. 29. 0:00
Egész jó. ChiliNo1
Vendég 2003. 07. 17. 0:00
én imádom a DT és az az érzésem hogy már megöregedtek és nem fognak uj cd-vel elöjönni.Ami volt elmult, és jo volt. A DT ezzel lezárult. Nyugodjék békében. (REMÉLEM E SOROK NEM IGAZAK)
Vendég 2003. 07. 29. 0:00
Dream Theater a világ legjobb zenészeiből áll, igy nem csoda hogy ilyesféle mestermunkát tettek le az asztalra. Nem hinném hogy tul öregek lennének egy ujabb lemez elkészítéséhez (az ember 35 évesen még nem öreg...). Zenei intelligenciájukat talána a Guns N Roses-hoz hasonlítanám. Tudom, hogy enm azonos műfaj, de mindkét banda irtozatosan tud bánni a hangszerekkel, és a hanggal.
Vendég 2005. 03. 20. 21:41
A legjobb eggyüttes a világon!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Dream Theater: Six Degrees Of Inner Turbulence (Elektra/ Warner) cikk képei
Dream Theater - Dream Theater: Six Degrees Of Inner Turbulence (Elektra/ Warner)