Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Keith Jarrett elnyerte a svéd Polar díjat

Keith Jarrett - Keith Jarrett elnyerte a svéd Polar díjat

Az amerikai zongorista-zeneszerző, Keith Jarrett elnyerte Svédország „Polar” zenei kitüntetését, melyet annak idején Bob Dylan és a dalszerző Burt Bacharach is megkapott. A Svéd Királyi Zeneakadémia kedden ítélte oda a díjat a jazz világhírű nagyságának.

A „Polar” díjat 1989-ben az egykori Abba producere, Stig Anderson alapította, aki maga is az akadémia tagja volt. Az elismerésben azóta számos különböző zenei műfaj képviselőjét részesítették, többek között Bob Dylant, a hegedűművész Isaac Sternt, a popsztár Elton Johnt és a dalszerző Burt Bacharachot is. A tavalyi évben az észak-afrikai énekes, Miriam Makeba és az orosz zeneszerző, Sofia Gubaidulina örülhetett a megtiszteltetésnek.
Az idén 57 éves Jarrettet a díjkiosztó bizottság megfogalmazásával élve „a világzenei határok könnyed áthidalásának képessége” elismeréseként tüntették ki, mint a zongoraművészet, a zeneszerzés és az improvizációs muzsika mesterét. Keith Jarrett hároméves korában kezdett zongorázni tanulni, klasszikus tanulmányait követően pedig a ’60-as években indult karrierje olyan jazz nagyságok oldalán, mint Miles Davis, Jan Garbarek és Billy Cobham. Zenésztársai körében erőteljes, nagyhatású zenei egyénisége, a közönség számára pedig –többek között– 1972-től kezdve improvizációs koncertsorozatai révén vált ismertté és elismertté. A muzsikus az egymillió koronával járó díjat a svéd királytól, XVI Gustaf Carl-tól május 12-én veheti majd át.

Laczkó Krisztián

2003. 01. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2003. 01. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Keith Jarrett elnyerte a svéd Polar díjat cikk képei
Keith Jarrett - Keith Jarrett elnyerte a svéd Polar díjatKeith Jarrett - Keith Jarrett elnyerte a svéd Polar díjat