Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Bill Frisell Band (USA), Március 29., szombat 20h - Millenáris

Millenáris - Bill Frisell Band (USA), Március 29., szombat 20h - Millenáris

Bill Frisell (Baltimore, 1951) zenei érdeklődése és tehetsége apai örökségként valószínűsíthető. Sok hangszer – klarinét, szaxofon, nagybőgő, bendzsó stb. – kipróbálása után a rádióban sugárzott popzene, valamint a chicagói blues-gitárosok iránti szenvedély eredményezte, hogy végül a gitárt választotta. Otis Rush, B.B. King, Paul Butterfiled, később pedig Jimi Hendrix és Wes Montgomery játéka volt rá nagy hatással.

Az iskolai zenekarokban pop-, és különösen a James Brown-féle soul mellett gyakran játszott klasszikus zenét. Már az Észak-Kolorádói Egyetemen is zenét tanult, és csak ezt követően került a Berklee-re, Dale Bruning tanítványaként. Évfolyamtársai között találjuk John Demian, Herb Pomeroy és Michael Gibbs nevét. Frisell e nagyhírű intézményben, dacára annak, hogy elsősorban zeneszerzést és hangszerelést tanult, megnyerte a Harris Stanton-gitárdíjat. Utóbbi sikeréhez nagyban hozzájárult Jim Hall gitárkurzusainak hatása.

Millenáris - Bill Frisell Band (USA), Március 29., szombat 20h - Millenáris

Aktív pályafutása 1978-ban indult Belgiumban, Michael Gibbs partnereként. Itt készíti első lemezét is Eberhart Weber-rel, majd egy év elteltével már New York zenei életének sűrűjében bukkan fel. Különösen Thelonius Monk, Sonny Rollins és Paul Motian nevéhez köthető zenei világ vonzza, és egyre jobban érdeklődik a progresszív rock, a world music és más merész zenei kísérletek, valamint az új hangzásokban rejlő lehetőségek iránt.

Az inspiráció nagymértékben John Zorn hatásának köszönhető, akivel a későbbiekben számos felvételt készített. Hamarosan jelentős művészek egész sorával szerepel együtt: Jan Garbarek, Charlie Haden, Carla Bley, Paul Bley, John Surman, Wayne Horvitz, John Scofield, David Sanborn, Elvis Costello stb., de akár a Los Angeles-i filharmónikusokat vagy a frankfurti balettet is említhetnénk. 1982-től Paul Motian és Joe Lovano a leggyakoribb partnerei, de párhuzamosan létrehozza saját kompozíciói bemutatására alakított önálló együttesét.

VILÁGSZTÁROK A MILLENÁRISON - JAZZ

Bill Frisel – gitár
Greg Leisz – pedal steel-gitár, dobro-gitár
David Piltch – basszusgitár
Kenny Wollesen – dob

Jegyár: 4000 Ft
A Millenáris Kht. produkciója

Budapest II., Fény u. 20-22.
Tel.: 438-5335, 435-5312
e-mail: millenaris@millenaris.hu

Simon Péter

2003. 03. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 03. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bill Frisell Band (USA), Március 29., szombat 20h - Millenáris cikk képei
Millenáris - Bill Frisell Band (USA), Március 29., szombat 20h - MillenárisMillenáris - Bill Frisell Band (USA), Március 29., szombat 20h - Millenáris