Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Utazás Dixielandbe Benkóékkal

Benkó Dixieland Band - Utazás Dixielandbe Benkóékkal

Benkó Dixieland Band. A név lassan ötven éve fogalom, nemcsak itthon, de az egész világon. Magyarország legnépszerűbb dzsessz együttese 1957-ben alakult. Abban az időben kötelezték el magukat a dzsessz műfajának, amikor az a mételynek tekintett kapitalizmus és Amerika jelképe volt.

Mégis –vagy talán kicsit épp emiatt is– már első korongjuk aranylemez lett, és sorra nyerték el a hazai fesztiválok és versenyek díjait. A 60-as években keleten indult el nemzetközi karrierjük, tíz évvel később pedig nyugaton már az 1971-es Montreuxi Dzsesszfesztivál győzteseként mutatkozhattak be. Újabb évtized múlva a zenekar Amerikát is meghódította sikereivel, 1987-ben maga Ronald Reagan részesítette őket kitüntető elismerésben, amiért az amerikai dzsesszt a legmagasabb szinten képviselik a világban. A Benkó Dixieland Band tagjai 1997 óta a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének” tulajdonosai, életmű díjas muzsikusok. Nyomdokaikon egy újabb generáció dixielandzenészei nevelkedtek fel, akik remélhetően érdemes tanítványokként lépnek majd a mesterek örökébe. Magas a mérce, hiszen Benkóék több, mint ötven nagylemezzel a hátuk mögött ma is irigylésre méltó vitalitással, érezhető élvezettel és humorral rögtönöznek örömöt, jókedvet a színpadon, és hirdetik egy legenda halhatatlanságát.
A new orleansi dzsessz klasszicizálódott utazó nagykövetei, Halmos Vilmos (zongora), Nagy Jenő (bendzsó), Czakó Tibor (dob), Kelemen Zsolt (bőgő), Nagy Iván (pozan), Zoltán Béla (trombita) és Dr. Benkó Sándor (klarinét) április 6-án érkeznek Debrecenbe, hogy egy felejthetetlennek ígérkező estén invitálják a közönséget Dixieland-ország csodálatos birodalmába.
A koncert az Aranybika Szálló Bartók termében 19 órakor kezdődik.

Laczkó Krisztián

2003. 04. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Laczkó Krisztián 2003. 04. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 02. 12. 16:46
A Bankó Dixie szenzációs! Fiatalnak, idősebbnek egyaránt remek szórakozást, jó hangulatot, és csodálnivaló zeneszeretetet tudnak nyújtani.
Vendég 2005. 03. 06. 10:01
Nehéz megítélni annak óriási jelentőségét, hogy Benkóék mi mindent hoztak a magyar jazz számára. www.benko-dixie.hu weboldalukon bőségesen megismerhettem történetüket, díjaikat. Egyetlan magyar jazz formáció nem ért el ilyen sikereket. Kétszre voltam a BS-ben koncertjükön, 10000 néző örjöngött, ünnepelte őket. Gratulálok nekik, jó egészséget kívánok a további eredményes munkához.
Vendég 2005. 03. 06. 10:04
A Benkó Dixieland jazztörténeti sorozata egyzserűen csodálatos! Félszáz kiváló magyar művész idézi fel az éveket, legkiválóbb jazzzenészeink - természetesen a Benkó házigazdával együtt - ragyógóan játszanak. Májusban voltam ott, megvettem a róla készült lemezt és videót - profi munka. 2005.április 30 -ra már meg an a jegyünk! Ott találkozunk!
bubu 2005. 12. 31. 11:40
hol lehet zenét letölteni?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Utazás Dixielandbe Benkóékkal cikk képei
Benkó Dixieland Band - Utazás Dixielandbe BenkóékkalBenkó Dixieland Band - Utazás Dixielandbe Benkóékkal