Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Ujjé, a Szigeten nagyszerű!

Sziget - Ujjé, a Szigeten nagyszerű!

Eddig közel negyven nemzetközi sztárzenekar jelezte, hogy az idei Sziget Fesztivál programpalettáját erősíti. A rendezvény szervezői a korábbi infrastrukturális fejlesztések után ez évben a programok és a szolgáltatások minőségének további fejlesztésére helyezik a nagyobb hangsúlyt.

Az idei Sziget Nagyszínpadán, a már korábban bejelentett zenakarok, a Massive Attack, a Slovo mellett a napokban több zenekar, így a full extrás Abba-revival Björn Again, a táncos elektronikát élő hangszerekkel és dalokkal keresztező angol duó (korábban trió), a Lamb, frontján egy feledhetetlen hangú énekesnővel, és a politikus töltetű számaikról ismert, dubos, hiphopos ritmusokat és izgalmas, pengeéles gitárokat egyaránt felvonultató Asian dub Foundation konfirmálta részvételét.

Ma már közismert, hogy a Sziget Nagyszínpada mellé, az évek során programfelhozatalát nemzetközi mércével mérve és méreteiben is „nagyszínpaddá” nőtt több helyszín is.
Évek óta nemzetközi szinten is egyedülálló programpalettával jelentkezik a Pannon Praktikum Világzenei Színpad, amely stilárisan térképészetileg is a world music lehető legszélesebb horizontját mutatja meg Kubától Indiáig, Madagaszkártól Korzikáig, Mexikótól Portugáliáig, Malitól Szerbiáig. A műfaj rajongói idén sem csalódnak, hiszen az esti főműsoridőben nem kisebb nevek szerepelnek, mint például a kiváló boleróénekes, a Buena Vista Social Club „csillaga”, Ibrahim Ferrer. Először koncertezik Magyarországon a világzene egyik megasztárja, a Madredeus, amely több mint világhírű: kultikus. Hallhatja és láthatja a Sziget közönsége a Cigányok ideje, az Underground Kusturica-filmzenékből ismert, Goran Bregovic Wedding and Funeral Bandet. Újra a Sziget vendége Finnország legkapósabb etnopop csapata a Värttinä és fellép a Világzene Nagyszínpadán az indiai származású Nitin Sawhney, aki szintén a műfaj nagyjait szaporítja. Igazi csemegét ígér a Shane MacGowan & The Popes: zömmel ír tradicionális zenék, punkos éllel, beindulva, kocsmásan. Fellépnek továbbá a nálunk kevésbé ismert – de nem kevésbé ragyogó – csillagok (David Krakauer’s Klezmer Madness!, Tarika, Zamballarana, Lo’Jo, Amadou et Mariam, Bonga, Los de Abajo, The Bollywood Brass Band) s a legújabban feltűntek közül is válogattak a szervezők (Watchaclan, Jony Iliev). Tovább bővül a rezesek köre (The Bollywood Brass Band), és nem lehet meg a felhozatal egy káprázatos díva nélkül sem (Mercedes Peón), valamint szűkebb-tágabb térségünkből, Közép-Kelet-Európából is szélesedik a paletta (Dikanda, Traband, Jony Iliev).

A nagyhelyszínek sorát erősíti a keményebb zenét kedvelők között népszerű, korábban Metal Hammer, az idén Hammer World Színpad, ahol már biztos fellépőként tudjuk a brit My Dynig Bride, a svéd Clawfinger, a finn cselló-metál Apocaliptica, a kanadai Annihilator és a szintén brit Circle II Circle csapatot. Az évek során Wanted Sátorként megismert, tavaly új néven, WAN2 Színpadként jelentkező programhelyszín szintén a nagyszínpadok sorát erősíti. Itt is izgalmas felhozatal mutatkozik be idén, közülük eddig biztosan az Ojos de Brujo és a Dusminguet Spanyolországból, az angol gigantikus pszichedelikus űr-rock fúzió, az Ozric Tentacles, a francia Improvisators Dub, a dél-afrikai Boo, az angol Zion Train és a német Seeed, amely ötvözi a reggae-t, a ska-t , a hip-hop-ot és az elektronikus dub-ot.

Az elmúlt években a Sziget Fesztiválon végzett felmérésekből kiderül, hogy a „Sziget-feeling” mellett jelentős vonzerőt jelentenek a folyamatosan javuló minőségű szolgáltatások. Ezt bizonyítja az a felmérés is, mely szerint a tavalyi látogatók közel 95%-a idén is tervezi eljövetelét. A szervezők természetesen ebben az évben is nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztésre: a szigetlátogatókat idén még több, kényelmet nyújtó szolgáltatással várják, fejlesztve a tusolóparkot, megoldva a bio WC-k esti kivilágítását is.

Jónap Tamás

2003. 04. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2003. 04. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 04. 22. 0:00
semmi
Vendég 2003. 04. 22. 0:00
nagyon örülök annak,hogy a massive attack jön,de szerintem még mindig kevés a az igazán jó meghívott együtes... a tusoló és wc "fejlesztése" igazán jó ötlet (végre valahára) kb ennyi a véleményem:) Em
Vendég 2003. 04. 25. 0:00
R.E.M . jön? Nem, Akkor mi se megyünk. Majd ha lesz R.E.M. ott leszünk. Pont.
Vendég 2003. 04. 26. 0:00
Tudtok arról valamit, hogy jön-e idén is a Nightwish?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Ujjé, a Szigeten nagyszerű! cikk képei
Sziget - Ujjé, a Szigeten nagyszerű!