Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Digitális zenebiznisz: Madonna, a Musicmax meg a többiek

Madonna - Digitális zenebiznisz: Madonna, a Musicmax meg a többiek

Nemrég érdekes hír jelent meg a nemzetközi popsajtóban: Madonna új dala, az American Life megbukott Amerikában. Akkor viszont hogy kerülhetett a Billboard-listán az első tízbe - ráadásul úgy, hogy az amerikai rádióállomások is bojkottálták? Nos, Madonnának a fizetős zeneletöltések tették lehetővé a sikerlistára kerülést.

Még márciusban történt, hogy Madonna American Life című számát 1,49 dollárért bárki letölthette a Netről a megfelelő fizetős szájtokról. Nos, a lehetőséggel az első héten összesen négyezren éltek - vagyis 4000 fizetős letöltést kapott az American Life. A szám nem nagy, szinte nevetséges, de mégis forradalmi változást hozhat a zenekereskedelemben: végre megindult a fizetős zeneletöltés a Világhálón. Ami előbb-utóbb teljesen felváltja a hagyományos CD-kereskedelmet - ahogy én ezt jósoltam kb. 1 éve a Music.hu-n. Áprilisban pedig az európai terjesztők tették lehetővé, hogy a zenerajongók a www.digitaldownloadday.com című webhelyen 5 euró értékhatárig ingyen tölthessenek le zenét egy 170 ezer zeneszámot tartalmazó katalógusból. Nagy-Britanniában már bejelentették, hogy az ősztől elindítják az első olyan országos sikerlistát, amely kizárólag az internetes letöltésekre épül. „Tudjuk, hogy van kereslet, de amikor azt kérjük az emberektől, hogy fizessenek...”- mondta sokat sejtetően James Gillespie, brit médiaipari szakember. Mindenesetre mégis úgy tünik, hogy valami elindult.
És nemcsak Nyugaton. Magyarországon már hónapok óta működik a Musicmax zenetévé, ahol a beérkezett emeltdíjas sms-ek száma alapján kerülnek lejátszásra a zenék, vagyis a klippek. E sorok írója már 1-2 hónapja hobbiból számolgatja este 8 és éjfél között a beérkezett sms-eket és ennek alapján kb. hetente elkészíti a saját Musicmax / Lucasso toplistáját. Nos, íme az általam összegyűjtött adatokból álló aktuális Top 20:

1. LINKIN PARK: SOMEWHERE I BELONG
2. Eminem: Lose Yourself *
3. Lasgo: Alone 
4. Cypress Hill: Lowrider 
5. Lasgo: Something 
6. Eminem: Sing For The Moment *
7. TATU: All The Things She Said *
8. Guano Apes: You Can’t Stop Me *
9.
Jelmagyarázat: * - legalább 150 emeltdíjas sms
- legalább 300 emeltdíjas sms Az adatokból leolvasható, hogy a Lasgo nevű euro-dance formáció érte el a legnagyobb sikert, hiszen 600 fizetős sms-t kapott az Alone című dala, azaz klippje. Az aktuális listavezető a Linkin Park, amely az én adataim szerint jelenleg 345 fizetős sms-sel dicsekedhet. Itt jegyzem meg, hogy ezek nem heti, hanem összesített adatok, amelyek hetente általában néhány tucattal növekednek. Ha egy zeneszám (klipp) nem kap legutóbbi listaszereplése óta legalább újabb 10 sms-t, akkor az élvonalból csúszni kezd lefelé. Még egy érdekesség: a klippekre Romániából is küldhetnek sms-t, így már érhető, hogyan kerülhetett a román Cheeky Girls az első húszba...mellesleg 124 fizetős sms-sel. Még valami: magyar előadók általában kevés emeltdíjas sms-t kapnak. Az én adataim szerint a legnépszerűbb magyar klip L.L. Juniortól a Hogy mondjam el, amely jelenleg 77 emeltdíjas sms-sel büszkélkedhet, ami a 22. helyre elegendő. Az itt közölt információk az április 30-i állapotra vonatkoznak.

2003. 05. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2003. 05. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2006. 05. 20. 14:02
fiesta
Vendég 2006. 05. 20. 14:03
Amúgy sza...........
Vendég 2007. 10. 12. 17:21
OH!
Vendég 2007. 10. 12. 17:23
VIVA TV 4 EVER!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Digitális zenebiznisz: Madonna, a Musicmax meg a többiek cikk képei
Madonna - Digitális zenebiznisz: Madonna, a Musicmax meg a többiek