Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Darshan Music Day - 2003. június 15. vasárnap este fél 7

Darshan - Darshan Music Day - 2003. június 15. vasárnap este fél 7

A Darshan gárdája által szervezett koncertek évek óta a város legszínvonalasabb eseményei közé tartoznak. Idén a Darshan Music Day keretében fergeteges programot állítottak össze. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 15-én vasárnap este fél 7-től az After Cryinggal kezdődik az este.

Az együttes 1986-ban alakult és vette föl ezt a nevet, ám a történetük jóval előbb kezdődött. Egervári Gábor, Görgényi Tamás, Torma Ferenc, Vedres Csaba jóbarátok lévén már 1978-tól több együttest alakított, és számos egyéb produkción dolgozott együtt. A későbbi After Crying lényege és alapgondolata tehát ebben a középiskolai korszakban fogant. Már akkor rátaláltak arra az útra, amit azóta az egyetlen útnak vélnek maguk számára, és melyen ma is haladnak. Végül 1986-ban Vedres egy triót alakított Egervárival és a tehetséges ifjú csellistával, Pejtsik Péterrel. Az After Crying nevet választották és akusztikus a kamarazenekarként kezdtek dolgozni. Azóta kiadtak több albumot, sok-sok izgalmas és rendkívüli koncertet adtak különféle formációkban, hol kvartettként, hol 15 fős kamarazenekarként, hol gitárral dübörgő rockbandaként.

A műsor Jackie Orszáczkyval és barátaival folytatódik, akik harminc évvel ezelőtt kezdtek zenélni. Jackie Ausztráliában kezdte a karrierjét, sokfelé megfordult, aztán a ’90-es évek végén egy új zenekarral, a Jackie Orszaczky Budget Orchestra-val a New Orleans-i tradicionális zenét dolgozta fel és a groove zenei irányzatát megőrizve dupla albumot jelentetett meg Deep Down and Out címmel. 2001-ben Tátrai Tiborral elkészítették közös albumukat, a Deserted Downtown-t, amely mind Ausztráliában, mind Magyarországon megjelent. Vendégük plusz meglepetésként most a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Syrius zenekar. Pataki László, a Syrius egykori orgonistája ugyan jelenlegi együttesével németországi turnén vesz részt, menedzsere az ügy jelentőségére való tekintettel elengedte a vasárnapi Darshan Music Day fesztiválra. Ennek köszönhetően a Syrius ismét összeáll, s Orszáczky Jackie-ék műsorában néhány legendás dalt elő is ad.

A hab a tortán a holland Focus zenekar. A legnagyobb art-rock és instrumentális zenekarok között tartották számon őket. Sajnos a két zenei zseni, Thijs Van Leer és Jan Akkerman egymás közötti vetélkedése a zenekar felbomlásához vezetett a hetvenes években, de 2002-ben felröppent a hír: a Focus újra a színpadon. A hetvenes évek nagy generációja mindenhol megmozdult, látni akarták őket. Az elmúlt évben a világ minden táján megfordultak, jövő vasárnap a Margitszigeten láthatók.

Simon Péter

2003. 06. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 06. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 07. 13. 0:00
a Focus gyenge volt mint a harmat..... a fellépők sorrendjének fordítottnak kellett volna lenni.... de így is óriási volt Jackie és az After Crying..!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Darshan Music Day - 2003. június 15. vasárnap este fél 7 cikk képei
Darshan - Darshan Music Day - 2003. június 15. vasárnap este fél 7