Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Szolgáltató Sziget

Sziget - Szolgáltató Sziget

Féláron jöhetnek vonattal a hazai fanok a Sziget Fesztiválra és egyes vendéglátó helyeken akár kártyával is fizethetnek már a rendezvényen. Az idei Sziget Fesztiválon a szervezők még nagyobb hangsúlyt fektetnek a szolgáltatások fejlesztésére, amivel kapcsolatban a Sziget látogatói – a közvélemény-kutatások szerint – évről-évre pozitív változást érzékelnek.

Félárú kedvezményt vehet igénybe az a Szigetlátogató, aki az ország bármely pontjáról vonattal indul a Sziget Fesztiválra és nincs egyéb kedvezménye. Ehhez az induláskor teljes árú jegyet kell venni, amit a visszautazáshoz a Sziget információs sátránál illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sátrában lehet - reggel 9 és este 9 óra között - érvényesíttetni, így a visszaútra már nem kell spórolni.

A MasterCard bankkártyák előnyeit immár a Sziget 2003 Fesztiválra látogatók is élvezhetik: az elfogadóhelyeken díjmentesen vásárolhatnak, és az automatákból pénzt vehetnek fel plasztiklapjuk segítségével. Már rögtön a bejáratnál bankkártyával fizethetik ki belépőjüket a Fesztiválra látogatók, majd hat nagyobb vendéglátóhelyen egyenlíthetik ki étel-ital számlájukat, de feltölthetik mobiltelefonjuk egyenlegét és elegendő a plasztik lapocskájukat használniuk, hogy az idei fesztivál hangulatát idéző emléktárgyat vásároljanak. A bankkártyás vásárláskor kapott bizonylatok ajándékokra válthatóak majd a MasterCard sátorban. Idén 10 bankkártya-elfogadóhely (POS terminál) áll a fiatalok rendelkezésére, hogy készpénz nélkül is felhőtlenül szórakozhassanak a rendezvény 7 napja alatt. Ezen kívül 5 ATM bankautomata továbbra is a készpénzfelvételt szolgálja a Szigeten.

A Sziget Fesztivál egy hete alatt számos – már ismert – szolgáltatás várja az idelátogató közönséget. A Fesztiválváros központjában közönségszolgálati iroda, információs pult, posta, talált tárgyak osztálya működik. Több helyen csomagmegőrző s a csónakháznál ingyenes értékmegőrző áll a vendégek szolgálatára.
Évek óta sikeresen működik a csomagvédelmi csip-rendszer. Eszerint a látogatók a bejáratnál jeladókat bérelhetnek, amit a csomagban elrejtve jelez a kijáratnál, ha illetéktelenek viszik ki azt. A Szigeten van bank, bankautomata és pénzváltó automata is.
Jelentősen bővül idén a zuhanyzók száma. A Honvédelmi Minisztérium segítségével a korábbi zuhanykonténerek mennyisége a több mint duplájára emelkedik, és mintegy hatszorosára bővül a melegvíz-előállító konténerek száma. A korábbi években problémát jelentett, a bio WC-k sötétedés utáni használata, amin némileg segített a WC-k környékére kiterjesztett közvilágítás. Az idei évben azonban a WC-k közvetlen megvilágításával megoldódni látszik ez a probléma is.

A Fővárosi Vízművek 93 óta jelen van a Szigeten, jóvoltukból a meglévő ivókutakon túl idén további 15 ivókút lesz telepítve a Fesztivál forgalmasabb pontjain, melynek tisztántartásáról is a Vízművek gondoskodik. A felmérések szerint tavaly a látogatók több mint 70 százaléka volt elégedett az ivóvízellátással. Mindezen túl a Vízművek idén egy locsolókocsit is beállít a Fesztivál ideje alatt.

A porfelverődés megelőzésére a Nagyszínpad előtti tér és a sátrak borításán túl idén a fontosabb utakat is újrahasznosított műanyagból készült borítással látják el, ezzel idén további kb. 10.000 m2 lesz leborítva.

Kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők a vendéglátásra is. A Szigeten idén közel 50 melegkonyha lesz, köztük számos nemzet konyhája, grillcsirkés, hamburgeres, pizzeria, vegetárius konyha stb. Közel 60 pub/kocsma, köztük 3 borozó és 10 koktélbár áll majd a látogatók szolgálatára. Több helyen vásárolhatnak édességet a látogatók, lesz cukrászda, fánk-és kürtöskalács árus és lángosos is. A Sziget több pontján lesz főtt- illetve pattogatott kukorica árus, továbbá 3 zöldség-gyümölcs, 10 jégkrém és 5 energiaital árusító hely. Mindezeken túl 5 ABC is települ a Fesztivál ideje alatt a Szigetre.

A Sziget szervezői szerződésben kötelezik a vendéglátósokat, hogy maximalizálják étel-italféleségek árait: az árak ne legyenek magasabbak egy átlag vidéki klub büféjének árainál. Így idén egy korsó Arany Ászok sör 200 Ft, 1 dl bor 60 Ft, szénsavas üdítő 60 Ft/dl és rostos üdítő 70-80 Ft/dl az egytálétel 450 Ft lesz.

Idén is bérelhetnek a Sziget látogatók pokrócot és polifoamot. Érdekes szolgáltatás továbbá a rendezvényen a Magyar Nyelvi Elsősegély Sátor, ahol a külföldiek ismerkedhetnek meg a leggyakrabban használt magyar szavakkal, kifejezésekkel.

A Szigettől a Nyugati pályaudvart érintve a Madách térig és vissza minden nap este 10-től reggel 6-ig buszjárat indul. A Jászai Mari tér és a Sziget között a Roxy Sziget Fesztivál hajó viszi a közönséget naponta 14 és 24 óra között. A Szigeten taxiállomás is működik, kedvezményes transzfer árakkal.

Nemzetközi mércével mérve is a legjobbak között van a Sziget Fesztiválon már évek óta kialakult struktúrában működő egészségügyi rendszer. A Sziget Fesztivál egy hete alatt több mint 350 fővel dolgozik az egészségügyi bázis, köztük orvosok, mentősök, nővérek, ápolók, elsősegélynyújtók, szociális munkások, a „tábori korház”-ban van fektető, sebészeti jellegű ellátó hely. A Fesztiválon eset és szállítókocsik állnak szolgálatban s a gyors beavatkozást a motoros mentőegység végzi, ahol egy egység mentőtisztből, mentőápolóból és két további munkatársból áll. Mindezeken túl gyógyszertár is működik a Szigeten.
Az orvos-ügyeleti szolgálat és az önkéntesek folyamatos jelenléte lehetővé teszi, hogy az egészségügyi ellátás részeként bizonyos szűrővizsgálatok elvégzésére kerüljön sor, illetve a egészségügyi bázis tanácsokért felkeresők szakemberektől tanácsokat kaphassanak. A 2003-as Fesztiválon – a 2002. évi tapasztalatok hasznosításával - a fiatalok körében gyakorta előforduló egészségügyi problémákkal összefüggésben egy külön Egészség-Zónát hoznak létre a Fesztivál szervezői.

Nyáron a szabadságok miatt kevesebben adnak vért. Ugyanakkor a közlekedési balesetek és ezáltal a sürgős és halaszthatatlan műtétek magas száma miatt megnő a vérigény.
Az évek óta kialakult nyári programok közül a Sziget Fesztivál az egyik leglátogatottabb program, ahol a fiatalok 11. alkalommal adhatnak vért, amivel hozzájárulhatnak a Főváros nyári vérellátáshoz. A tavalyi rendezvényen is több ezer fiatal adott vért egy hét alatt. Ezek közül is kiemelkedett a szombati nap, amikor 300 véradó látogatta meg a MV és az OVSZ sátrait. Idén is, a Csónakházzal szemben 1 sátorban összesen 10 ággyal, az eddigi legmagasabb számú orvosi, kisegítő és önkéntes személyzet várja a 18-65 év közötti egészséges Szigetlakókat véradásra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan komoly energiát fordítanak a szervezők a Fesztivál lakóinak biztonságára. Az In-Kal 1.200 fős biztonsági szolgálatán túl a Szigeten állandó rendőrörs működik s a tömegirányító feladatokat nyelveket beszélő egyetemisták-főiskolások látják el.

Simon Péter

2003. 07. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 07. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Szolgáltató Sziget cikk képei
Sziget - Szolgáltató Sziget