Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Sziget a Szigeten: Angliáé a főszerep

Sziget - Sziget a Szigeten: Angliáé a főszerep

Az idei Sziget Fesztivál keretében a Brit Nagykövetség és a British Council egy kis szeletet hoz Nagy-Britanniából a Hajógyári szigetre. A színes zenei programok között megtalálhatók azok a brit előadók, akikért fiatalok tízezrei zarándokolnak minden évben a Nagy- Britanniában megrendezett zenei fesztiválokra.

A Civil Szigeten kialakított Brit Udvarban a londoni utcákat idéző hangulat várja majd az odalátogatókat.

Az idei, tizenegyedik Sziget Fesztivál majd’ száz külföldi fellépőjéből tizenhét zenekar, hat DJ és egy színházi produkció érkezik Nagy Britanniából, köztük például a Massive Attack, Asian Dub Foundation, Morcheeba, Shane MacGowan & The Popes, Dave Angel, The Advent és a Colin Poole Dance Group.
A Civil Szigeten kialakított Brit Udvarban számos érdekes program várja az érdeklődőket, így például a British Council nyelvtanárai ingyen felmérik az érdeklődők angol nyelvtudását. Három szerencsés érdeklődő a tudásszintjének megfelelő nyelvtanfolyamot nyer, vagy ingyen tehet Cambridge nyelvvizsgát. A Brit Udvar munkatársai válaszolnak minden Nagy-Britanniára vonatkozó kérdésedre, s akik kitöltik a kérdőívet Selector CD-t kapnak ajándékba. A naponta tartott sorsoláson felhúzható rádiót és hitelkártya méretű, örök életű zseblámpát lehet nyerni s az utolsó napon egy londoni retúr repülőjegy is gazdára talál. A Sziget látogatók kipróbálhatják továbbá a londoni piros emeletes buszt és a valódi londoni taxit is s pihenésképpen brit újságokat lapozgathatnak.

A Brit udvaron és a fellépő brit zenekarokon kívül további brit programok is várják az érdeklődőket a Szigeten:

A brit “Architects of Air” az iráni bazárok hangulatát varázsolja elő fantasztikus, belülről bejárható „szobrával”. Az Arcazaar valójában egy „lélegző” térplasztika, melyet a befújt levegő tart fenn és a falakon átszűrődő, színesre festett napfény világít meg. (A Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpad mögötti dombon, minden nap délután 2 és este 8 óra között.)

A Helen Hamlyn Research Centre (HHRC) az Inclusive (befogadó) design kutatásával foglalkozik. Ez nem egy új áramlat, inkább annak felismerése, hogy a tervezőknek az egész társadalmat kell szolgálniuk találmányaikkal – beleértve az időseket és a fogyatékkal élőket is. A kiállítás a központ működését, valamint az itt tanuló tervezők munkáit mutatja be. Július 31-én 18.00 órától pedig a kiállítás helyszínén beszélgetés keretében tájékozódhatnak az érdeklődők a befogadó design magyarországi eredményeiről. (Civilsziget- Nagysátor)

„A fullextrás dömper - angol hatás a mai magyarban” címmel Nádasdy Ádámmal, az ELTE egyetemi docensével együtt vizsgálhatják meg a látogatók, hogy ékes magyar nyelvünk milyen változásokon ment (és megy) keresztül az angol nyelv térhódítása következtében. (Szabadiskola Sátor, augusztus 2., 15.00 óra.)

Az idei Sziget látogatói megnézhetik Konrad Federicks bábszínházát is Punch úr kalandjairól. A Nagy- Britanniában igen népszerű bábszínház a magyar Vitéz Lászlóhoz hasonlítható. Hagyományai a középkorig nyúlnak vissza. Jellegzetessége, hogy a történetet teljes mértékben a nézők alakítják. (Minden nap a Sziget különböző pontjain.)

Simon Péter

2003. 07. 26.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 07. 26. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 07. 26. 0:00
Ezke a helyesírási hibák... már a címben 2 van.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sziget a Szigeten: Angliáé a főszerep cikk képei
Sziget - Sziget a Szigeten: Angliáé a főszerep