Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Fesztiválváros épül a Szigeten

Sziget - Fesztiválváros épül a Szigeten

Több mint hatezer munkás két és fél hétig építi a Szigetet, ahol az egy hétig tartó rendezvény alatt hatvankét helyszín és több mint ezer program várja a látogatókat. Az idén 11. alkalommal rendezendo Fesztiválon majd félezer zenekar, köztük száz külföldi fellépo váltja egymást a különbözo helyszíneken.

Mindezek mellett további kulturális programok, a paródiaesttol a kortárs táncbemutatóig valamint változatos szabadidos események - köztük idén paradicsomdobáló bajnokság - színesítik a Sziget Fesztivál 2003 programját július 30-tól augusztus 6-ig.

Legalább a tavalyihoz hasonló számú, 355 ezer fos tömegre számítanak az idén a Sziget Fesztivál szervezoi, fogadásukra idén a szolgáltatási szektor bovítésével és változatos programok szervezésével készülnek.

Nemzetközi Sztárok a Szigeten
Idén majd 100 külföldi programot vonultat fel a Sziget Fesztivál, köztük sztárzenekarok és eloadók, mint például a Nagyszínpadon Shaggy (US), a Morcheeba, (UK), a Fun Lovin' Criminals (US), a Slayer (US), a Massive Attack (UK). A Pannon Praktikum Világzenei Színpad a stilárisan és térképészetileg is a world music leheto legszélesebb horizontját mutatja meg. Kubától Indiáig, Madagaszkártól Korzikáig, Mexikótól Portugáliáig, Malitól Szerbiáig - vagy ha úgy tetszik, a sontól (Ibrahim Ferrer) a klezmerig (David Krakauer's Klezmer Madness!), a fadótól (Madredeus) a skáig (Skatalites), a mariachi-punktól (Los de Abajo) a rezesekig (The Bollywood Brass Band), a cigányzenétol (Bratsch) az etno-technóig (Nitin Sawhney).
Az elektronikus tánczenei helyszínen szintén sztárdömping várható: Paul Van Dyk, Dave Angel, Goldie, Armand Van Helden, DJ Rush és The Advent szórakoztatja majd a nagyérdemut. A HammerWorld zúzós helyszíne is jó neveket ígér, többek között a Sonata Arctica, a My Dying Bride, a Clawfinger, az Apocalyptica, az Annihilator, a Testament, valamint a Napalm Death hegeszt ezen a helyszínen. A WAN 2 Színpadon a Zion Train (UK), az Improvisators Dub (F), a SEEED (D), a Saian Supa Crew (F), a Bauchklang (A), a Dub Pistols, a Laibach (Slo), a Dusminguet (E) lép fel többek mellett.

Data fájl - darabok, tonnák, amperek és négyzetméterek
Az építkezés során a Fesztivál szervezoi 160 konténert állítanak fel, ezek között vannak mosdó- és zuhanykonténerek, WC konténerek, öltözo- és raktárkonténerek, valamint távközlési célokra felállított elektronikai konténerek. Valamivel több, mint 3000 m2 színpad és közel 40.000 m2 sátor épül erre a hétre. A sátrak közt a legkisebb 16 m2-es, a legnagyobb, a Pörgés Party Aréna megasátra 2700 m2-es. A Sziget Fesztivál legnagyobb színpada a 960 m2-es Nagyszínpad 3 nap alatt épül fel, rajta 400 lámpa, köztük 80 ún. intelligens lámpa.

Jelentosen bovül idén a zuhanyzók száma. A Honvédelmi Minisztérium segítségével a korábbi zuhanykonténerek mennyisége több mint a duplájára emelkedik, és mintegy hatszorosára bovül a melegvíz-eloállító konténerek száma. Csupán a Sziget északi részén lévo kempingben és a lakókocsis ún. Karaván kempingben a korábbi 3-3 melegvizes mosdó-zuhanyzó blokk helyett idén már az egyik helyen 12 s a másikon 8 ilyen konténer várja a látogatókat. 600 db bio WC-vel továbbá az épületekben és konténerekben lévo WC-kel együtt idén már közel 750 WC áll a látogatók szolgálatára.
A Fovárosi Vízmuvek jóvoltából a meglévo ivókutakon túl idén további 15 ivókút lesz telepítve a Fesztivál forgalmasabb pontjain, melynek tisztántartásáról is a Vízmuvek gondoskodik. A Sziget szervezoi idén is további két helyen javítottak fel korábban nem használt ivókutakat.

A Fesztivál hangtechnikájához 43 km vezetéket használnak fel és 12.500 amper energia szükséges a muködtetéséhez. A színpadok felépítményéhez 17 kamionnyi anyag érkezett, ami összesen 340 tonna súlyú. További 4 kamion hozta az elektromos kábeleket, 8 kamion a kerítést, 80 kamion a konténereket, 40 kamion a sátrakat.
Az idei évben a Sziget szervezoi a porfelverodés okozta kellemetlenségek elkerülése végett a korábbi Nagyszínpad elotti és a programsátrakban történo borításon túl a fobb útvonalakat is beborítják, ezzel az összborítás 10.000 m2-rel növekszik. A méhsejt alakú, újrahasznosított muanyagból készült járófelületeket 14 kamion hozta.

A Civil Szigeten idén 128 szervezet képviselteti magát, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által támogatott net.rét-en felállított sátorban 120 számítógép várja az érdeklodoket.

Simon Péter

2003. 07. 27.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 07. 27. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Fesztiválváros épül a Szigeten cikk képei
Sziget - Fesztiválváros épül a Szigeten