Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

2003.10.17. - Deck Attack! - Thunderball - Kultiplex

Kultiplex - 2003.10.17. - Deck Attack! - Thunderball - Kultiplex

Honnan is ismerős ez a név? No igen, a James Bond sorozat egyik kiváló darabja Sean Conneryvel, 1965-ből. A sztori ismerős: atombomba, dollárok, robbanásveszély és persze a Bahamák, s a szokásos még, ami belefér.

S hogy hogyan kerül ez ide most? Steve Raskin és Sid Barcelona, két titkosügynök a lemezjátszók és a zenefabrikáló kütyük, hangszerek árnyékában, választotta e sokat sejtető nevet (gömbvillám egyébként) zenei kalandozásaik álcázására úgyis, mint irányadó szerkesztési elv, valamint abszolút hódolat kifejezéseképp a ’60-’70-es évek filmes világának.
Sejthető tehát odaadó rajongásuk a kémfilmek, autós üldözések és tikos, késő esti találkák iránt, következésképp a hangzásnak is erősen filmszerűnek, érzelemdúsnak, robbanékonynak kell lennie. Nos, valóban, az ügyesen, már-már elbeszélőre hangolt, dub alapú kompozícióik tele vannak érdekes, erőltetés nélkül összeválogatott tempó- és stílusváltásokkal, d’n’b-ből breakbeat-be, aztán laza, lassúbb ütemekbe úszik át a zene, alapnak pedig az elmaradhatatlan pörgős brazil és kemény afro funk ritmusok. Mi más is illene jobban Bondhoz?

Kultiplex - 2003.10.17. - Deck Attack! - Thunderball - Kultiplex

A két kísérletező kedvű fiatalember jó kémekhez méltóan 6 évig eldugott kis stúdiójukban, a Fort Knoxban tevékenykedtek, melynek eredménye 10 nagyon erős kislemez. És egy határozott állásfoglalás: „A breakbeat minden formája érdekel bennünket. A különböző elemek - dub, funk, bossa, soul - egymás mellé helyezésével folyamatosan próbálunk ki újabb és váratlan konstrukciókat, hogy elmossuk és áthágjuk a zenei stílusok közti határokat....” A Thievery Corporation kiadója, az ESL örökbe is fogadta őket ezért: két nagylemez, legutóbbi a Scorpio Rising, egy emblematikus szám: a Heart of the Hustler, és az álomvilág megvalósulni látszik.
Az album valóban egyszerre érzelmes, mély, mégis széles zenei spektrumot ölel fel, idézi a régi filmek nosztalgikus hangulatát, de ugyanakkor a XXI. Század belassult dubja és a külvárosi d’n’b hangzás is megtalálja helyét benne.

Akinek van kedve egy régivágású, de modern technikával hangszerelt kémhistóriához, csak bátran vágjon bele, max búvárszerkóra, meg egy vodka-martinire lesz még szüksége. Persze, szigorúan rázva!

2003. október 17. péntek
Deck Attack!
Thunderball (Eighteenth street lounge music /USA),
The Fort Knox Five (Fort Knox Recordings /USA),
Infra Gandhi, Cyborg Templar
Belépő: 1800HUF

1092 Budapest, Kinizsi u. 28. T: 219 0706 e-mail: info@kultiplex.hu

Simon Péter

2003. 10. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 10. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

2003.10.17. - Deck Attack! - Thunderball - Kultiplex cikk képei
Kultiplex - 2003.10.17. - Deck Attack! - Thunderball - KultiplexKultiplex - 2003.10.17. - Deck Attack! - Thunderball - Kultiplex