Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Dj Fesztivál a Kultiplexben - 2003. október 25-31.

Kultiplex - Dj Fesztivál a Kultiplexben - 2003. október 25-31.

Az október utolsó hetében megrendezésre kerülő, "DJ Fesztivál" elnevezésű rendezvény korunk egyik legnépszerűbb és talán legdinamikusabban változó zenei műfajait hivatott körüljárni.

A célkitűzés összetett; egyrészt eloszlatni a DJ kultúrával kapcsolatos számtalan tévhitet, félreértést, másrészt fellebbenteni a fátylat olyan kulisszatitkokról, műfaji sajátságokról, technikákról, amelyek segítségével könnyebben eligazodhat a nagyérdemű ebben az első látásra kaotikus dzsungelben. Az este 8 órakor kezdődő előadások, beszélgetések résztvevői ismert és népszerű DJ-k, szakértők, akik egy-egy konkrét téma kapcsán taglalják a lemezlovas szakma és az elektronikus zene fortélyait.

Szó esik majd múltról és jövőről, hogyan alakultak ki a mai irányzatok, és merre tart a folyamat, milyen új zenei ötletek és módszerek megvalósulását teszi lehetővé. Az elméletet mindennap gyakorlat követi, azaz este 10-től 5 budapesti rádióadó (Rádió C, Rádió Café, Tilos Rádió, Pararadio és Klub Rádió) Dj -i mutatják be élőben, hogy a DJ műfajon belül is mennyire széles a skála. Az utolsó napon a „live act” lesz a téma, ahol Anorganik live act-je is fellép, bemutatandó, hogyan keverhető össze elektronikus zene hangszeres zenével élőben, hogyan találkozhat a jövőben – és már a jelenben is – a DJ a hagyományos értelemben vett zenészekkel.

A hét estén át tartó rendezvény akár tanfolyamnak is tekinthető, hiszen a teljesen laikusok, vagy a kicsit is hozzáértők, mind találhatnak, hallhatnak újat, érdekeset a témával kapcsolatban. A Dj -fesztivál koraesti előadásai, éjszakai rendezvényei érdekes és hasznos programnak ígérkeznek, minden korosztály és érdeklődő számára.

A részletes program:

Október 25. szombat:

20:00 Beszélgetés: „A budapesti partykultúra”
Beszélgetnek: Palotai, Naga, Cadik, Moderátor: Patrícia A belépés ingyenes!
22:00 Party: Palotai, Naga (breakbeat, trance, drumnbass) Belépő: 500HUF

Az egy hetes rendezvénysorozat nyitó estéjén a budapesti party -élet „nagy öregjei” beszélgetnek, mesélnek a hazai elektronikus zene múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről. A beszélgetés moderátora Patrícia, a Viva+ Televízió műsorvezetője, aki szintén járatos az underground elektronikus zenében.
A beszélgetés után Palotai és Naga játszanak majd.

Október 26. vasárnap:

20:00 Előadás: „Mit csinál a dj?” Előadó: marka
22:00 Klub Rádió Party: Superman (rock, pop, slágerek) INGYENES!

A második napi előadás témája a dj munkáját feszegeti, technikai és művészeti szempontból, audiovizuális eszközökkel. Az előadást marka tartja, aki több stílusban is jártas dj, immáron hat éve. Laikusoknak kötelező!
Az éjszakai bulin a több rádiót is végigjárt, de most a Klub Rádió színeiben fellépő Superman játssza le saját kedvenc zenéit, saját kedvenc sorrendjében, saját öntörvényűségével. Reméljük, előtte ő is végig hallgatja az előadást. www.klubradio.hu

Október 27. hétfő:

20:00 Előadás: „Műfajok és jellemzőik” Előadó: marka
22:00 Rádió C Party: Norik, Lakatos Gyuszi INGYENES!

A harmadik napon ismét marka fedi fel és mutatja meg a stílusok közti különbségeket, kialakulásukat, persze csak röviden, hiszen egy-egy stílus megérdemelne 2-2 órát.
Hétfő este a Rádió C dj –i, Norik és Lakatos Gyuszi játszanak kellemes jazz és soul zenéket. www.radioc.hu

Október 28. kedd:

20:00 Előadás: Public Art: Graffiti Előadó: Sugár János
Film: Sick Business (az első magyar graffiti film)
22:00 Pararadio Party: Longman + Bratwa [Airbag] (drumnbass) INGYENES!

A Public Art előadássorozat utolsó darabja egybe esik a Dj Fesztivál programjával, amely nem véletlen, hiszen Sugár János a graffiti –ről tart előadást, amely az undeground hip-hop kultúra velejárója, és mint ilyen, téma kell, hogy legyen a Dj Fesztiválon is. Az előadás és beszélgetés előtt az első magyar graffiti filmet, a Sick Businesst vetítjük le.
Éjjel, az underground szintér legnépszerűbb stílusa, a drumnbass kerül bemutatásra az Airbag csapat által. Longman és Bratwa a Pararadio színeiben lépnek a lemezjátszókhoz, hogy feltegyék legfrissebb lemezeiket. www.pararadio.hu

Október 29. szerda:

20:00 Előadás: „Az elektronikus zene története” Előadó: Kömlődi Ferenc
22:00 Rádió Café Party: Infra Gandhi, Cyborg Templar (breakbeat) INGYENES!

Kömlődi Ferenc, az elektronikus zene és az underground party élet nagy szakértője tart előadást este 8-tól. A Rádió Café estje, 10-től, Infra Gandhival, Cyborg Templarral és válogatott, finom zenéikkel. www.radiocafe.hu

Október 30. csütörtök:

20:00 Előadás és bemutató: „Mi a scratch?” Előadók: Mango, Qcee
22:00 Tilos Rádió Party - Gimmeshot: Mango, Bosi, Skunk, Ozon, Sena, Morzsa, Busa, Kemon (hip-hop, dancehall) INGYENES!

A Dj –kultúra egyik nagyon fontos és csodált tudományága a scratch. Kevesen tudják, mit is takar ez a kifejezés pontosan, még kevesebben tudják, hogy kell csinálni, de akik tudják, azok közül is nagyon kevesen tudnak igazán jól scratchelni. Most fény derül a titkokra. Kiderül, mi a scratch és hogyan kell scratchelni. Dj Mango és Qcee elmondják és bemutatják saját tudományuk fortélyait, Susánszky Bence segítségével, aki az érdeklődő laikus kérdéseivel próbál majd több információt kicsalni az egyébként szűkszavú dj –kből.
A Tilos Rádió éjszakáján a szokásos csütörtöki felállás szerint, Gimmeshot lesz, ahol folytatódik a scratch –tanfolyam, gyakorlati órája. Téma a hip-hop és az egyre népszerűbb dancehall lesz. www.tilos.hu

Október 31. péntek:

20:00 Előadás: „Mi az a live act?” Előadók: Kővári László, Füle Csaba [Cematurbo]
22:00 Party: Anorganik koncert feat. Szőcs Gergő (dob), marka (scratch)
A koncert után: marka (progressive break) Belépő: 500HUF

MI az a live act? Sokan, sok helyen láthatták kiírva, esetleg hallhattak is ilyet egy-két helyen. A live act kifejezés körül is sok a félreértés, de most kiderül az igazság. Az előadást a Cematurbo formáció két igazán hozzáértő tagja tartja, Kővári László és Füle Csaba, akik a live act –hez szükséges szerkezetek, hangszerek nagymesterei. Használják őket, de amellett a működésükkel is tisztában vannak. Mesélni fognak az analóg is a digitális hangszerek közti különbségekről, ezek bemutatásával, hiszen több szemléltetőeszközt is hoznak majd az esti workshopra, csak haladóknak.

A Dj Fesztivál záró estéjén az Anorganik live act lép fel, Szőcs Gergővel és markával kiegészülve, gyakorlati óra gyanánt. A koncert után marka játszik breakbeatet hajnalig.

Simon Péter

2003. 10. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 10. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Dj Fesztivál a Kultiplexben - 2003. október 25-31. cikk képei
Kultiplex - Dj Fesztivál a Kultiplexben - 2003. október 25-31.