Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Let It Be 1970, Let It Be... Naked 2003

Beatles - Let It Be 1970, Let It Be... Naked 2003

A mágikus hatvanas évek utolsó hónapjaira a The Beatles a feloszlás szélére sodródott. A csapat energiatelepei kimerültek, az ilyenkor törvényszerű személyi ellentétek kiéleződtek Minderről a közönség mit sem tudott. Paul McCartney volt az egyetlen, aki kísérletet tett a közelgő, szomorú vég elkerülésére.

Társait megpróbálta rávenni legalább egy élő fellépésre, hogy a közönségből áradó energia kimozdítsa a csapat tagjait a teljes érdektelenségből. Kísérlete felemás eredményre vezetett: 1969. január 30-án a zenekar koncertet adott kiadójuk, az Apple székházának tetején, amelyet hangszalagra és filmre is vettek.

A koncert rövidre sikerült, mivel az alant tomboló tömeg óriási közlekedési káoszt okozott és a rendőrség kihúzta a dugót a konnektorból.
A Let It Be a közhiedelemmel ellentétben nem az utoljára rögzített The Beatles album, csak az utolsó The Beatles sorlemez, amely a még aktív években jelent meg.

Beatles - Let It Be 1970, Let It Be... Naked 2003

Az egyszerűen Fehér albumnak keresztel dupla The Beatles lemez felvétele során mintegy 30 órányi anyagot rögzítettek a fiúk, a maradékból és az Apple-épületi koncertjén felvett dalokból, valamint némi új stúdió-munkákból válogatta, keverte és szerkesztette a Let It Be anyagát az új manager, Allen Klein hívására az amerikai csúcs-producer, Phil Spector. (A két lemez között komponálták és rögzítették az Abbey Road című albumuk anyagát.)

A Let It Be 1970. május 8-án jelent meg, első kislemeze, a címadó dallal március 6-án látott napvilágot, közben április 10-én Paul McCartney bejelentette, hogy nem tagja többé a The Beatlesnek és hamarosan megjelentette a McCartney című első szólólemezét. A többiek sem tétlenkedtek: John Lennon új szerelmével, Yoko Onoval és barátaival megalapította a Plastic Ono Bandet, George Harrison amerikai zenészekkel jammelt és készült tripla albumára, az All Things Must Pass felvételére, Ringo Starr a film világa felé fordul (átmenetileg).

Paul McCartney szerint Phil Spector tönkretette dalaikat a vonós hangszerelések és a női vokálok alkalmazásával, szabály szerűen elhatárolódott a Let It Be lemeztől. Leginkább a The Long And Winding Road giccs-fröccse döbbentette meg: eredetileg ő a dalt énekhangra és egy szál zongorára képzelte el…

A eredeti dalok sorrendje:
1. Two Of Us
2. Dig A Pony
3. Across The Universe
4. I Me Mine
5. Dig It
6. Let It Be
7. Maggie Mae
8. I’ve Got A Feeling
9. One After 909
10. The Long And Winding Road
11. For You Blue
12. Get Back

A zenekar tagjain kívül a felvételeken hallható Billy Preston amerikai billentyűs játéka Hammond orgonán, Fender és Hohner elektromos zongorán (ő az ötödik Beatle és a hatodik Rolling Stone).
Elrepült 33 év, a Let It Be krisztusi korba lépett. Másfél évnyi igen aprólékos és elmélyült munka és Paul McCartney hathatós segítségének köszönhetően 2003. november 17-én megjelenik a Let It Be…Naked című album, amely ugyan az és mégis más. Végre úgy szólalnak meg a dalok, ahogy azt annak idején az alkotók szerették volna, minden mézes-mázas-nyálas sallangot eltüntettek a gondos hangmérnökök és napjaink legkorszerűbb berendezéseinek segítségével a lemezt újjá varázsolták.

A Let It Be...Naked szerkesztésében és tartalmában eltér az eredeti Let It Be albumtól, a következő számokat vonultatja fel:

1. Get Back
2. Dig A Pony
3. For You Blue
4. The Long And Winding Road
5. Two Of Us
6. I’ve Got A Feeling
7. One After 909
8. Don’t Let Me Down
9. I Me Mine
10. Across The Universe
11. Let It Be
Bónusz: Fly On The Wall

A The Beatles: Let It Be...Naked a rajongóknak kötelező, a gyűjtőknek kincs, de minden zenerajongó számára kivételes és megkerülhetetlen zenetörténeti kordokumentum.

Simon Péter

2003. 10. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2003. 10. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 11. 23. 0:00
12 éves vagyok és nem nagyon értem, hogy miért nem szeretik a hasonló korúak ezt a jó együttest.
Vendég 2004. 01. 02. 0:00
Jó a cikk csak kár hogy csak az együttes "haláláról" szól
Vendég 2004. 02. 06. 0:00
14 éves vagyok és imádom a Beatlest
Vendég 2004. 03. 01. 0:00
Én 12 éves vagyok és a kedvenceim a Beatles(Love me do, yesterday) és a Tankcsapda(Menyországtourist, Adjon az ég)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Let It Be 1970, Let It Be... Naked 2003 cikk képei
Beatles - Let It Be 1970, Let It Be... Naked 2003Beatles - Let It Be 1970, Let It Be... Naked 2003