Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Hazánkba látogat az Earth Wind & Fire Experience!

Earth, Wind & Fire - Hazánkba látogat az Earth Wind & Fire Experience!

December 27, 28 és 29-én hazánkban tiszteletét teszi a funky zene két nagyörege, az Earth Wind & Fire Experience és a Kool & the Gang zenekarok. Ennek apropóján szeretnénk felidézni a két csapat történetét. Most elsőként az EWF Experience múltját és jelenét mutatjuk be!

Az Earth, Wind & Fire két generáció szívét is megdobogtatta hihetetlen zenéjével, mint a hetvenes évek második felének meghatározó funky csapata. Al McKay amikor csatlakozott az EWF-hez nemcsak egy szimpla gitáros volt a zenekarvezető Maurice White mellett, hanem aktív zeneszerző, társszerző, producer, aki ráadásul a legnagyobb EWF-slágerek megalkotója. A világ legjobb zenészeit egyesítő csapat összeállt Al Mckay-jel, hogy további dimenziókat tárjon fel az EWF zenei világán belül.

Az együttesben megfordult csapattagok: Philip Bailey, Maurice White, Leslie Drayton, Wade Flemons, Ronald Bautista, Larry Dunn, Sonny Emory, Jhon Graham, Ralph Johnson, Al McKay, Sheldon Reynolds, Fred White, Verdine White, Andrew Woolfolk, Michael Beal, Yackov Ben Israel, Sherry Scot, Chet Washington, Don Whitehead, Alex Thomas

Az 1969-ben Chicagóban, Maurice White dobos és énekes valamint kilenc évvel fiatalabb öccse Verdine White alapította meg a színesbőrüekből álló csapatot. A zenekar tagjai változó összetételben zenéltek amikor is a Need Of Love (1971) után Philip Bailey énekes, kongás belépésével kibővült és megszilárdult a csapat.
Az igazi áttörést az 1973-as as Head To The Sky hozta meg. Következő albumuk az 1974-es Open Our Eyes aranylemezt és kettő slágerlistás számot is hozott a Mighty Mighty-t, és a Kalimba Story-t. Szenzációsan hangszerelt lemezeiknek és látványos színpadi show-iknak köszönhetően rövidesen ők lettek az amerikai funky első számú csapata. Olyannyira, hogy 1976-ban egy, 1978-ban három, míg 1979-ben és '80-ban két-két Grammy-díjat kaptak.

Tagadhatatlan volt Maurice vonzódása az afrikai kalimba zene iránt ami védjegyükké vált az évek során, valamint a Bee Gees-re, a Temptation-re emlékeztető magashangon előadott számok és a harmonikus háttér vokálok, illetve a Sly And The Family Stone-t idéző funky basszus futamok is. Ennek ellenére a jazz-es dallamokat is előszeretettel alkalmazták, ami egyértelműen James Brown, Miles Davis valamint a hozzájuk hasonlók hangjait idézik fel bennünk.
Az első élő koncertfelvételük 1975-ben Gratitude címmel került kiadásra. Még ebben az évben ezt követte a Spirit albumunk, ami kicsit slágeresebb könnyebben emészthető, gazdagon hangszerelt groove-os tételekkel megtűzdelt dallamok sokaságával szórakoztatja a hallgatót.
A fényes lakknadrágba, hegyes gallérba öltözött, gigantikus méretű hajkoronát viselő fiúk megjelnésükkel sokmindenkit megihlettek. A Zucker fivérek O.J Simpson-jának terebélyes hajkoronája is az EWF-t idézi. 1984-ben a zenekar egy kisebb válságon ment keresztül, amikor Philip Bailey kilépett a zenekarból. Ezután hosszú szünet következett, majd 1987-ben Touch the World címmel új albumot adtak ki és hosszú idő után ismét koncertezni indultak.

Al McKay neve és az Earth Wind End Fire egyet jelentett az igazi, instrumentális zene fogalmával. A világ legjobb zenészeit egyesítő csapat Al
McKay-jel örök és elnyűhetetlen képviselője az R&B és funky világának. Új albumuk az Al Dante vérpezsdítő összeállítás Al-nak az Earth Wind and Fire-rel közösen töltött időszakának legjobb zenei terméséből olyan slágerekkel, mint "Getaway", "Evil", "Love'sHoliday", "Singasong","Fantasy", "September". Ezen kívül az Al Dante ízelítőt ad a művészek legújabb munkáiból. Olyan dalokat válogattak össze, mint a "Make It Happen","It's Only Love", "Who Am I?"..

Zenekar tagjai:

Al McKay-gitár
Mike Shapiro-dobok
Michael Harris-trombita
Joey DeLeon-ütőshangszerek
Hussain Jiffry-basszus
Ben Dowling-billenytűs
Ed Wynne sax-harsona
Wendell Kelly-harsona
Bryan Loren-billentyűs, vokál
DeVere Duckett-vokál
Tim Owens-vokál
Claude Woods-vokál

Mindkét zenekar külön-külön volt már Magyarország vendégei és mindkét koncert szuperjó hangulatú teltházas buli volt.

Idén decemberben
27-én a debreceni Főnix Csarnokban
28-án a Budapest Sportarénában
29-én a győri Városi Egyetemi Csarnokban
tombolhatja ki magát a közönség a két zenekar fellépésében.

fkriszta

2003. 12. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2003. 12. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 05. 01. 0:00
monci33 segitsen valaki honnan lehet funky zenét letölteni!? Köszi:monci1@freemail.hu
Vendég 2006. 05. 22. 14:13
csá anett vagyok

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Hazánkba látogat az Earth Wind & Fire Experience! cikk képei
Earth, Wind & Fire - Hazánkba látogat az Earth Wind & Fire Experience!