Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Folyt. köv. : Kool & the Gang

Kool & the Gang - Folyt. köv. : Kool & the Gang

A Kool and the Gang zenekar az Earth Wind and Fire Experience társaságában hazánkban most Karácsonykor lép fel az ország három különböző pontján. Ennek apropóján szeretnénk közelebbről bemutatni a két zenekar pályafutását. Íme a Kool & the Gang!

A Kool &The Gang zenéjével meghódított három generációt és eladott világszerte 70 millió albumot. A Celebration, Cherish, Jungle Boogie, Summer Madness és az Open Sesame számokkal három Grammy-díjat és hét amerikai Music Awards-ot söpörtek be.

Az együttes 1969-ben alakult az alábbi eredeti felállásban:
Robert „Kool” Bell, basszusgitár;
Robert Mickens, trombita;
Michael Ray, trombita;
Dennis Thomas, altszaxofon;
Ronald Bell, tenorszaxofon;
Clifford Adams, harsona;
Amir Bayyan, bilentyűsök;
Charles „Claydes” Smith, gitár;
George Brown, dob.

Kool & the Gang - Folyt. köv. : Kool & the Gang

A Kool & The Gang 30 éve van a pályán ami hihetetlen a R&B történetében, 31 arany és platina lemez és felejthetetlen slágerek sora jelzi, hogy a banda fontos mérföldkő a zenetörténetben.

Korai évek (1964-1978)

1964-ben Robert ”Kool” Bell fivérével Ronald-dal, valamint Dennis Thomas és Robert Mickens-szel megalakították a Jazziacs együttest. Eleinte dzsessz jellegű tánczenét játszottak, hangzásvilágukon tagathatatlanul érezhető volt legendás művészek, John Coltrane, Miles Davis, James Brown and Sly és a Family Stone hatása.
Ez a különleges dzsesszhatásokkal vegyített, hangszeres zene egyre népszerűbb lett anélkül, hogy látványos sikereik lettek volna.
Az elkövetkező öt évben többször nevet cseréltek, végül 1969-ben Kool & The Gang néven leszerződtek a Delot-hoz. A debütáló albumot saját magukról nevezték el. Az album különleges hangzása kifejezése volt annak a határtalan elkötelezettségének és szerelemnek, amit a zene iránt éreztek. Ez a lemez hozta meg számukra az első R&B listás helyezést.


1971-től 1973-ig a zenekar 4 albumot készített The Best Of Kool & The Gang, Featuring The Penguin, Kool & The Gang Live at PJ's, Music Is The Message and Good Times.
Egy hosszú szünet után 1973-ban a Wild & Peaceful lemezükkel tértek vissza, ami aranylemez lett és a slágerlisták élére került.
Ebből az albumból három kirobbanó sikerű kislemez is született a Hollywood Swinging, Funky Stuff és a milliós eladású Jungle Boogie.
Szintén fergeteges sikert aratott a Saturday Night Fever filmzene LP-n.

A 70-es évek végén a zenekar életében hatalmas változást hozott, az amikor bevették a szólóénekes James „J.T” Taylort és új producerükkel Eumir Deodato-val
összefogtak. Az eredmény a Ladies Night (1979) sláger lemez lett és ugyanúgy, mint korábban más albumuk ez is bombasiker kislemezeket teremtett. 1988-ig a zenekar a slágerlisták élen maradt amikor is Taylor szólókarrierbe kezdett,
ekkor lépett a zenekarba Gary Brown, Deen Mays, Skip Martin (korábban a Gap Band frontembere) vokáltrió.

A zenekarnak sokáig kellett küzdenie, hogy újból eljusson a csúcsra, végül az átütő sikert a Sweat című album hozta meg, így ismét ott voltak a slágerlistákon sikerült a váltás R&B-ből a divatos soul-ba.

Az Earth Wind and Fire és a Kool and the Gang zenekar külön-külön volt már Magyarország vendége és mindkét koncerten kiváló hangulatú teltházas bulit adtak.

Idén decemberben
27-én a debreceni Főnix Csarnokban
28-án a Budapest Sportarénában
29-én a győri Városi Egyetemi Csarnokban
tombolhatja ki magát a közönség a két zenekar fellépésén.

fkriszta

2003. 12. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2003. 12. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2003. 12. 24. 0:00
Vendég 2004. 01. 07. 0:00
Jim Hol lesznek a K& theG koncertek 2004-ben? Koszi! JIM
Vendég 2006. 03. 17. 11:35
Nagyon szeretem a funky zenét; kár, hogy ritkán játszák Wild Cherry számait.
Vendég 2009. 12. 08. 18:42
szuper

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Folyt. köv. : Kool & the Gang cikk képei
Kool & the Gang - Folyt. köv. : Kool & the GangKool & the Gang - Folyt. köv. : Kool & the Gang