Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Lírai dalok sztároktól

Válogatás - Lírai dalok sztároktól

Szinte nincs is olyan zenész vagy zenekar, akiknek a lelke mélyén – néha a zord külső ellenére – nem rejtőzik egy lírai én. Ez a válogatásalbum igyekezett a hazai zenei élet jeles képviselőinek azon szerzeményeit összegyűjteni, amelyek igazán megmutatják, hogy kedvenceink mit is éreztek az elmúlt tíz év során.

A fiatal és az idősebb generáció nótái egyaránt helyet kaptak, köztük egy igazi különlegesség: Cserháti Zsuzsa egy, eddig még soha ki nem adott dala, a Kamasz szerelem. A felvétel eredetileg 1981-ben készült, de eddig még nem hallhatta a nagyközönség. Egészen mostanáig a dal menedzserének „fiókjában” feküdt:
- Amikor Zsuzsa tragikus körülmények között elhunyt, nem akartunk beállni a sorba és akkor bemutatni ezt a felvételt – mondta Rózsa István, az énekesnő egykori menedzsere. – Úgy éreztük, most telt el annyi idő, hogy ne az üzletről szóljon a dal, ami egyébként Král Gábor szerzeménye és most László Attila átdolgozásában hallhatjuk.

Az „idősebb” generáció tagjai közül - Cserháti Zsuzsa jó barátjának – Charlie-nak két dalban is hallhatjuk a hangját: Lerch István és Horváth Attila szerzeményében, a Nézz az ég felé című nótában, valamint a Tátrai Band szinte már klasszikusnak számító New York, New York – jában. A Republic ugyanebben az évben indult el A 67-es úton, amelyen ezen kívül is sok lírai dal született. A „középkorúak” képviselői közül a Kimnowak előadásában előkerült egy igazi drágakő, a Gyémánt, amellyel a kilencvenes évek közepén nagy sikert aratott Novák Péter és csapata. Charlie-hoz hasonlóan Szolnoki Péter is kétszer szerepel az albumon: a Bon-Bon Köszönöm, hogy vagy nekem című dalában és a Féltelek című duettben, amelyet Auth Csillával énekel. Az említett énekesnő kolleganője, Keresztes Ildikó is örült, hogy a rádiók végre rájöttek, érdemes játszani a dalait: a Nem a miénk az ég című szerzemény a szólóalbumán volt hallható. Az ezredfordukón többen is alkottak korszakalkotót. Ákos például bevallotta: Keresem az utam, a United pedig azt, hogy számukra Nincs ősz, nincs tél. Roy és Ádám, Pély Barnabással karöltve adták elő Paul McCartney Feketén a hófehér című szerzeményét, amelyre nem más, mint a Megasztárból jól ismert Szabó Leslie írta a magyar szöveget. Ugyanebben az évben énekelte el Kefír és Kecskés Tímea az Éjfél után című slágert, amelyet a mai napig sokat hallhatunk a rádiókban. Egy évvel később lépett színre a Zanzibár, akik azóta is töretlenül népszerűek, de ezt minden kétséget kizáróan a Szólj már című nótának is köszönhetik. Jamie Winchester és Hrutka Róbert It’s Your Life című slágere – bár nem annyira andalgós, lírai – annak ellenére töretlenül népszerű, hogy angolul éneklik. A közelmúlt „termése” is hasonlóan nívós lett. A Fiesta megalkotta a Nem mondtam el című dalt. Király Linda elénekelte a Szerelem utolsó vérig című film címadó dalát, amely Presser Gábor és Demjén Ferenc szerzeménye. Ugyancsak filmhez, a Magyar Vándorhoz született Roy Az otthon itt van című dala.

Jónap Tamás

2004. 04. 24.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2004. 04. 24. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 04. 27. 0:00
kabd be
Vendég 2004. 07. 04. 0:00
hol lehet letölteni?
Vendég 2004. 07. 11. 0:00
KazaAn nem találtad meg?
Vendég 2004. 09. 24. 0:00
:)

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Lírai dalok sztároktól cikk képei
Válogatás - Lírai dalok sztároktól