Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Kraftwerk a BS Arénában!

Kraftwerk - Kraftwerk a BS Arénában!

Május 26-án tizenhárom év után először a Budapest Sportaréna színpadán köszönhettük a Kraftwerk csapatát. Az elektronikus zene története pergett le előttünk. A nagy örökzöldek mint az Autobahn vagy a Vitamin mellett a legutóbbi albumuk „újdonsága”, a felújított Tour de France is elhangzott. Nem volt púder, látványshow, csak tiszta zeneélmény.

Ebben az évben jönnek-mennek a szupersztárok/sztárzenekarok hazánkban, de valahogy még egyiknek sem sikerült igazi koncertélménnyel meglepni a magyar közönséget. A Kraftwerk végre kortalanul, show elemek nélkül egy felejthetetlen estét adott számunkra.

A négy most már nagypapa korban járó zenész, élükön a két alapítóval, Ralf Hütter-rel és Florian Schneider-rel érkezett hazánkba, hogy megmutassa honnan is indult el az elektronikus tánczene. Sokak számára egy igazi kult pillanat lehetett, hiszen ez a négyes teremtette meg mindazt, amit ma elektronikus vagy techno zenének nevezünk. A mai fiatalok sem csalódhattak, a zene önmagáért beszélt. Gondolom az eredeti dalok még azoknak is ismerősnek csenghettek, akik eddig csak névről ismerték az „Erőművet” vagy csak egy-két slágerről mint a Das Modell.

Kraftwerk - Kraftwerk a BS Arénában!

A négyes továbbra is gépies, robotos előadásával sorakoztatta fel a régi örökzöldeken keresztül az aktuális régi-új slágerét, a Tour de France-t. A dalok kiválóan összedolgozva, mint egy áramló zenefolyam kerültek lejátszásra. A koncert a Mensch Maschine-nal indult, mely egy korai Kraftwerk-blokkot indított el köztük az Expo 2000-el . Majd egy korai nyolcvanas évek fémjelző rész követte mindezt, a Computer World és az Electric Café dalaival. Felcsendültek az Autobahn , a Vitamin vagy a Radioactivity dallamai. A zárás már a jelent idézte a Tour de France-al. A techno-nagypapák egyesével hagyták el a színpadot, utolsóként az egyedüli szövegelő, Ralf Hütter.

Ezúttal elmaradt minden, amit show-elemnek nevezhetünk, csak négy figura állt az óriás kivetítő előtt, a szokásos egyen-fekete öltönyben. Gépies, szinte arcrezzenéstelen jelenlétük még jobban fokozta a zenei hatást. Itt bizony a számítógépek uralkodnak, nem kell semmi más, csak négy „gép” és lám jön a zene. A korai 70-es években szinte elképzelhetetlennek tűnt mindaz, amit most már mindenki ért, a számítógép nyelvezetén, de kortól és a fejlődéstől eltekintve a produkció még mindig ugyanazt a hatást képes volt kiváltani. A háttérben futó képek tökéletes kombinációja egészítette ki mindazt, amit a „gépek” produkáltak.

Érdekes volt látni, ahogy több generáció - az ősz nagypapáktól a fiatal tinédzser korosztályon át - távozott az Aréna épületéből. Most végre nem a panasz hallatszódott ki a hazafelé baktatók szavaiból, hanem az élmény, amit úgy látszik egy öregfiú bandának jobban sikerült kiváltania, mint a mai huszonéves menő-manó szupersztároknak. Örülök, hogy ott lehettem.

fkriszta

2004. 05. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2004. 06. 01. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 07. 04. 0:00
simán. örülök neki hogy így foglalkoztok vele! (az expo az nem éppen korai blokk, hacsak nem a számok sorrendére gondoltál. valamint a tdf-ek igencsak az elején szóltak és nem zárásként. és miféle felújított tdf? van új meg a régi nem? igaz nem értek hozzá. nomeg a vitamin hogyan lehet örökzöld??? vagy már az...?) az utolsó bekezdés az nagyon szívhezszóló... üdv BT http://kraftwerk.hu
Vendég 2004. 07. 04. 0:00
a biográfiához: ...a Tour de France kerékpáros verseny a 100 éves és nem a francia televízió...
Vendég 2004. 08. 02. 0:00
Én ott voltam az arénában tetszett
Vendég 2004. 09. 28. 0:00
Mióta akoncerten voltam,imádom a zenéjüket!Mindig valami újat fedezek fel benne.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Kraftwerk a BS Arénában! cikk képei
Kraftwerk - Kraftwerk a BS Arénában!Kraftwerk - Kraftwerk a BS Arénában!