Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Festival Cubano - újra Budapesten június 29.-én!

Womufe - Festival Cubano - újra Budapesten június 29.-én!

A 11. WOMUFE fesztivál alkalmával, a Habana Son Club, a legendás Buena Vista Social Club egyik frontembe, Rubén Gonzalez tiszteletére és emlékére állította össze speciális műsorát a “Tribute to Ruben Gonzalez” című koncertprogramot.

2004. JÚNIUS 29. 20.30 ÓRAKOR – BUDAI PARKSZÍNPAD
ORLANDO VALLE MARACA & AFRO-CUBAN ALL STARS

A csodagyerekként ismert fuvolavirtuóz, zongorista és zeneszerző Orlando Valle "MARACA" már 10 éves korában megírta első zongorára és fuvolára komponált művét. Az Amade Roldan konzervatórium elvégzése után a Havannai Művészeti Akadémián tanult tovább és már 16 éves korában Emiliano Salvador legendás kubai zongorista zenekarában fuvolázott. Első valóban nagy sikereit a Chuco Valdés által vezetett Irakere együttes zeneszerzőjeként, zongoristájaként és fuvolistájaként aratta, de rövidesen a magyar közönség előtt is ismert iCubanismo! együttes (2000-ben a WOMUFE-n teltház előtt bemutatkozó sztáregyüttes) majd Cesaria Evora, Tito Puente, Celia Cruz, Wynton Marsalis, Giovanni Hidalgo és Natalie Cole együtteseinek fuvola-szólistájaként is megismerhették Maraca nevét a kubai zene rajongói.
Maraca legutóbbi "Tremenda Rumba" című hanglemezét a 2003. év legjobb salsa-albumaként jelölték Grammy-díjra, ami a zenei világ legnagyobb elismerésének számít. Orlando Valle szerint ez a jelölés nemcsak az ő személyes dicsősége de egyben a kubai zene nagy elismerése is. A világraszóló elismerés következményeként azóta Maraca zenéjét a földkerekség összes rádió- és TV-adója folyamatosan sugározza. Magyarországon - ahogy eddig már több, azóta világhírűvé vált világzenei együttes esetében is - először a WOMUFE keretein belül a Budai Parkszínpadon mutatkozott be a világ legsikeresebb kubai együttese, és idén újra eljönnek legújabb lemezük zeneanyagával .

Womufe - Festival Cubano - újra Budapesten június 29.-én!

2004. JÚNIUS 29. 19.00 ÓRAKOR – BUDAI PARKSZÍNPAD
HABANA SON CLUB „TRIBUTE TO RUBEN GONZALEZ”

A népszerű havannai szeptett a legismertebb és legnépszerűbb kubai muzsikusokból alakult. A Habana San Club együttes zenei gyökerei és speciális ritmusvilága nemcsak a legnépszerűbb kubai zenei forma a "son", hanem a szintén népszerű Cha-cha-cha, Danzon, Bolero és a Salsa ritmusokig és zenei formákig nyúlnak vissza. A mára már Európaszerte ismert zenekar tagjai a Habana Son CIub megalakulása előtt olyan világhírű együttesekkel muzsikáltak mint a Sierra Maestra, Orchestra Reve, Rumba Habana vagy a Banda Meteore. A 11. WOMUFE fesztiválon a legendás Buena Vista Social Club egyik frontembe Rubén Gonzalez tiszteletére és emlékére állították össze speciális műsorukat a “Tribute to Ruben Gonzalez” című koncertprogramot.

Ruben Gonzalez 1919-ben született Santa Clara városában Kubában. Szülei inkább orvost szerettek volna nevelni fiukból, de Ruben inkább a forró kubai ritmusokat és a zongorát választotta. 1941-től kezdve már nagyhírű együttesek tagjaként muzsikált, és bár 1987-ben hivatalosan nyugdíjba ment a legendás Buena Vista Social Club együttesben 1996-ban újra színpadra lépett és élete legnagyobb sikereit öregkorára élte meg. A mester 2003-ban 84 éves korában halt meg.

Simon Péter

2004. 06. 23.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2004. 06. 23. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Festival Cubano - újra Budapesten június 29.-én! cikk képei
Womufe - Festival Cubano - újra Budapesten június 29.-én!Womufe - Festival Cubano - újra Budapesten június 29.-én!