Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Színházi Fesztivál – Dél Afrikától Bulgáriáig

Sziget - Színházi Fesztivál – Dél Afrikától Bulgáriáig

Idén augusztus 4-től 11-ig várja látogatóit, immár 12. alkalommal a Sziget Fesztivál. A nemzetközi kulturkemping – Magyarország EU-s csatlakozásával – ma már teljes joggal az európai kulturális vérkeringés szerves része és egyik meghatározó, multikulturális eseménye.

Az idei Fesztivál több mint 60 helyszínen – köztük öt, különböző stílust bemutató nagyszínpadon - ezernyi programot ígér, ahogy ezt már megszokhatta a Sziget közönsége.
Mára már közismert, hogy a Sziget több, mint egy fesztivál: a Sziget több fesztivál is, egyben. Itt külön fesztiválként megállná a helyét a Sziget Színházi- és Táncsátra is, ahol idén – többek mellett - Dél-Afrikából, Angliából, Franciaországból, Tunéziából, Izraelből és Bulgáriából is érkeznek fellépők.

A Sziget Fesztivál több mint egy évtizedes fejlődéstörténete során immár véglegesen kialakította arculatát és ma már az öreg kontinens fesztiváljai között is egy egyedi, több szempontból kiemelkedő rendezvényként tartják számon. A Fesztivál természeti környezete, a programok sokszínűsége, a szolgáltatások színvonala és nem utolsó sorban az alacsony árak miatt nemcsak a hazai fesztiválközönség, de a többi európai, sőt azon túli országok fiatalsága számára is kedvelt rendezvény. A tavalyi Szigeten készült felmérés szerint a megkérdezett külföldi vendégek 81.3%-a, a magyar látogatók 92.5%-a jelezte, hogy idén is eljön a Fesztiválra, ahol a hangulat és a kulturális sokszínűség a legnagyobb vonzerő.

A Sziget Fesztivál Színházi- és Táncsátra – a Spektrum támogatásával - idén is erős programmal jelentkezik. A hazai produkciók (Kuthy Ágnes árnyjátéka, a Dunaújvárosi Táncszínház előadásai, a Hólyagcirkusz Társulat előadása, Funk Iván, a Színművészeti egyetem rendező szakos hallgatójának Szigetre készített Everyman c. előadása, Hudi László és Társulata, a Kortárs Táncszínházi Egyesület estjei, a Színművészeti Egyetem másodéves színészhallgatóinak estje, Frenák Pál Társulata, Ágens: Purcell piknolepszia kortárs operája, Közép Európa Táncszínház: Szindbád c. előadása, Bozsik Yvette Társulata Táncterápia című előadása, illetve Lajkó Félix és bandájának koncertje) mellett számos nemzetközi produkció színesíti a kínálatot. Itt lesz például a dél-afrikai Soweto-ból a Thesele Társulat, a Mupaku c. utcai musicallel. 2003 nyarán a Thesele Társulat végigturnézta Európát új előadásukkal, a Mupaku-val. Valahol, sehol, mindenhol 12 utcagyerek egy kis bódéban lel menedékre. Az emlékek nehéz terhét együtt élik meg. Az idejüket játékokkal, énekkel és tánccal töltik. Eljátszva az élet tragikus
epizódjait, a valóság nyers darabkáit. Láthatja a közönség Feria Musica (Belgium) Le Vertige du Papillon c. kortárs cirkusz előadását. Mi történne akkor, ha a pillangóban egyszer csak tudatosulna, hogy mennyi mindent indít útjára szárnyának egyetlen csapásával. Jelenségek sorozatát, átváltozásokat és váratlan összetalálkozásokat. Ezekre a "bizonytalan helyekre" a 7 magasröptű akrobata és 4 zenész a koreográfia segítségével jutnak el, a harmónia és zűrzavar közt ingázva.
Élvezheti a nagyérdemű a kanadai Holy Body Tattoo és az angol Tiger Lillies CIRCA c. előadását is. Az 1993-ban alapított együttes a Holy Body Tattoo olyan előadásmódot kutat, amely az emberi lét lényegét az erőfeszítésen, ismétlésen, sokszínűségen és az alázaton keresztül igyekszik bemutatni. A
Tiger Lillies együttes zenéjét nem lehet egykönnyen meghatározni és a saját, excentrikus önmegfogalmazásuk mentén alkották meg művészi terüket. Az 1989-ben alapított együttes az elmúlt tíz évet Európa körbeutazásával töltötte. A Vancouver-i The Holy Body Tattoo és a londoni The Tiger Lillies közös alkotása ez a szerelemhez és a szenvedélyhez intézett fesztelen óda, a Circa.
Jönnek dervisek az isztambuli Galata templomból, akik jellegzetes tradicionális zenéjükkel és táncukkal varázsolják el a közönséget. Amikor a zenészek eljutnak az eksztázishoz, akkor az ütősök, énekesek, zenészek elhallgatnak és csak a dervisek pörögnek tovább, transzuk csendjébe
burkolva. Azt mondják, ha egy dervis transzba esik, előfordulhat, hogy képes a föld felett lebegni. Ezután egy fuvola magányos dallama lassan visszahozza őket a valóságba. A Whirling Dervishes Európát bejárva Isztambulból érkezik a Szigetre. Az arab-izraeli táncest keretében három előadást is láthat a közönség. A tunéziai Hafid Dhaou egy szólóval és egy duóval, illetve az izraeli Sahar
Azimi egy trióval lepi meg a közönséget. Zenzena (A cella) c. előadás nyitja a sort. 2002 júniusában a Zenzena szóló táncosa, Hafiz Dhaou elnyerte a CNCD (Kortárs Tánc Nemzeti Központ) zsűrijének "jó" minősítését az Angers című előadásért, Franciaországban. Így ő lett az első tunéziai, aki oklevelet nyert ezen a versenyen. Hafiz Dhaou másik darabja a Khallini Aich (Hadd éljek) című duó 2004-ben született a franciaországi Les Répérages fesztivál során. Aicha M' Barek és Hafiz Dhaou
az együttlét időtlen és egyszerű élményét fogalmazzák meg koreográfiájukban. Izraelből a So said Herzel (Így szólt Herzel) c. produkció érkezik, Sahar Azimi koreográfiája. A koreográfus ezt írja saját munkájáról: "Manapság, amikor bizonyos határoknak a súlya szinte pillanatról pillanatra, egyre
inkább ránk nehezedik: fekete-fehér, amikor az érzelmek halványulófélben vannak, akkor én az identitásomat keresem, a hovatartozásomat kutatom, az együttérzést követem és álmodom!"
A méltán világhírű Ballet Preljocaj (F), a Franciaországban élő albán származású koreográfus, Angelin Preljocaj együttese a tavaly bemutatott nagysikerű koreográfiáját a Near Life Experience-t hozza el a Szigetre. Ebben a munkájában a test különböző állapotait igyekszik feltárni, olyan állapotokat melyek az átmenetiség érzéséhez kapcsolódnak. Az előadás érdekessége, hogy a népszerű francia AIR zenekar alkotta meg az előadás zenéjét. Bulgáriából érkezik a Szigetre a Theatre Nobodies a Tup Tup című előadásával, ami egy árnyék bábjáték felnőtteknek. Az elmúlt tíz év során az angol Random Dance társulat Wayne McGregor vezetésével, a londoni Sadler's Wells állandó társulataként, a brit táncélet egyik hajtómotorjává nőtte ki magát. A Szigetre a most júniusban bemutatásra kerülő új koreográfiájukat, az AtaXia-t hozzák el. Ez az előadásuk a hagyományos tánchierarchia újragondolása mentén radikálisan új látványt kölcsönöz az emberi testnek.
A Sziget Fesztivál színházi helyszínén találkozhat a közönség a szintén Franciaországban élő Georges Momboye társulatával is, akik látványos afrikai és hip-hop táncelemeket kevernek akrobatikus technikákkal.

Simon Péter

2004. 06. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2004. 06. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Színházi Fesztivál – Dél Afrikától Bulgáriáig cikk képei
Sziget - Színházi Fesztivál – Dél Afrikától Bulgáriáig