Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

A KFT megérkezett a Marsra

KFT - A KFT megérkezett a Marsra

Földi idő szerint 2004. január 4-én a KFT zenekar megérkezett a Marsra.

Igaz, egyelőre nem a valóságban, hanem egy DVD lemezen, 3 és fél millió társával együtt a Guszev-kráterben landolt, ahol a Spirit marsszonda leszállóhelyét a tragikus véget ért Columbia űrrepülőgép utolsó személyzetének emlékére nevezték el. A Planetary Society kezdeményezésére indult az akció egyfelől abból a célból, hogy minél több embert vonjanak be
- még ha csak virtuálisan is - az amerikai űrprogramba, másfelől, mert érdekes lehet a későbbi generációk számára, hogy vannak ilyenek időkapszulák a Marson. A 69 grammnyi szilikon-üveg borítású lemez rendkívül ellenálló képességgel rendelkezik, hiszen ki kellett bírnia a rá váró marsi nehézségek előtt például a földi sterilizációt is, nehogy évezredes szokásaink szerint megfertőzzük bolygótársunkat. A lemez 500 év elteltével is olvasható lesz, bár nagy kérdés: kinek lesz hozzá lejátszó berendezése? A lemez elkészítésében a LEGO cég is közreműködött. Ezt az együttműködést jelképezi a lemez közepén üdvözlésre emelt karú robot, melynek neve: Astrobot. Dolgozni is fog: mágnesével begyűjti a porrészecskéket, és a marsi égbolt színét is tanulmányozza.
A képen vörös nyíl mutatja a DVD helyét, és a tervek szerint a marsautó legördülése előtt kamerájával visszapillant majd a lemezre.

Pet

2004. 01. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Pet 2004. 07. 01. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

A KFT megérkezett a Marsra cikk képei
KFT - A KFT megérkezett a Marsra