Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

O-Zone, a hársfától a világsikerig

O-Zone - O-Zone, a hársfától a világsikerig

Portálunkon már írtunk a román sikercsapatról vagy a csapatról, amely egycsapásra kedvelt és ismert lett. Mindegy hogyan nevezzük: a srácok befutottak. Botrányokról, pletykákról és a siker hátrányairól olvashattok újabb összeállításunkban.

Románia csak 2007-ben lesz az Európai Unió tagja, de az európai toplistákon ez a 22 millió lakosú ország már jól berendezkedett a «Dragostea din tei» c. slágernek köszönhetően.” – írta Lionel Cossin a http://www.chartsinfrance.net 2004. április 13.-i kiadásában, amikor a román O-Zone nevű trio (Dan Bãlan, Radu Sârbu, Arsenie Toderaº) először került fel a francia Top 100 Singles csúcsára, és jegyezzük meg, 14 hét elmúltával még mindig ott van. Körülbelül három hónappal később az együttes meghódítani látszik a magyar zenekedvelők szívét is (jelenleg a Viva Chart 8. helyén van). Persze ez csak azoknak meglepetés, akik nem követték figyelemmel a három srác felfelé ívelő pályáját Európa többi országában, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, de akár a skandináv államokban, vagy Nagy-Britanniában (ahol jelenleg a toplista 9. helyét foglalják el).

O-Zone - O-Zone, a hársfától a világsikerig

Mit lehet tudni a három énekesről?

1999. őszén kezdték el pályafutásukat a Prut és a Dnyeszter folyók között - talán a magyarok egykori Etel-köze – fekvő, Európa legszegényebb országaként nyilvántartott (CIA Factbook) Moldáv Köztársaságban, amelyet a köznyelv Besszarábia néven is ismer. A trió a "Timpul trece fãrã noi" (Az idő nélkülünk múlik) és "Dar unde eºti!" (Hát hol vagy!) számokkal vált ismertté. Egy idő után úgy döntöttek, hogy szűkebb pátriájukat elhagyva Romániában (az anyaországban) próbálnak szerencsét. A Media Services kiadót keresték meg, amely 2002-ben 6 hónapi előkészület után kiadta első lemezüket “Number 1” címmel. A sikert igazából e lemez “Despre tine” (Rólad) c. száma hozta, amely az album címében rejlő jóslat önbeteljesítéseként a román toplista (Romanian Top 100 Singles Chart) első helyére került.
2003-ban több, mint 60.000 (!) darabot sikerült eladni ebből az albumból, és a sikeren felbátorodva kiadták a „Dragostea din tei” majd a "DiscO-Zone" albumokat, amelyek még nagyobb eladásokat produkáltak, így 2003 nyarán már teljesen maguk alá gyűrték a román zenepiacot. Amiről nem nagyon szól a fáma az, hogy ebben természetesen oroszlánrésze volt Dan Popinak, a Media Services tulajdonosának, aki remekül menedzselte őket, valamint Mihai Dolgannak és Bogdan Popoiagnak, akik Dan Bãlannal együtt írták a zenét.

Van azonban egy érdekes fonala a történetnek, amelyet nevezhetnénk véletlennek is.
A "DiscO-Zone" album egyik dalára (Dragostea din tei) felfigyelt az olaszországi Bari városában élő Haiducii (Betyárok) duó énekese, Paula Mitrache, és elkezdte énekelni. Hatalmas sikere volt, 2004 elején a dal az olasz toplisták első helyére került. Amikor kiderült, hogy nem saját szerzeményről van szó, az olasz Time Records kiadó a botrány elkerülése érdekében megkereste a román kiadót, és sikerült megegyezniük. Az együttes Románia mellett Olaszország, Franciaország, Belgium, Németország, Spanyolország, Ausztria, Svájc és Oroszország toplistáinak az élére került. Franciaországban például, 2004. április után a trio rendkívül erős reklámkampányba kezdett a TF1, M6 és Fun TV csatornákon, valamint az NRJ, Fun Radio és Europe 2 adókon. Amikor Cauet, az Europe 2 műsorvezetője “cikizni” kezdte a Dragostea din tei-t, mint ahogy tette 2003-ban DJ Bobo “Chihuahua” c. dalával, már tudni lehetett, hogy ez lesz a nyár slágere. A fiúk európai turnéra indultak, és nagy sikerük volt Spanyolországban, Belgiumban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, majd július elején Bejrút, és meghívásuk van Mexikóba is.

Pletyka és botrány

A francia médiában megjelent hírekben a szerzők külön hangsúlyozták, hogy a 25 (Dan), 21 (Arsenie) és 26 (Radu) éves énekesek nőtlenek, és esetleg, talán melegek lennének. A feltevést csak elősegítette a Cat Music stúdió honlapján jelenleg is látható adatlap, mely szerint Dan Bãlan “meggyőződéses agglegény”. Az újságírók nem voltak restek nekik szegezni a kérdést, ám a fiúk csak mosolyogtak, és azt válaszolták, hogy a lányokat kedvelik. Ezt látszik alátámasztani – persze csak egyiküknél - a friss hír, mely szerint Radu feleségül veszi barátnőjét, Annát, akit 7 éve ismer. Anna (vagy románul Ana), jogot végzett Kisinyovban, de jelenleg nem gyakorolja a szakmáját, hanem a közös háztartást vezeti Bukarestben. Azért, hogy a dolgok nem menjenek olyan simán történtek a háttérben ennél érdekesebb dolgok is. Dan Bãlan, a Dragostea din tei szerzője azt nyilatkozta, hogy kilépett az UCMR-ADA-ból (Román Zeneszerzők és Muzikológusok Egyesülete mellett működö Szerzőijogi Szövetség) és belépett a hasonló francia egyesületbe, a SACEM-be Ugyancsak Dan, moszkvai fellépésük során interjút adott a Moszkovszkij Komszomolec c. lapnak, és tett néhány nyialtkozatot, amelyekért később éles támadások érték Romániában. Az orosz lap július 15 körül megjelent száma többek között a a következőket írta:

Az O-Zone együttest nevezhetjük nemzeti büszkeségünknek, mert ők a mieink. A Moldáv Köztársaságból származnak, folyékonyan beszélnek oroszul, így méltán tekinthetjük őket a t.A.T.u. férfi kiadásának. Na jó, nem puszilkodnak, de ugyanolyan jól eladják a lemezeiket, mint a t.A.T.u.-s lányok.”

Dan kijelentései csak olajat öntöttek a tűzre.

"A moldáv piac [szemben a romániaival] érdekesebb. Nálunk több kultúra keveredik, beleértve az oroszt is. Átvettünk valamit Romániától is, Ukrajnától is, és végül ott van a saját népművészetünk... Romániában a helyzet unalmasabb, kivéve a Natalia Manele jelenséget (NB: a mulatós zene ottani képviselője). Ő egyfajta Tárkán, azonban románul, és a román folklórban gyökeredzik. Egy élettel teli zenéről van szó, olyan dalokról, amelyeknek Oroszországban is sikerük lehetne. A dance zene nagyon banális Romániában, a rock pedig egész egyszerűen nem is létezik. Minden unalmas és nyugat utánzó. Pedig lennének lehetőségek Romániában. Stúdiók, producerek, és a lehetőség, hogy a lemezeket legálisan forgalmazzák."

Összeállításunk közben jött a bombahír: Bogdan Popoiag, az UNU együtes tagja, beperelte az O-Zone együttest, mivel állítása szerint nem kapta meg az őt megillető szerzői jogdíjakat, annak ellenére, hogy ő a “Dragostea din tei” c. sláger szerzője.

A leírtak tényként mutatják be, hogy mi történt az együttes színfalak mögötti kis világában. A meleg pletyka terjedt el leginkább, az igazságot a fiúk tudják, akik a rossz hírekkel nem törődve egyengetik jól menő zenei pályafutásukat. Rajongók kedvéért újra olvasható a Dragostea din tei dalszövege, de ezúttal magyarul.

"
Má-já-hí.

Má-já-hú.

Má-já-hó.

Má-já-háá.

Halló, én vagyok, Betyár,

Kérlek, szerelmem, fogadd a boldogság hívását.

Halló, én vagyok az, Picasso,

Sípoltam nézd, én a vitéz,

De nem kérek tőled semmit.

Indulnál is, de nem velem, hej,

Hanem nélkülem, hanem, hanem nélkülem.

Arcod és hársfa, ó szerelem,

Eszembe juttatja szemed.

Indulnál is, de nem velem, hej,

Hanem nélkülem, hanem, hanem nélkülem.

Arcod és hársfa, ó szerelem,

Eszembe juttatja szemed.

Hívtalak, hogy tudd, mit érzek,

Halló, szerelmem, én vagyok, a boldogság.

Halló, én vagyok az megint, Picasso,

Sípoltam nézd, én a vitéz,

De nem kérek tőled semmit.

Indulnál is, de nem velem, hej,

Hanem nélkülem, hanem, hanem nélkülem.

Arcod és hársfa, ó szerelem,

Eszembe juttatja szemed.

Indulnál is, de nem velem, hej,

Hanem nélkülem, hanem, hanem nélkülem.

Arcod és hársfa, ó szerelem,

Eszembe juttatja szemed.

Má-já-hí.

Má-já-hú.

Má-já-hó.

Má-já-háá.

Mennél máris, de nem velem, hej,

Hanem nélkülem, hanem, hanem nélkülem.

Arcod és hársfa, ó szerelem,

Eszembe juttatja szemed.

Mennél máris, de nem velem, hej,

Hanem nélkülem, hanem, hanem nélkülem.

Arcod és hársfa, ó szerelem,

Eszembe juttatja szemed. "

Tófalvi Péter

Jónap Tamás

2004. 08. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2004. 08. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 08. 02. 0:00
Nem rossz, csak a link hiányzik... :-)
Vendég 2004. 08. 02. 0:00
kurv jok vagytok!!!!!!!!!
Vendég 2004. 08. 03. 0:00
Ktűnő híranyag.
Vendég 2004. 08. 03. 0:00
Sok sikert a fiuknak!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

O-Zone, a hársfától a világsikerig cikk képei
O-Zone - O-Zone, a hársfától a világsikerigO-Zone - O-Zone, a hársfától a világsikerig