Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Sziget - 2. nap – Bemelegedtünk

Sziget - Sziget - 2. nap – Bemelegedtünk

Az időjárás 2004-ben egyértelműen a Fesztiválra lett optimalizálva. A néha kisebb szelekkel tarkított forró atmoszféra a tavalyi kiszámíthatatlan esőzésekhez viszonyítva maga az égi áldás. Insane, Bloodhound Gang, Kispál, Busta Rhymes, Freestylers volt a tegnapi menü.

A Sziget 2. napja van, a por alacsonyan száll, a látogatók pedig csak özönlenek befelé, igaz ma reggel már az első német párocska kiköltözött a helyszínről - valószínűleg csak egy tengerparti nyaralás kedvéért álltak tovább. De még így is rengetegen maradtunk. A sátrak között egyre nehézkesebb a közlekedés. A szemétszedő személyzet egyelőre nem áll a helyzet magaslatán, ugyanis csak a főbb útvonalakat teszik rendbe a tomboló tömeg után, a zöld területeken már lassan bokáig lehet gázolni a zsebkendők, poharak és konzervdobozok alkotta rétegben. A tegnapi vacsorám flekkennel és nagy adag sültkrumplival már átlépte a 1000 Ft-os álomhatárt a maga 1450 Ft-jával, igaz a 30 dkg-s hús kifogástalan minőségnek örvendett, és a krumpli sem volt gumi ízű. Érezhetően több illemhelység áll a rendelkezésünkre, ezen a területen az évek óta tartó folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már egyre kevesebb szó érheti a ház elejét.

Kezdetnek az Insane fellépésének megtekintésével kezdtem a napomat, ahol sajnos szomorúan konstatáltam, hogy a közönség száma bántóan alacsony. Érthetetlen, hogy egy olyan formáció, amely már 2 nagylemezzel, több videóklippel is rendelkezik, hogy nem tud nagyobb tömegeket megmozgatni. Igazság szerint a 18 órás kezdés sem volt túl szerencsés a túlzott hőség miatt. A fiúkat ennek ellenére csak dicsérni lehet, ezúttal sem csalódtam bennük. A frissen megjelent EP-ről, illetve a feljebb említett nagylemezekről is a legütősebb dalokat hallhattuk, és ezúton szeretném kifejezni minden elismerésem a középen tomboló tömörülésnek. A Mindcontrol két oszlopos tagjával (Bende Imre és Kádár Laci) megspékelt Insane-t ezen a koncerten láttam először ebben a felállásban, és határozottan állíthatom, hogy jót tett a zenekarnak a vérfrissítés.

A Nagyszínpadhoz érve a Bloodhound Gang bohóckodásával találtam magam szemben, a rém egyszerű dallamvilággal, de annál több verbális poénnal fűszerezett eseményre egész sokan voltak kíváncsiak. Az évek óta új lemez nélkül andalgó formáció nem okozott egetrengető meglepetést, ugyanezt a produkciót már láttuk pár évvel ezelőtt. A közönség vevő volt az interaktív kommunikációra, így a zenekar frontembere megénekeltethette a tömeg bal és jobb felét is az Outkast – Hey Ya című dalának igen érdekes feldolgozása során. A csapat tagjai folyamatosan egymást ugratták, sokszor fittyet hányva a szabályokra, sőt a vízilabdázó felsőtesttel megáldott gitáros még a body-surfinget is kipróbálta a koncert végén – amely tudvalevőleg tilos a fesztiválon. Kipipálhattuk.

A Kispál és a Borzban 15 éve nem lehet csalódni, és ez az állapot még szemlátomást így is fog maradni. A szokásos slágeres blokkokat olyan számok is megtörték, amelyeket ritkán vagy eddig egyáltalán nem hallhattunk koncert során. Lovasi átvezető szövegei mit sem koptak, de Juci (Anima) énekhangja és Varga Liviusz (Quimby, Kutya vacsorája) közreműködése is üde színfoltnak tűnt az esemény alatt. A Húsrágó, hídverő ezúttal nem maradt ki a repertoárból, így koncert végén nyugodtan fordultam a pulthoz egy újabb agyonvizezett sörért.

Busta Rhymes-tól sokan egyfajta megváltást vártak, mégiscsak egy amerikai sztárról van szó. A hip-hop fenegyereke számomra csalódást okozott, ugyanis ismertebb dalait is sikerült ízekre szednie, mivel a sokszor csak zene nélkül rappelt, vagy félig játszott el egy-egy számot holtfáradt Dj-je társaságában. A számok között (bár sokszor nem tudtam, hogy hol is van a vége vagy az eleje egy adott szerzeménynek) hosszas poénkodás, sztorizás vette kezdetét, sőt a füvezés fontossága körül kialakult eszmecsere is állandó visszatérő toposzként hatott az esti órákban. A koncert végén többen káromkodva vagy minimum lógó orral vették tudomásul, hogy a Nagyszínpad programja igen vegyes képet mutatott ezen a napon.

A Freestylers hű maradt önmagához, és nagysikerű, teltházas produkcióval tette fel a pontot a Sziget 2. napjára. Hajnali egy órakor kedvtelenül sétálgattam a Fesztivál egyik főutcáján, de hirtelen körbenéztem, és éreztem, hogy az atmoszféra újra a régi: mindenki boldog, felszabadult és vidám. Erre vártunk egy évet.

Simon Péter

2004. 08. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2004. 08. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sziget - 2. nap – Bemelegedtünk cikk képei
Sziget - Sziget - 2. nap – Bemelegedtünk