Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Minden idők egyik legjobb koncertje DVD-n novembertől

Koncert / Party - Minden idők egyik legjobb koncertje DVD-n novembertől

2004. november 8-án megjelenik a Rock történelem legmonumentálisabb koncertjének, a Live Aid-nek a felvételeit tartalmazó DVD. A felejthetetlen rendezvényt mely Londonban és Philadelphiában került megrendezésre egy szombati napon, 1985 július 13-án, világszerte 1.5 milliárd ember követte figyelemmel a televízió képernyőkön keresztül.

Ezeken a koncerteken 140 millió dollár gyűlt össze az adományokból és a jogdíjakból, melyet az afrikai éhezők megsegítésére fordítottak.

A „világ legnagyobb show műsoraként” elhíresült Live Aid-et így jellemezte a média világszerte: „Globális zenegép”, „ A nap, amikor a Rock and Roll megváltoztatta a világot” és „A leghatalmasabb élő koncert melyet valaha hallhattunk”. A megkérdezettek közül a Live Aid-et nevezték meg a legtöbben, mint az elmúlt két generáció alatt történt legemlékezetesebb eseményt, sőt, két héttel ezelőtt egy közvélemény kutatás eredménye szerint az emberek a Live Aid-et tartják az elmúlt ötven év legemlékezetesebb könnyűzenei eseményének. Ezzel a Live Aid maga mögé utasította az MTV sugárzásának megkezdését, Elvis első lemezének piacra dobását, sőt még a 60-as évek korszakalkotó fesztiválját, a Woodstockot is.

A Live Aid-en a legkiemelkedőbb zenészek játszották el a legjobb dalokat, ezzel segítve a világ legszegényebb emberein, és ezáltal örökre megváltoztatták a politika hozzáállását is.

A Live Aid-ben az is egyedülálló volt, hogy a világ legkiemelkedőbb zenészei 1985 júliusában egyszerre két kontinensen, két színpadon, a Londonban található Wembley stadionban és a philadelphiai JFK stadionban léptek fel egyszerre.

Még most is, majdnem húsz évvel a koncert után a sztárok névsora, melyet Bob Geldof állított össze egy havi munkával, hihetetlennek, és felülmúlhatatlannak tetszik. A lista a kortárs zenei élet legkiválóbb képviselőit sorakoztatja fel, akik egyként csatlakoztak a Live Aid céljához, hogy megszüntessék az éhezést Afrikában.

A zenészek között voltak: U2, Sting, David Bowie, Elton John, George Michael, The Who, Madonna, Queen, Paul McCartney, Phil Collins, Mick Jagger, Tina Turner, Eric Clapton, Duran Duran, Neil Young, Ozzy Osbourne & Black Sabbath, Spandau Ballet, Dire Straits, Paul Weller, Sade, Paul Young, Adam Ant, The Boomtown Rats, The Cars, Bryan Ferry, Bryan Adams, Tom Petty & The Heartbreakers, Crosby Stills & Nash, The Beach Boys, Judas Priest, The Style Council, Simple Minds, Thompson Twins, Nile Rodgers, Hall & Oates, Status Quo, The Pretenders, Elvis Costello, Howard Jones, Teddy Pendergrass, Alison Moyet, és Kenny Logins.

A történelemi esemény óta a koncert kópiáját lakat alatt tartották, így az, hogy eljött az a mostanra már halaszthatatlan pillanat, hogy a koncert felvétele megjelenhet DVD-n, igazán kiemelkedő eseménynek mondható. Többen megpróbáltak hamis felvételeket eladni a koncertről a feketepiacon, de ezeket, a csalókat számos alkalommal állították bíróság elé.

Ez késztette arra a Band Aid Trust alapítványt, hogy megszerezze az engedélyt az összes fellépőtől, azért hogy elkészülhessen a 4 lemeznyi anyag a Live Aid-ről. Ennek az anyagnak az összeállítása egy olyan esemény, melyet a koncert időpontjában még senki sem láthatott előre. Most, hogy közeledik a Live Aid 20 éves évfordulója, a Warner Vision International úgy döntött, hogy a tizenkilenc éven át féltve őrzött kópiát, mely a felejthetetlen eseményt rögzíti, 4 DVD formájában november 8-án kiadja.

A 10 órányi műsort tartalmazó DVD-n újramasterelt felvételek lesznek láthatóak, és választani lehet a multi-surround sound és sztereo hangzás között. A DVD-n láthatóak lesznek továbbá olyan gyöngyszemek is, mint a “Food, Trucks & Rock ‘n’ Roll” c. dokumentumfilm (a feliratokat nyolc különböző nyelven lehet olvasni) és inspiráló Live Aid felvételek a föld más részeiről is. A Live Aid DVD kiadását előzte meg ebben az évben a legnagyobb várakozás világszerte. A Band Aid Trust alapítvány kötelezve van arra, hogy maximálja bevételeit, így egy nagyon heves és izgalmas nyílt licitálás során a Warner szerezte meg a jogokat, hogy képviselje és terjessze a Live Aid 4 lemezből álló összeállítását. A Live Aid továbbra is a Band Aid Trust alapítvány tulajdona marad.

A koncert-DVD megjelenésével az a bizonyos nap tovább él, és emlékezni fogunk rá a messzi és remélhetőleg szebb jövőbeni napokon, és emlékezetünkbe véssük azokat az embereket, akikért azon a napon a zene szólt. A koncert óta a Band Aid Trust alapítvány csak az Egyesült Királyság területén több mint 50 millió dollárnak megfelelő összeget gyűjtött össze, és tovább dolgoznak az éhezés, sújtotta afrikai országokban.

Jónap Tamás

2004. 10. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2004. 10. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Minden idők egyik legjobb koncertje DVD-n novembertől cikk képei
Koncert / Party - Minden idők egyik legjobb koncertje DVD-n novembertől