Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Quadro-Fék- Vigyáztam! (4.0-ás) buli az A38-n

Másfél - Quadro-Fék- Vigyáztam! (4.0-ás) buli az A38-n

November 5-én pénteken 21 órától az Elektronikuszene.hu és a Másfél zenekar bemutatja: Quadro - Fék - Vigyáztam! ( 4.0-ás buli) az A38-as hajón. Egyedülálló kvadrofon koncertnek lehettek részesei a Másél jóvoltából.

A kvadrofon hangközvetítés merőben más művészi, rendezői és technikai feladatok megoldását teszi szükségessé. 1931-ben a mátrixolás alapötlete Alan Dower Blumlein szabadalmából ered. 1967-ben ennek alapján végezte az első korszerűnek mondható vizsgálatokat Peter Scheiber az Audiodata Company nevű cégnél. 1969-ben került piacra az első négycsatornás matrix-kvadrofoniás eljárással rögzített hanglemez. Nem csak a technikai oldal jelent problémát a laikusnak, szakembernek egyaránt, hanem a művészi, akusztikai vonatkozásai is tisztázatlanok voltak(talán még ma is azok:).

Másfél - Quadro-Fék- Vigyáztam! (4.0-ás) buli az A38-n

Akkoriban a hangmérnökök nem tudták felmérni milyen lehetőségekkel ajándékozta meg őket a technika, a felkészületlenség vagy a szemléleti problémák miatt rengeteg szegmense kihasználatlanul maradt, míg mások kihasználva azt, visszaéltek vele.

1976-ban a Pink Floyd megtöri a sztereófonia hatást és lenyomja az első hivatalos kvadrofon hangzású koncertet. Itthon sem kellet sokat várni a + két csatornára, az 1984-ben, az akkor alternatív bandának tartott Prognózis nevű zenekar is kvadrofon koncertet adott a Pecsában. Rá pár évre a Tilos az Á-ban (89-ben) a Kong is kvadroban volt hallható. Azóta eltelt majd nem tíz év, közönség csalogatás céljából sokan hangoztatták „Quadro” hangzású klubjaikat, ez a hangzás persze a sztereó hangcsatorna átlós váltásával történt, vagyis a négy hangszóró, négy különböző helyen volt, ennek semmi köze a kvadrofon hangzáshoz. Gondoljunk bele, ritkán kódolnak 4/4-es disco slágerekben térhatású elemeket, ezeket inkább komolyzenei felvételeknél hallhatunk. 2002. év az ídő számításunk után és a MÁSFÉL is meg forgatja a hangokat a fejünk felett. Ma már a kvadrofon hangzásról ritkán beszélnek, inkább ezeket hallani,: Dolby Surround, Dolby Digital, AC3, DTS, SDDS, THX stb.(ezeket zenében ritkán alkalmazzák), mind a kvadrofon rendszeren alapul. Ezek a mai hangrendszerek a 4.0-hoz képest 12.1 csatornára képesek.

Egy, ami biztos, a kvadrofonia igen sok újat mutatott mind akusztikai élményben, mind a még magasabb művészi megvalósulás tolmácsolásában.

Egy ilyen hangzást produkáló estére szeretnénk meghívni benneteket november 5-én, az Elektronikuszene.hu illetve A Másfél zenekar rendezésében az A38-as hajóra.

koncert: Másfél
djk: Secam, Holden C, Panicvisual: elektronikuszene.hu
Jegyek kaphatók elővételben az A38 hajó infopultjánál, minden nap délelőtt 11-től zárásig, 1500 ft-ért, a koncert napján, 1800 Ft-ért.
jegyinfo: 06-1-464-39-40
infoline: +3630-451-21-68

fkriszta

2004. 10. 21.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2004. 10. 21. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Quadro-Fék- Vigyáztam! (4.0-ás) buli az A38-n cikk képei
Másfél - Quadro-Fék- Vigyáztam! (4.0-ás) buli az A38-nMásfél - Quadro-Fék- Vigyáztam! (4.0-ás) buli az A38-n