Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Hírek

Michael Schenker, 11.08. E-Klub

Michael Schenker - Michael Schenker, 11.08. E-Klub

Michael Schenker, az európai gitárzene meghatározó alakja, november 8.-án tiszteletét teszi a budapesti E-Klubban. A német származású zenész Gibson V gitárja mellett, nagyszerű szerzeményeiről is híres lett az elmúlt 30 évben.

Michael teljesen autodidakta módon tanult olyan kemény rock csapatoktól, mint a Wishbone Ash és a Mountain, na meg a bátyjától is, aki felajánlotta az öcskösnek, hogy fizet, ha átír neki néhány dalt, amíg ő dolgozik. Az állandó gyakorlás eredményeképp Schenker hamarosan elképesztő tehetséget mutatott a hangszeren, s a 70-es évek elején beszállt Rudolf bandájába, a Scorpions-ba.

Michael Schenker - Michael Schenker, 11.08. E-Klub

Jóllehet Schenker és új társai között nyelvi akadályok tornyosultak (hősünk akkoriban még alig beszélt angolul), a gitáros hagyta, hogy a játéka beszéljen helyette, különösen az 1974-es Phenomenon korongon (első felvétele a csapattal), amelyen olyan metal klasszikusok / Schenker -bravúrok láttak napvilágot, mint a "Doctor Doctor" és a "Rock Bottom" (ki kell emelni a "Lipstick Traces," c. instrumentális szerzeményt is, amelyben Schenker végig a lábával játszik!). Szintén ekkortájt kezdett Schenker azon a hangszeren játszani, amellyel a neve mindörökre egybeforrt: a (végső változatában félig fehérre, félig feketére festett) Gibson Flying V gitáron.

1982-ben, rögtön Randy Rhoads tragikus halálát követően, Schenker felkérést kapott Ozzy Osbourne-tól, hogy csatlakozzon a zenekarához, ám akárcsak néhány évvel korábban az Aerosmith-szel, ez a próbálkozás sem vált be.

A 90-es években Schenker továbbra is adott ki szólólemezeket, többek között az 1993-as akusztikus Thank You-t és az 1999-es, rockosabb Unforgiven-t, de a 90-es évek legnagyobb dobása Schenker-től az volt, hogy 1993-ban ismét beszállt az UFO-ba. Ahogy várható volt, Schenker második UFO-korszaka sem tartott sokáig, bár egy világturnéra és egy vadonatúj stúdiólemezre (az 1995-ös Walk on Water) azért futotta.

Schenker és Chris Logan énekes hamarosan turnéra indul az MSG-vel, ami máris kiváltotta Michael seregnyi rajongójának fokozott érdeklődését, és olyan koncerteket ígér, amelyeket Schenker egyetlen híve sem hagyhat ki.

Dátum: November 8. 20 óra
Helyszín: E-klub, Népliget
Jegyár: 5500 Ft

Simon Péter

2004. 10. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Simon Péter 2004. 10. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Michael Schenker, 11.08. E-Klub cikk képei
Michael Schenker - Michael Schenker, 11.08. E-KlubMichael Schenker - Michael Schenker, 11.08. E-Klub